Un eveniment unic în România va avea loc la Buzău International Arts Festival – o expoziție a legendei de la trupa Phoenix, Nicu Covaci, cunoscut mai puțin ca artist plastic și extrem de cunoscut ca fiind unul dintre cei mai buni muzicieni din România, alături de artistul Valeriu Sepi, fost colaborator al trupei Phoenix.

Deschiderea expoziției va avea loc la Galeriile de Artă din Buzău pe 24 septembrie, de la ora 18:00.

Nicolae Covaci (n. 1947 la Timișoara) este compozitor, cântăreț, chitarist, pictor și grafician român, cunoscut ca fondator și lider al formației Phoenix.

Valeriu Sepi este născut la Reșița în 1945 și este un artist cunoscut și îndrăgit atât în sfera artelor vizuale, cât și cea muzicală. Cu o experiență artistică de peste 50 de ani, Valeriu Sepi a fost activ de-a lungul timpului în arii diverse precum design, pictură murală, inginerie, muzică, actorie și coregrafie.

„Eu, de fapt, sunt profesor de arte plastice, de pictură și sculptură, sunt un chitarist amator!”, spune Nicu Covaci, cunoscut publicului ca fondator al legendarei trupe Phoenix, care se apropie de 60 de ani de existență. 

Valeriu Sepi a transmis organizatorilor următorul mesaj: „Fie să renască arta românească!, așa ar trebui să înceapă imnul României”.

Tot pe 24 septembrie, la Buzău International Arts Festival au loc două evenimente absolut speciale iar primul este o proiecție specială a filmului-fenomen România Sălbatică, un film 100% autentic, care prezintă țara noastră așa cum nu a mai fost văzută până acum. Proiectul a fost dezvoltat în mai bine de 10 ani de către Dan Dinu și Cosmin Dumitrache iar echipa de producție este 100% autohtonă și a adus aproape oameni faini și dedicați. Proiecția va avea loc la Teatrul George Ciprian, de la ora 18.30. La proiecție va fi prezent și regizorul Dan Dinu. 

Naratorul documentarului este bine-cunoscutul actor Adrian Titieni, care ne poartă pe parcursul a 2h cu vocea lui caldă dintr-o poveste în alta. Coloana sonoră este compusă special pentru orchestră și este creată de Alexei Țurcan. Înregistrarea a fost realizată alături de Bucharest Film Orchestra, prima și singura orchestră de studio-session din țară, dirijată de Tiberiu Soare, cu ajutorul partiturilor scrise de Corina Ciuplea. Piesa principală a filmului România Sălbatică este interpretată de Mădălina Pavăl.

@biafRomania biaf

România Sălbatică este cel mai complex documentar dedicat naturii din țara noastră și promite publicului filmări în premieră și povești unice despre biodiversitatea țării. A fost realizat cu sprijinul a numeroși specialiști din zona conservării, cu ONG-uri de mediu și cu sprijinul parcurilor naționale și naturale de la noi.

De la ora 18:00, pe 24 septembrie, în Amfiteatrul din Parcul Tineretului se desfășoară un alt eveniment deosebit, de această data pentru copii: Spectacolul Băiețelul care se putea mușca de nas, un spectacol comic pentru copii, care are o latură educativă ce se adresează părinților, „primilor pentru a-și găsi în băiețel un aliat, celor din urmă pentru a învăța să devină ei înșiși niște aliați ai propriilor copii.” (Alex Moldovan).

Spectacolul, pus în scenă de Selma Dragoș, care semnează regia, și de Smaranda Găbudeanu, care semnează coregrafia, vine cu o propunere atipică față de celelalte producții pentru copii: de data aceasta cei care trebuie să tragă învățăturile la final sunt părinții.

Cei mici își găsesc în băiețel un aliat, care prezintă povestea din perspectiva lor, arătând cum, în ciuda faptului că părinții sunt mereu bine intenționați, devin mult prea preocupați de propriile lor concepții sau preconcepții despre cum ar trebui să fie copilul și neglijează involuntar dorințele acestuia. Povestea se construiește, astfel, pe contrastul dintre două dimensiuni diferite: cea a adulților și cea a copiilor.

Închiderea oficială a Buzău International Arts Festival are loc sâmbătă, 25 septembrie, cu un concert mult-așteptat al trupei Phoenix în Piața Dacia din Buzău. Evenimentul va începe la ora 19:00, iar accesul este gratuit, cu respectarea reglementărilor legale.

****

Detalii despre program și despre și evenimentele speciale pot fi găsite pe pagina de Facebook Buzau International Arts Festival și pe site-ul https://biaf.ro.

*****

Buzău International Arts Festival este organizat de Asociația CulturAll și Asociația Bulevardul Culturii, în parteneriat cu Primăria Municipiului Buzău, Centrul Cultural Alexandru Marghiloman și Consiliul Județean Buzău și este un eveniment cultural finanțat de Ministerul Culturii.

Parteneri eveniment: Teatrul George Ciprian Buzău, Muzeul Județean Buzău, TransBus Buzău, Dopamine Photo Studio, Hotel Pietroasa, Lacerta Winery, Crama Pandora, Athos

Sponsori: Winmarkt, Mărgăritar, Carrefour, LeBig Supermarket, Unic Dent Clinic, BCR, Eximprod, Birou Notarial Vasile Victor și Asociații, Lucsor Impex, ElcarGid, Camera Notarilor Publici Ploiești

@biafRomania biaf

Parteneri media: Rock FM, AGERPRES, Radio România Cultural, Observator Cultural, Suplimentul de Cultură, The Institute, IQads, PRwave, Iqool, Kudika, Fashion Premium Magazine, movienews.ro, SMARK

Parteneri media locali: Campus Media, Opinia Buzău, TVSat Media Group, Buzău Media, Supersonic Radio, News Buzău

About Post Author

Lasă un răspuns