Un tablou atribuit pictorului italian Caravaggio, descoperit în urmă cu cinci ani într-un pod, va fi scos la licitaţie în data de 27 iunie în oraşul francez Toulouse, când ar putea obţine până la 150 de milioane de euro (170 de milioane de dolari), potrivit experţilor din domeniul artei, relatează Reuters.

Pictura, expusă în prezent la Colnaghi Gallery din Londra, a fost realizată în 1607 şi o înfăţişează pe eroina biblică Iudita în timp ce îl decapitează pe generalul asirian Holofern.

„Iudita tăind capul lui Holofern” a fost găsit de proprietarii unui imobil din Toulouse în 2014 în timp ce reparau o spărtură în mansardă.

Deşi prezintă câteva deteriorări minore, pictura s-a conservat, în mod surprinzător, în stare bună, potrivit expertului în domeniul artei Eric Turquin.

Turquin a spus că tabloul, care a stat în pod ”cel puţin 100 de ani”, a trecut printr-un proces complex de analiză, ţinut iniţial secret, pentru stabilirea autenticităţii.

„După cinci ani de analiză, muncă, discuţii… acum, că ştim cu siguranţă că este vorba despre o pictură de Caravaggio, o vom scoate pe piaţă”, a mai spus Turquin.

Este posibil ca tabloul să trezească un real interes printre cumpărătorii din afara graniţelor Europei, a precizat specialistul.

„Această pictură este foarte importantă deoarece Caravaggio este un mare artist, pe care generaţia noastră îl înţelege şi de la care au rămas doar 65 de tablouri”, a mai spus Turquin, a cărui agenţie a analizat tabloul încă de la descoperirea sa.

„În cadrul operei sale, acest tablou este fundamental… Inventează ceva nou… creează tablouri obscure care vor deveni operele ultimilor săi ani, cei mai buni, credem, cei mai tragici, cei mai tulburători… cei mai moderni”, a spus expertul.

Acest tablou este cel de-al doilea dedicat de Caravaggio decapitării lui Holofern de către Iudita. Prima pictură datează aproximativ din anul 1600 şi se află expusă la Palazzo Barberini din Roma.

sursa: agerpres

About Post Author

Lasă un răspuns