Guvernul regiunii administrative speciale chineze Hong Kong a dispus retragerea unor loturi de origine japoneză de lapte cu un nivel slab de iod destinat bebeluşilor, pe motivul că acesta este periculos pentru tiroidă, şi i-a îndemnat joi pe părinţii copiilor care au consumat produsul să îi ducă la medic.
 Laptele incriminat, distribuit sub mărcile Wakodo şi Morinaga, destinat copiilor cu vârsta sub nouă luni, conţine mai puţin de o treime din nivelul de iod recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Ministerul Igienei Alimentare şi a Mediului din Hong Kong apreciază că ar putea fi vizaţi aproximativ 2.000 de sugari.

"Îi îndemnăm pe părinţi să îşi ducă bebeluşii la unul dintre cele zece centre medicale agreate de către Guvern, pentru recoltarea de sânge", a precizat pentru AFP un purtător de cuvânt al ministerului.

Carenţele în iod antrenează un deficit la nivelul hormonului tiroidian care poate afecta creşterea corporală şi maturizarea creierului, putând conduce până la un retard mental profund.

Laptele japonez, devenit o victimă a neîncrederii consumatorilor în urma accidentului nuclear de la Fukushima, în martie 2011, reprezintă abia 3% din laptele destinat bebeluşilor distribuit la Hong Kong.

Laptele s-a aflat în centrul celui mai mare scandal în domeniul securităţii alimentare din China în 2008, când un component industrial (melamina) a fost adăugat în mod ilegal în produse lactate, cu scopul creşterii nivelului de proteine.

Cel puţin şase bebeluşi au murit şi alţi aproximativ 300.000 s-au îmbolnăvit după ce au consumat lapte contaminat cu melamină.

 

 

Sursa : www.mediafax.roLasă un răspuns