Proiect de circa trei milioane de euro pentru conservarea, restaurarea şi punerea în valoare a monumentului Sarmizegetusa Regia

 

Aproximativ trei milioane de euro vor fi investite pentru revitalizarea monumentului Sarmizegetusa Regia, aflat în patrimoniul mondial UNESCO. Două milioane de euro din aceşti bani provin din fonduri norvegiene, iar durata de implementare a proiectului este de patru ani.

Potrivit unui comunicat de presă, de joi, al Consiliului Judeţean Hunedoara, a fost obţinută o finanţare în valoare de aproximativ două milioane de euro prin progamul RO-Cultura pentru conservarea, restaurarea şi punerea în valoare a monumentului Sarmizegetusa Regia.
Este vorba despre proiectul „Capitala Daciei – muzeu viu al patrimoniului cultural european”, depus prin programul RO-Cultura, apelul „Restaurarea şi revitalizarea monumentelor istorice”, program finanţat prin Granturi SEE (fonduri norvegiene) 2014-2021.
„Partenerul român în cadrul proiectului este Fundaţia Mihai Eminescu Trust, iar partenerul norvegian este Møre & Romsdal County Council. Valoarea nerambursabilă a proiectului va fi de circa 2 milioane de euro, iar cofinanţarea asigurată de Consiliul Judeţean Hunedoara se ridică la aproximativ 1 milion de euro. Obiectivul proiectului este acela de a avea un monument istoric restaurat şi revitalizat, valorificat cultural şi economic, care să atragă după sine creşterea cu cel puţin 30% a numărului de vizitatori şi să readucă în atenţia publicului o serie de activităţi interactive, printre care şi reînvierea unor meşteşuguri tradiţionale (fierăria dacică, prin amenajarea unui atelier mobil)”, se arată în comunicat.
În cadrul proiectului vor fi derulate lucrări de restaurare, realizarea de structuri şi panouri modulare amplasate în zona sitului cu scopul promovării tradiţiilor meşteşugăreşti, a obiceiurilor populare din judeţul Hunedoara şi, implicit, din zona Sarmizegetusei, organizarea unei expoziţii internaţionale, digitizarea şi promovarea proiectului.
Se are în vedere restaurarea întregului zid al cetăţii şi transformarea incintei militare într-un ”muzeu viu”, completată cu cercetări arheologice, taluzări şi amenajări ale terenului, refacerea şi îmbunătăţirea infrastructurii de vizitare – trasee de acces, semnalizare, realizare lapidariu şi adăpost pentru vizitatori.
Durata de implementare a proiectului este de 48 de luni.

FILM | „Greyhound”, cu Tom Hanks, lansat la nivel global în luna iulie

 

Drama de război „Greyhound”, cu Tom Hanks în rol principal, va fi lansată la nivel global în luna iulie, exclusiv pe platforma Apple TV Plus, informează Variety.

Iniţial, filmul era programat de Sony să fie lansat în cinematografele americane pe 12 iunie, însă premiera a fost întârziată de pandemie. Lungmetrajul va putea fi vizionat pe Apple TV Plus începând cu 10 iulie.

Acţiunea „Greyhound” este plasată la începutul celui de-Al Doilea Război Mondial, când un convoi internaţional de 37 de nave aliate, condus de căpitanul Ernest Krause (Tom Hanks), traversează Atlanticul de Nord, urmărit de submarine naziste.

Tom Hanks a scris scenariul bazat pe romanul „The Good Shepherd” al lui C.S. Forester, iar Aaron Schneider semnează regia.

Din distribuţie fac parte Stephen Graham, Rob Morgan şi Elisabeth Shue.

Gary Goetzman a produs filmul.

Festivalurile Coachella şi Stagecoach, anulate anul acesta

Coachella Valley Music and Arts Festival şi evenimentul country Stagecoach nu vor avea loc anul acesta din cauza restricţiilor impuse de autorităţile statale în încercarea de a opri răspândirea noului coronavirus, relatează Billboard.

Iniţial amânate pentru luna octombrie, evenimentele „au fost anulate pentru 2020”, se arată într-un comunicat emis de comitatul Riverside, ai cărui reprezentanţi sunt îngrijoraţi că toamna ar putea aduce un val mai serios de îmbolnăviri.

Coachella era programat anul acesta să aibă loc în weekendurile 10 – 12 aprilie şi 17 – 19 aprilie, iar capete de afiş erau Travis Scott, Frank Ocean şi Rage Against the Machine. Din cauza pandemiei, el a fost amânat pentru luna octombrie, la fel şi Stagecoach, care ar fi trebuit să se desfăşoare între 23 şi 25 octombrie.

Datele pentru ediţiile de anul viitor urmează să fie anunţate. Surse au declarat că promoterul Goldenvoice ia în calcul revenirea Coachella în abia octombrie 2021, când ar putea primi mai mulţi spectatori. Totul depinde de evoluţia pandemiei.

Acesta va fi primul an în decurs de două decenii când Coachella nu va avea loc. Festivalul a avut o pauză de doi ani, între 1999, când a debutat, şi 2001.

Luni, compania AEG, care deţine Goldenvoice, a anunţat că va tăia 15% din locurile de muncă, însemnând concedierea a peste o sută de angajaţi din diverse divizii, şi că va reduce salariile cu 20 – 50% din cauza crizei provocate de Covid-19.

TEATRU ONLINE | „Două loturi”, cu Marius Manole şi Ana Ciontea, difuzat în weekend de Teatrul Naţional din Bucureşti

Spectacolul „Două loturi”, cu Marius Manole şi Ana Ciontea, difuzat în weekend de Teatrul Naţional din Bucureşti

 

Spectacolul „Două loturi”, punere în scenă a lui Alexandru Dabija, cu Marius Manole şi Ana Ciontea în distribuţie, va fi difuzat în weekend pe canalul de YouTube al Teatrului Naţional din Bucureşti.

Din distribuţia spectacolului care a avut premiera în 2012 fac parte Gavril Pătru, Corina Moise, Valentina Zaharia, Eliza Păuna, Mădălin Mandin, Daniel Hara, Mihai Munteniţă, Eduard Cârlan, Ionuţ Toader şi Dragoş Dumitru.

Denumită iniţial „Două bilete pierdute” şi publicată în 1901 ca supliment al publicaţiei Moftul român, nuvela a apărut apoi în Momente, cu titlul definitiv „Două loturi”.

Alexandru Dabija, care semnează regia şi dramatizarea operei, a ales drumul mai puţin bătătorit. „Prefer nu varianta celor mulţi, ci a celor puţini, pe care succesiunea de ghinioane ale lui Lefter îi trimite cu gândul la destin, la o glumă sinistră, comisă de nu se ştie cine. Când depăşeşte limitele, nenorocul stârneşte compasiune şi, în cazuri extreme, groază”.

„Două loturi” va putea fi vizionat vineri, începând cu ora 16.00, sâmbătă şi duminică, de la ora 18.00.

Spectacolul i-a adus regizorului Alexandru Dabija premiul la gala UNITER din 2013 şi alte două distincţii scenografului Helmut Stürmer: premiul UNITER şi premiul pentru scenografie la Festivalul Comediei Româneşti. Spectacolul a participat la prima ediţie a Madach International Theatre Meeting, în 2014, iar în 2017, la festivalul internaţional Eurokontext.