Județul Tulcea nu are un aeroport pe care să aterizeze curse naționale sau internaționale, dar asta nu i-a împiedicat pe cei cu bani să își facă propriul aeroport de fițe, pe pășunea comunei Sfântu Gheorghe.

Ideea pare cu atât mai îndrăzneață cu cât – în fiecare zi au loc zeci de aterizări și decolări, printre vaci, căruțe și mașini și nimeni nu reușește să oprească această activitate.

Aeroportul din Delta Dunării nu este ceva nou pentru autorități. Administrația Rezervației Biosfera Delta Dunării (ARBDD) avea cunoștință de aceste zboruri de vară de câțiva ani.

În mod ciudat, până în luna iunie 2019, ARBDD nu a sancționat aeronavele care ajung în zonă.

De când a preluat funcția, noul Guvernator, Cătălin Țibuleac, a făcut tot ce a putut pentru a închide așa-zisul aeroport clandestin.

Amenzile săptămânale aplicate de instituția pe care o conduce Țibuleac nu depășesc nici prețul unui singur zbor, așa că piloții nu s-au lăsat convinși să rămână la sol.

Avioanele care aterizează la Sfântu Gheorghe sunt unele de mici dimensiuni.

4 pasageri pot să urce într-un astfel de aparat de zbor pentru un survol al zonei sau pentru o cursă către litoralul Mării Negre.

Zona de zbor este în imediata apropiere a ariei protejate, așa că ARBDD a început să aplice amenzi săptămânale de 700 lei. Și cum o cursă cu avionul este de 150 lei/pasager, amenzile nu i-au speriat pe cei care transportau turiștii.

Din luna iunie și până acum au fost aplicate 7 amenzi de câte 700 lei fiecare.

Trebuie menționat că firma care se ocupă cu această activitate a încercat să intre în legalitate, dar s-a lovit de uși închise la ARBDD până la sosirea lui Țibuleac. Ulterior, au avut loc mai multe discuții, iar firmei i s-a recomandat să îți obțină toate avizele necesare pentru a intra în legalitate.

Cum aduci, în lumina legii, un aeroport înființat pe pășunea satului

Aeroportul de la Sfântu Gheorghe este unul util pentru turiști, dar cursele aeriene nu pot avea loc prin zonele protejate din Deltă și avioanele nu pot să decoleze sau să aterizeze în zona unde pasc bovinele din sat.

Primul pas care se impune este ca Primăria Sfântu Gheorghe să aloce un spațiu în zona economică pe care piloții să-l amenajeze și să-l semnalizeze corespunzător. Apoi este nevoie de autorizație de Mediu și toate cerințele de la Autoritatea Aeronautică.

Ultimul și cel mai important pas este un studiu de impact asupra zonei. Avioanele nu pot să deranjeze păsările din Delta Dunării și nici nu pot să însoțească stolurile de pelicani. ARBDD este instituția care va avea un cuvânt greu de spus în acest sens.

“Nu este vorba despre un aeroport așa cum îl știm noi, ci despre o pistă de aterizare pentru avioane ușoare. Primul pas este un studiu de impact asupra mediului. Am avut o discuție cu cei care efectuează astfel de zboruri. Urmează să avem o altă serie de discuții cu Primăria Sfântu Gheorghe și cu stakeholderii din zonă și cu Consiliul Județean. Nu spun că e vorba de autorizare, ci de demararea unor studii de impact asupra mediului”, a declarat Cătălin Țibuleac, guvernatorul ARBDD, pentru Tulcea NEWS. 

Până atunci, tot ce pot inspectorii Rezervației să facă este să aplice amenda maximă de 700 lei fiecărui pilot care se încumetă să plece în zbor de pe aeroportul improvizat din Delta Dunării.

Pentru a aduce lumină asupra acestei situații, am discutat, așa cum era normal, și cu fostul Guvernator ARBDD, Mălin Mușatescu. Iată declarația acestuia.

sursa: tulcea.news

About Post Author

Lasă un răspuns