Aura Urziceanu, alături de formaţiile de jazz europene Danish Radio Big Band, premiată în cadrul Grammy Awards, Croatian Radiotelevision Jazz Orchestra, una dintre cele mai vechi orchestre big band din lume şi Big Band-ul Radio România, va cânta la RadiRo, unicul festival din lume dedicat orchestrelor radio, care va avea loc între 18 şi 25 noiembrie, la Bucureşti.

RadiRo este organizat şi produs o dată la doi ani de Radio România. Evenimentul propune pentru prima oară publicului, la cea de-a IV-a ediţie a evenimentului o secţiune de Jazz, între 21 şi 24 noiembrie, la Sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă al României (MNAR) patru concerte de jazz (în timp ce concertele simfonice se vor derula la Sala Radio).

Start-ul evenimentelor de jazz va fi dat miercuri, 21 noiembrie (19.00), când Aura Urziceanu (stabilită în Canada) revine în faţa publicului român după o lungă pauză, la invitaţia Festivalului RadiRo. Evenimentul pe care îl prezintă alături de Big Band-ul Radio (dirijor: Ionel Tudor) este deja sold-out, concertul va fi reluat şi sâmbătă, 24 noiembrie (ora 19.00).

Cariera Aurei Urziceanu reprezintă o îmbinare variată de genuri muzicale: de la pop la folclor, de la muzica clasică la jazz, inclusiv concerte şi show-uri de televiziune. A susţinut turnee în  S.U.A, Brazilia, Japonia, Australia si Europa, oferind concerte în compania unor mari  muzicieni  şi instrumentişti americani  precum Duke Ellington, Quincy Jones, Thad Jones & Mel Lewis Orchestra, Dizzy Gillespie, Art Blakey, Horace Silver, Clark Terry, Stan Gets.

Big Band-ul Radio este condus în prezent de Ionel Tudor, compozitor, dirijor şi orchestrator extrem de apreciat şi de premiat. Una dintre marile sale realizări este clasarea pe locul 8-9 ca reprezentant al României la Concursul Eurovision 2002 (melodia „Tell Me Why” – Monica Anghel şi Marcel Pavel).

Joi, 22 noiembrie (ora 19.00) Croatian Radiotelevision Jazz Orchestra (Croaţia), cu o istorie de 70 de ani, una dintre cele mai vechi orchestre big band din lume, va evolua la Sala Auditorium – MNAR. Pe lângă participările la numeroase concerte publice şi programe independente în Croaţia şi în străinătate, din 2000 formaţia are propria stagiune de concerte, care este difuzată pe Canalul 3 al Radiodifuziunii din Croaţia.

Iubitorii jazz-ului îl vor aprecia pe Miron Hauser în triplă ipostază (solist trombon, dirijor şi compozitor). Din 2011 este membru permanent al Orchestrei de Jazz a Radioteleviziunii din Croaţia şi al Jazzistra Orchestra. Proiectul său muzical Tu fragrancia a fost prezentat în Croaţia, Italia (Festivalul de Jazz de la Muggia) şi în Slovenia, în colaborare cu Big Band-ul Radioteleviziunii din Ljubljana.

Vineri, 23 noiembrie (ora 19.00), formaţia Danish Radio Big Band va concerta în faţa publicul de jazz din România.  Marilyn Mazur, percuţionistă de origine daneză şi americană şi Danish Radio Big Band, premiată în cadrul Grammy Awards, concertează pentru prima oară împreună, într-un mix de energie şi inventivitate. La pupitru va fi dirijoarea japoneză Miho Hazama.

Compozitoarea şi percuţionista Marilyn Mazur este o figură celebră atât în ţara sa natală, cât şi în lumea jazz-ului internaţional. A concertat alături de Miles Davis, Jan Garbarek şi Wayne Shorter, iar în Danemarca este apreciată pentru colaborarea sa îndelungată cu legende ale jazz-ului, ca NHØP şi Palle Mikkelborg. Formaţia a realizat o selecţie a celor mai apreciate compoziţii semnate de Marilyn Mazur pentru big band, convingând-o în acelaşi timp să compună o piesă special pentru acest concert.

Născută la Tokyo, Miho Hazama este una dintre pianistele tinere foarte talentate care activează astăzi pe scena muzicală din New York. Miho are la activ două albume publicate de Universal Music Japan/ Sunnyside Records, foarte apreciate deopotrivă de critici şi de public. Compoziţia rămâne adevărata ei vocaţie, şi, pe lângă evoluţia ei în cadrul m_unit, formaţia alături de care s-a afirmat, a compus lucrări şi pentru alte ansambluri, ca Orchestra Filarmonică din Tokyo, Nobuya Sugawa, Compania de Balet Ashley Bouder şi Yamaha Symphonic Band. Este director artistic asociat al New York Jazzharmonic.

Toate concertele festivalului sunt transmise live de Radio România, înregistrate şi difuzate ulterior de Televiziunea Română şi difuzate, de asemenea, de toate radiodifuziunile membre ale Uniunii Europene de Radio.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

About Post Author

Lasă un răspuns