Muzeul Naţional din Qatar, care şi-a deschis porţile, miercuri, în capitala Doha, şi care a fost creat de arhitectul francez Jean Nouvel, deţine cea mai mare expoziţie de pe planetă structurată pe 8.000 de metri pătraţi şi ar fi costat 434 de milioane de dolari potrivit Le Journal du dimanche.

VIDEO: AICI!

Potrivit AFP, construcţia are o suprafaţă de 52.000 de metri pătraţi. Jean Nouvel este cel care a conceput şi muzeul Luvru Abu Dhabi din Emirate.

Emirul Qatarului, şeicul Tamim bin Hamad al-Thani, a vorbit în deschidere. Omologul său kuweitian, şeicul Sabah al-Ahmad al-Jaber al-Sabah, şi premierul francez, Edouard Philippe, i-au fost alături.

Inaugurarea a avut loc în prezenţa celebrităţilor şi a politicienilor. Actorii Johnny Depp, Luke Evans, Zoe Saldana, cântăreaţa şi creatoarea de modă Victoria Beckham au participat la ceremonia de deschidere. De asemenea, fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy şi soţia sa, Carla Bruni, au participat la eveniment.

Interioarele muzeului au fost create de compania spaniolă Empty, cu participarea Acciona.

Proiectul lui Jean Nouvel este, după spusele arhitectului, materializarea a ceea ce înseamnă Qatarul: „un loc unde se întâlneşte marea cu deşertul”.

Muzeul trebuia iniţial să fie inaugurat în 2016, cu un an înainte ca foştii aliaţi ai Qatarului, în special Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Bahreinul, să impună o blocadă economică şi diplomatică.

Costul total al lucrărilor – Le Journal du dimanche a indicat suma de 434 millioane de dolari care nu a fost confirmată însă nici de Jean Nouvel, nici de familia conducătoare.

sursa: news.ro

About Post Author

Lasă un răspuns