În ziua de 25 mai 2020, înregistrarea spectacolului ”Faust” de Charles Gounod, în regia lui Alexandru Tocilescu, este difuzată, cu începere de la ora 18.30, în cadrul programului Seri de Operă Online de la Opera Naţională Bucureşti.

Piesa, în cinci acte, a fost jucată la 17 ianuarie 2019 şi poate fi urmărită atât pe pagina oficială de Facebook a instituţiei, cât şi în link-ul www.operanb.ro/operaonline, fiind accesibilă publicului pe durata difuzării.

Din distribuţie fac parte, printre alţii, Alexandru Badea, Marius Boloş, Daniel Pop, Crina Zancu, Sorana Negrea şi Mihaela Işpan.

„Prin această operă, Charles Gounod reuşeşte să impună şi un nou gen de operă, practicat mai ales în Franţa, numit grand opéra. El introduce în lucrare şi un divertisment, fragment de balet introdus în operă, Noaptea Valpurgiei, devenit un pretext pentru sinteza tematică a unei fantastice călătorii în lumea tenebrelor, a iluziilor şi simbolurilor”, potrivit operanb.ro.

Crina Zancu – Seri de Operă Online

Soprana Crina Zancu a interpretat rolul Margareta din spectacolul „Faust” de Charles Gounod, reprezentație pe care ne invită să o vizionăm împreună astăzi, de la 18:30, în cadrul Seri de Operă Online.#SerideOperăOnline

Geplaatst door Opera Națională București op Maandag 25 mei 2020

Libretul este semnat de Jules Barbier şi Michel Carre, care s-au inspirat din cartea omonimă a autorului german Goethe.

„Faust” este marea operă a scriitorului şi savantului Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832) şi o capodoperă a literaturii universale.

Autorul a lucrat în jur de 60 de ani la desăvârşirea operei, concepută sub formă de poem dramatic în două părţi. Prima parte a fost publicată în 1808, iar cea de-a doua a apărut postum, chiar în anul morţii sale.

Protagonist este personajul omonim, un savant ce realizează că oricâte cunoştinţe ar asimila, cunoaşterea sa rămâne incompletă. Astfel, viaţa lui nu are sens, căci nu poate cunoaşte împlinirea. Faust încheie un pact cu diavolul, învoindu-se să îşi dea sufletul acestuia dacă, în schimb, va putea trăi o singură clipă de fericire. Mefisto îi oferă diverse satisfacţii şi plăceri, cei doi călătorind atât în istorie, cât şi în mitologie.

Într-un final, Faust atinge mulţumirea supremă doar atunci când îşi foloseşte inteligenţa şi creativitatea acţionând în folosul umanităţii. În acest moment, divinitatea intervine şi salvează sufletul lui Faust, în ciuda pactului făcut de acesta.

Goethe s-a inspirat din legendele germane medievale despre Faust, bazate, la rândul lor, pe viaţa reală a alchimistului şi astrologului Johann Georg Faust.

About Post Author

Lasă un răspuns