Primăria Capitalei prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism și alături de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, CREART – Centrul de Creație, Artă și Tradiție a Municipiului București, PROEDUS – Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive al Municipiului București – în calitate de operatori zonali, dau startul în acest weekend celui mai amplu proiect outdoor al Bucureştiului: „Străzi deschise – Bucureşti, Promenadă urbană„.

Evenimentul se desfășoară în mai multe weekenduri din perioada 30 aprilie – 16 octombrie 2022 și presupune instaurarea temporară a cinci zone pietonale în zona centrală a orașului, respectiv: Calea Victoriei și străzile adiacentePiața George EnescuPiața UniversitățiiBulevardul UniriiȘoseaua Kiseleff, cu propunerea de extindere a zonelor pietonale şi în afara centrului oraşului, pe mai multe străzi din cele şase sectoare ale Capitalei.

Conceput ca un experiment urban în context pandemic, „Străzi deschise” are ca scop reconectarea afectivă a bucureştenilor cu oraşul în care locuiesc şi redescoperirea plăcerii de a-şi petrece timpul în spaţiul public, dar și revitalizarea unor artere principale ale orașului.

Programul include activităţi culturale (concerte, proiecte participative, performance-uri de dans contemporan, intervenţii artistice, spectacole de teatru), activităţi sportive şi educaţionale pregătite de mai multe instituţii culturale ale oraşului, dar și de operatori culturali privați și antreprenori HoReCa din Bucureşti.

Traseele evenimentelor proiectuluiEvenimentele sunt grupate pe traseele pietonale ale proiectului astfel:

 • Zona 1 – Palatul CEC – Muzeul de Istorie al României // Teatru;
 • Zona 2 – Teatrul Odeon – Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” // Teatru, Muzică;
 • Zona 3 – Magazinul Muzica // Literatură, Proiecte participative;
 • Zona 4 – Biserica Kretzulescu // Muzică, Dans;
 • Zona 5 – Muzeul Național de Artă al României // Arte vizuale;
 • Zona 6 – Piața „George Enescu” // Activități pentru copii;
 • Zona 7 – Hotel Radisson // Teatru;
 • Zona 8 – Hotel Golden Tulip // Arte vizuale;
 • Zona 9 – Şoseaua Kiseleff // Sport & agrement, Arte vizuale.

Zone pietonale (30 aprilie – 1 mai)
Zonele care devin pietonale în weekendul 30 aprilie – 1 mai 2022 la „Străzi deschise”, în intervalul orar 09:00 – 22:00, sunt:
 • Şoseaua Kiseleff, între strada Arhitect Ion Mincu şi strada Monetăriei;
 • Calea Victoriei, între Piaţa Victoriei şi Splaiul Independenţei;
 • Bulevardul Unirii, între Splaiul Independenţei şi Bulevardul Dimitrie Cantemir, respectiv între Bulevardul Dimitrie Cantemir şi Bulevardul Mircea Vodă (sensul spre Piaţa Alba Iulia).
Evenimentul are loc fără afectarea traficului rutier în intersecţiile adiacente.

 


Program artistic (30 aprilie – 1 mai)

„Străzi deschise – Bucureşti. Promenadă urbană” ia startul în acest an cu un prim weekend, 30 aprilie – 1 mai, în care bucureştenii se vor putea bucura de zone din Calea Victoriei şi Şoseaua Kiseleff eliberate de maşini, dar și de activități în Piața George Enescu și Piața Universității.

Din program fac parte spectacole de teatru în aer liber (Teatrul MascaTeatrul de Revistă Constantin Tănase), spectacole și activități pentru copii (Teatrul Ion CreangăOpera Comică pentru copii), expoziţii (CREART – Centrul de Creație, Artă și Tradiție a Municipiului București) și activități sportive (Proedus – Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive al Municipiului București).

În paralel, în Piața Universității începe cea mai amplă expoziție de fotografie „World Press Photo Romania„, care va putea fi vizitată în perioada 1 mai – 4 iunie 2022, iar la Casa Filipescu-Cesianu a Muzeului Municipiului București sunt deschise trei expoziţii, care își așteaptă vizitatorii în intervalul orar 10:00 – 17:30.

Programul complet al primului weekend „Străzi deschise” este disponibil pe: 


INFORMAȚII UTILE – shorturl.at/lrtSV
Event Facebook

About Post Author

Lasă un răspuns