Yasmin Levy, legenda muzicii iudeo-spaniole, transmite un mesaj emotionant romanilor prin care artista marturiseste ca ii este dor de Romania si ca de abia asteapta reintalnirea cu publicul de aici la concertul sau de pe 11 decembrie de la Sala Palatului din Bucuresti.

Yasmin Levy revine duminica in Romania dupa 10 ani de la primul concert. Prima sa aparitie artistica in Romania a avut loc in 2011 in cadrul Festivalului International George Enescu de la Bucuresti. Artista din Israel va sustine un concert pe 11 decembrie la Sala Palatului din Capitala alaturi de chitaristul sau si Orchestra Metropolitana Bucuresti formata din peste 80 de artisti, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga.

Cu stilul ei distinct si emotionant, Yasmin Levy aduce o noua interpretare cantecului medieval iudeo-spaniol (ladino), incorporand sunete mai „moderne” de flamenco andaluz si muzica traditionala turceasca, precum si combinand instrumente precum darbuka, oud, vioara, violoncel si pian. Ziarul britanic The Guardian o descrie pe artista: Levy este una dintre cele mai bune cantarete din Orientul Mijlociu, artista meritand recunoastere la nivel global.

Vin din Israel pentru a canta muzica Sephardy – cea a evreilor care locuiau in Spania inainte de anul 1492, anul in care au fost obligati sa paraseasca teritoriul iberic. Textul acestor cantece este in ladino, spaniola veche vorbita acum mai bine de cinci veacuri in care apar insa si influente din alte limbi. In plus sunt mandra sa combin cele doua culturi, ladino si flamenco, amestecand in acelasi timp influente din Orientul Mijlociu. Pornesc o calatorie muzicala veche de 500 de ani, ducand ladino in Andaluzia si amestecandu-l cu flamenco, stilul care inca poarta amintirile muzicale ale vechii lumi maure si evrei-spaniole cu sunetul lumii arabe. Intr-un fel, este o „reconciliere muzicala” a istoriei”, declara Yasmin Levy.

Nascuta in 1975, Yasmin Levy este o artista internationala de origine evreiasca sefarda. A debutat discografic in 2000, obtinand inca de la inceput recunoastere in showbiz. Parintii ei erau imigranti din Turcia. Defunctul ei tata, Yitzhak Isaac Levy a fost compozitor si hazzan (cantor), precum si un cercetator pionier in istoria muzicii si culturii ladino a evreilor spanioli si a diasporei acestora, fiind editor al revistei in limba ladino, Aki Yerushalayim. 

Yasmin Levy, o cariera cu opt albume muzicale in ladino, spaniola si ebraica, toate aflate in topurile internationale

Albumul ei de debut, Romance & Yasmin din 2000, i-a adus o nominalizare la „Cel mai bun debutant” la fRoots / BBC Radio 3 World Music Awards 2005, urmat in 2005 de cel de-al doilea album La Judería. Munca lui Levy i-a adus premiul Anna Lindh Euro-Mediterranean Foundation pentru promovarea dialogului intercultural intre muzicieni din trei culturi. De asemenea artista este castigatoarea International Songwriting Competition cu melodia sa “Me Voy”. De-a lungul carierei sale Yasmin Levy a lansat opt albume muzicale in limba ladino, spaniola si ebraica, melodiile sale obtinand peste 120 milioane de vizualizari pe YouTube. Yasmin Levy este si ambasador al Children for Peace, organizatie care sprijina copii aflati in calea conflictelor din Orientul Mijlociu.

In 2021 remixul melodiei “La Alegria”, a devenit viral, ajungand pe locul 1 in topurile de muzica house, fiind prezent si in top 50 Global pe Spotify si top 200 Worldwide Chart, tot pe Spotify. Desi a fost lansat acum 15 ani, albumul “Manu Suave” este in continuare in topuri. Tot in 2021 albumul a ajuns pe locul 10 in topurile de World Music si in top Viral 50 pe Spotify. Recent, melodia Adio Kerida a ajuns sa faca parte din coloana sonora a serialului The Club de pe Netflix.

Biletele pentru spectacolul din 11 decembrie de la Sala Palatului pornesc de la 200 de lei si pot fi achizitionate din reteaua IaBilet.ro

Partener: Magic FM

About Post Author

Lasă un răspuns