Sambata aceasta, Dulce Pontes, regina muzicii fado, revine pe scena Salii Palatului din Bucuresti, intr-un concert emotionant. Celebra cantareata portugheza a mai incantat si in 2015 spectatorii romani, promitand atunci ca va reveni.

Dulce Pontes, una dintre cele mai bune voci din lume, supranumita succesoarea celebrei Amalia Rodrigues, sufletul muzicii fado, va incanta publicul prezent la spectacol cu vocea sa inconfundabila. Vocea artistei nu poate fi catalogata ca apartinand unui stil anume, permitandu-i acesteia sa interpreteze cu succes rock fado sau chiar cantece cu inflexiuni africane. 

In 1992 Dulce Pontes a lansat primul sau album, „Lusitana”, iar in 1993 un altul, „Lagrimas”. Cu acest al doilea album Dulce Pontes devine un star mondial, concertele ei din Spania, Franta, Belgia, Olanda, Germania, Italia, SUA, Japonia si Brazilia dovedind lumii ca muzica portugheza trebuie asezata la loc de cinste in topurile mondiale. 

Dulce Pontes, colaborari muzicale de succes cu mari artisti ai lumii, printre care Ennio Morricone, Cesaria Evora si Andrea Bocelli

Albumul „Lagrimas” a fost unul dintre cel mai bine vandute din toate timpurile in Portugalia, iar melodia „Cancao do Mar” a ajuns la Hollywood, pe coloana sonora a filmului „Primal Fear”, film ce il are in distributie pe Richard Gere. In perioada respectiva artista a inceput si colaborarea cu celebrul Ennio Morricone, prima lor inregistrare, „A Brisa do Coracao”, fiind si titlul urmatorului ei album, aparut in 1995. In 2004, colaborarea ei cu Ennio Morricone s-a concretizat printr-un nou album, „Focus”, care a castigat „Discul de aur” in doar 20 de zile. Dulce Pontes a experimentat cu succes si o serie de duete celebre, printre care cele cu Jose Carreras, Andrea Bocelli, Cesaria Evora, Caetano Veloso sii Daniela Mercury. 

Cantecele ei au contribuit la renasterea in anii 1990, a muzicii folk urbane portugheze numita fado, cantecul sau din 1993, Cancao do Mar, fiind una dintre cele mai renumite si populare cantece fado create vreodata, avand peste 12 milioane de vizualizari pe YouTube in momentul de fata. Mai mult, interpretarea ei a unor melodii celebre de fado precum „Lágrima si Estranha Forma de Vida”, i-a adus in presa internationala reputatia de „succesoare si mostenitoare a celebrei Amalia Rodrigues”. 

Dulce Pontes s-a nascut in Montijo, Portugalia, in 1969. in 1991 a castigat Festivalul National de Cantec al Portugaliei si tot in acelasi an a reprezentat Portugalia la Eurovision. Chiar daca nu a castigat, concursul a fost rampa ei de lansare in Europa. Din acel moment cariera ei a urmat drumul succesului. Fiind o patrioata, Dulce Pontes a promovat din prima clipa muzica fado, considerata in acel moment „moarta”. 

Dulce Pontes imbina fado-ul traditional cu stilurile contemporane si cauta noi forme de exprimare muzicala. Artista a introdus traditiile muzicale din peninsula iberica in munca sa, redescoperind multe melodii populare uitate de mult si folosind instrumente muzicale vechi. Lucrarea ei este inspirata si influentata nu numai de traditia muzicala iberica, ci si de sunete africane, braziliene, arabe si bulgare. Cel mai adesea canta in portugheza ei nativa.

Ce spune celebrul scriitor Paulo Coelho despre Dulce Pontes?

Dulce Pontes are admiratori in intreaga lume, unul dintre ei, celebrul scriitor Paulo Coelho, spunand despre muzica ei ca „te face sa simti nevoia de a o impartasi cu cei pe care-i iubesti, dar si cu restul de univers, tacut si intens, ce ne inconjoara.

Biletele pentru spectacolul din 10 decembrie de la Sala Palatului pornesc de la 115 de lei si pot fi achizitionate din reteaua IaBilet.ro sau de la casa de bilete a Salii Palatului.

About Post Author

Lasă un răspuns