Fanii lui Freddy Mercury au motiv de bucurie. Muzicianul de legendă e readus la viaţă într-un film biografic care a avut recent premieră la Londra. “Bohemian Rhapsody” redă primii 15 ani tumultoşi din istoria formaţiei Queen.

Filmul “Bohemian Rhapsody”, numit după cunoscuta piesă scrisă de Freddy Mercury pentru albumul Queen din 1975, urmăreşte traseul către faimă al formaţiei şi al solistului ei legendar.

Povestea se opreşte asupra tensiunilor care aproape au dus la ruptura trupei britanice şi are ca punct culminant concertul caritabil susţinut pe stadionul Wembley, în 1985, când Freddy Mercury şi colegii lui au electrizat mulţimea.

Enigmaticul Mercury a murit pe 24 noiembrie 1991, la 45 de ani, din cauza complicaţiilor provocate de SIDA.

„Rami Malek face un lucru aproape imposibil: pe scenă, pare a fi Freddie Mercury însuşi”

Rami Malek:“Nu mai atinsesem niciodată un pian. Nici măcar nu mă apropiasem vreodată de unul. Acum ştiu să cânt câteva piese la pian. Eu le-am spus producătorilor de la început că nu sunt cântăreţ şi nu cânt la pian.”

După premiera mondială de la Londra, cronicarii i-au apreciat jocul şi talentul, deşi nu au avut prea multe cuvinte de laudă pentru producţia în sine. Mulţi s-au aşteptat ca filmul biografic să exploreze în mai multă profunzime latura personală a lui Freddy Mercury.

Filmul Bohemian Rhapsody, cu premiera în România pe 2 noiembrie, atinge numeroase note înalte, dar rămâne – totuși – un amestec eterogen și nu o colecţie adevărată de hituri, e concluzia agregatorului de cronici rottentomatoes.com, unde filmul adună 5,9 stele din 10.

Unul dintre cele mai așteptate titluri ale toamnei, cu șanse de a ajunge printre câștigătorii Oscar 2018 datorită interpretării lui Rami Malek, a avut deja premiera europeană, urmând ca în noiembrie să poată fi văzut și la noi, dar și în SUA.

Faimosul Freddie Mercury s-a născut sub numele de Farrokh Bulsara, într-o familie de indieni Parsi (comunitate etnică de religie zoroastrică) stabilită iniţial în Zanzibar, dar care s-a mutat mai târziu în Middlesex, Marea Britanie.

De la opt ani, Freddie urmase cursurile unui internat britanic din India, ceea ce explică poate uşurinţa cu care s-a adaptat în cultura britanică. Bohemian Rhapsody (2018) este o celebrare a legendarei trupe Queen, a muzicii lor și a liderului extraordinar al formației, Freddie Mercury, care a sfidat stereotipurile și a distrus convențiile, devenind unul dintre cei mai iubiți artiști de pe planetă. Iată ce scrie presa internațională despre film.

San Francisco Chronicle spune că „Este greu de găsit cineva care să fie mai bun la asta decât Malek. Spre lauda lui, face un lucru aproape imposibil: Pe scenă, pare a fi Freddie Mercury însuşi”.

USA Today scrie că „Bohemian Rhapsody- melodia este o capodoperă, în timp ce Bohemian Rhapsody- filmul este doar un film obişnuit despre lumea rock-ului, mult prea banal considerând subiectul – un om şi o formaţie care au fost excepţionale”.

Publicația Indiewire.com e de părere că „Dacă nu ar fi scenele aproape brutale în care Rami Malek personifică unul dintre cele mai celebre staruri ale rockului, dacă nu ar fi melodiile celebre ale formaţiei Queen şi dacă nu ar mai exista amintirea vie a interpretării de la LiveAid din 1985, filmul acesta ar putea fi despre orice formaţie rock de oricând altcândva.

Filmul ni-l prezintă pe Mercury: perioada de dinainte de a căpăta faimă, atunci când transporta bagaje pe aeroportul Heathrow, însă nu vorbeşte de ceea ce era înainte de asta, sau despre cum statutul său de imigrant l-a pregătit, poate, pentru o viaţă întreagă în care nu s-a putut integra. Jocul inspirat al lui Malek reuşeşte să canalizeze imaginea flamboaiantă a lui Mercury, aruncând totuşi o privire dincolo de suprafaţă.

Este singura porţiune vie într-un film care nu reuşeşte să articuleze un corp în jurul unui schelet”.

Cinemablend.com scrie că „Bohemian Rhapsody acoperă 15 ani de istorie în mare viteză, dar fără a da atenţie detaliilor.

Filmul atinge momente cheie precum primul demo al formaţiei, prima alcătuire a grupului, separarea lui Freddie şi apoi revenirea lui la trupă, totul într-un ritm atât de rapid încât nu reuşeşte să surprindă adevărata semnificaţie a acestor momente”.

Dailymail.co.uk scrie despre „Imnuri cântate pe stadioane care ridică lumea în picioare, nostalgii ale anilor ’70, toate dau fiori. Totuşi, dialogul nu prea aduce nimic în plus faţă de pagina de Wikipedia a formaţiei Queen. Însă aerul inconfundabil al lui Mercury încă trezeşte interesul. Personalitatea lui parcă din altă lume, imaginea de păun înfoiat şi sexualitatea lui debordantă vin toate din acelaşi loc”.

About Post Author

Lasă un răspuns