Filmul "Vertigo" de Alfred Hitchcock s-a clasat pe primul loc al clasamentului celor mai bune filme, realizat în urma unui sondaj al revistei Sight & Sound, informează Variety.Astfel, "Vertigo" a detronat filmul lui Orson Welles, "Cetăţeanul Kane", care a condus clasamentul celor mai bune filme în ultimii 50 de ani.
Sondajul Sight & Sound este realizat o dată la zece ani, din 1952. De data aceasta, cercetarea a inclus 846 de critici de pe toate continentele, care au ales din 2.045 de filme.
"Cetăţeanul Kane" a fost câştigătorul a cinci asemenea sondaje, începând din 1962, dar în topul de anul acesta filmul lui Orson Welles s-a clasat pe locul al doilea.

Pe locul al treilea s-a situat "Tokyo Story" de Yasujiro Ozu.
Topul 10 al celor mai bune producţii include şi filme mute precum "Aurora" de F.W. Murnau, "Man With a Movie Camera" de Dziga Vertov şi "The Passion of Joan of Arc" de Carl Dreyer. De altfel, este pentru prima dată când aceste filme au intrat în acest clasament.Într-un sondaj separat, 358 de regizorii din întreaga lume au declarat că "Tokyo Story" este filmul lor preferat. Acest lucru a făcut ca filmul "Cetăţeanul Kane", fostul lider, să împartă locul al doilea cu "Odiseea Spaţială" de Stanley Kubrick. În acest top realizat de regizori, "Vertigo" a ocupat locul al şaptelea.
Printre regizorii care au participat la sondaj s-au numărat Woody Allen, Martin Scorsese, Quentin Tarantino, Mike Leigh, Guillermo del Toro, Michel Hazanavicius, Aki Kaurismaki şi Bong Joon-ho.
Revista Sight & Sound a fost publicată pentru prima dată în anul 1932. În prezent, ea este editată în 29 de ţări şi are abonaţi din 60 de ţări.

 

 

Sursa : www.mediafax.roAbout Post Author

Lasă un răspuns