Consiliul Naţional de Tranziţie (CNT) libian a transferat miercuri seara puterea adunării naţionale în timpul unei ceremonii istorice care a marcat prima tranziţie paşnică după cei 40 de ani de dictatură a lui Muammar Kadhafi.
 "Redau prerogativele noastre constituţionale Congresului General Naţional, acesta devenind reprezentantul legitim al poporului libian", a declarat preşedintele Consiliului Naţional de Tranziţie, Mustafa Abdeljalil, transferând simbolic puterea grupului celor 200 de membri ai Congresului General Naţional (CGN), ales pe 7 iulie în timpul primului scrutin liber din Libia. Anterior, aceşti 200 de membri au depus jurământul în faţa preşedintelui Curţii Supreme libiene.

"În acest moment CNT nu mai există. Este dizolvat", a declarat Othman Ben Sassi, membru al Consiliului.

Ceremonia a avut loc într-o sală luxoasă de conferinţe a unui hotel din capitala Libiei. O altă sală special amenajată, din acelaşi hotel, va deveni sediul CGN.

Această ceremonia s-a desfăşurat în prezenţa reprezentanţilor societăţii civile şi a unor misiuni diplomatice în Libia, precum şi a unor membri ai CNT şi ai guvernării.

"Trebuie să alegem un preşedinte în această seară sau mâine, pentru a evita un vid constituţional", a menţionat un membru al CGN.

Au fost luate măsuri de securitate excepţionale, în special din cauza escaladării violenţelor în mai multe regiuni din această ţară din ultimele zile.

Ministerul de Interne a anunţat miercuri că va crea un perimetru de protecţie în jurul hotelului şi că "toate căile din apropierea sau care duc la sala de conferinţă for fi închise" între orele 17.00 şi 1.00 GMT (20.00 şi 4.00, orele României).

CNT a reprezentat latura politică a rebeliunii care a dus la înlăturarea regimului lui Muammar Kadhafi, după care a preluat oficial conducerea ţării după ce liderul libian a fost ucis în octombrie 2011, după peste 40 de ani de dictatură.

În timpul discursului său Abdeljalil a salutat "primul transfer a puterii din istoria Libiei". El a recunoscut unele "erori" din timpul perioadei de tranziţie precum şi întârzieri în analizarea unor dosare, în special cel al securităţii. Potrivit lui, CNT a eşuat să găsească o soluţie pentru cazurile persoanelor care au fost strămutate în timpul conflictului libian, atât în ţară cât şi în străinătate, considerate de el ca fiind "adevărate drame".

"Nu am putut să garantăm securitatea aşa cum am fi vrut sau aşa cum poporul libian o dorea", a adăugat Abdeljalil.

El a anunţat că se va pensiona şi că îşi va renunţa la funcţiile sale din cadrul CNT şi al Consiliului Superior al Magistraturii, din care a făcut parte în timpul regimului Kadhafi.

 

Sursa : www.mediafax.roAbout Post Author

Lasă un răspuns