Brandon Lewis, adjunct al ministrului britanic de Interne, a declarat că după Brexit, Marea Britanie va deporta cetățenii europeni dacă aceștia nu aplică la timp pentru statul de ședere, notează BBC.

Oficialul a declarat pentru cotidianul german Die Welt că aceștia vor fi nevoiți să părăsească Regatul Unit chiar dacă îndeplinesc criteriile pentru un permis de ședere dacă nu au aplicat la timp pentru obținerea lui, potrivit BBC.

Organizaţia care îi reprezintă pe imigranţii din ţări UE aflaţi în Marea Britanie, The3million, a transmis că măsura anunțată nu reprezintă o modalitate de „a trata oamenii”.

Ministerul de Interne britanic a transmis că 1,8 milioane de europeni s-au înregistrat deja în Sistemul de înregistrare a cetățenilor din Uniunea Europeană în vederea obținerii noului statut de ședere în Regatul Unit.

Termenul maxim pentru a aplica este 31 decembrie 2020, în cazul unui Brexit fără acord, şi 30 iunie 2021, în cazul unui Brexit cu acord. Ministerul de Interne spune că nu știe numărul exact al cetățenilor europeni care locuiesc în prezent în UK, dar potrivit estimărilor făcute de Observatorul pentru Migraţie de la Universitatea Oxford, este vorba de până la 3,3 milioane de cetățeni din alte state membre UE.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a informat, miercuri, că, din datele oficiale furnizate de autorităţile britanice, rezultă că până la finalul lunii septembrie 280.600 de cetăţeni români s-au înregistrat deja pentru obţinerea noului statut (pre-settled şi settled status).

About Post Author

Lasă un răspuns