Din ce în ce mai popular, atât printre adulţi, cât şi printre copii, obiceiul importat numit „Moşul Secret“ pune în această perioadă la încercare inventivitatea celor care aleg să se implice.
„Secret Santa“, o tradiţie vestică importată la noi mai întâi de echipele din multinaţionale, cu destul de mulţi ani în urmă, i-a prins foarte tare şi pe copii, care în aceste zile caută cadoul perfect pentru colegul desemnat prin bileţele.
Jocul a devenit popular şi în familiile românilor, în cercul de prieteni, printre vecini etc.
Ar avea la bază un obicei scandinav, Julklapp, care presupunea să baţi la uşa cuiva şi să arunci înăuntru un cadou împachetat, după care să te faci nevăzut. „Moşul Secret“, odată adoptat, a fost diversificat în funcţie de cerinţele situaţiei.
Regulile „clasice“
Pentru cei care acceptă să facă un cadou în colectiv, regulile clasice ale „jocului“ presupun ca mai întâi pe bileţele identice să fie scrise numele fiecăruia, după care se realizează o tragere la sorţi.
Cel care va deschide bileţelul ştie cui trebuie să-i pregătească un cadou, însă cel care-l primeşte nu va şti de la cine l-a primit. Se stabileşte de asemenea o sumă minimă şi o sumă maximă ca valoare pentru cadou.
Sunt grupuri în care regula de bază funcţionează grozav, dar şi altele în care protagoniştii nu sunt deloc împăcaţi cu bileţelul ales, de aceea în special în colectivităţile de copii şi tineri (această categorie descurcându-se mai greu şi cu a ţine secret numele destinatarului) se stabileşte doar suma în care trebuie să se încadreze cumpărăturile, iar în ziua în care se face schimbul de cadouri, după ce acestea au fost puse laolaltă, se trag şi bileţelele şi se ataşează aleatoriu.
Această ultimă soluţie exclude, însă, bucuria de a căuta să-l surprinzi cu adevărat plăcut pe destinatarul cadoului tău, după ce mai intâi te-ai interest de pasiunile sale, de domeniile de interes etc..
Dincolo de faptul că a devenit o modă, psihologii spun că este un joc cu efecte benefice pentru grup, dacă toată lumea întră în joc de bunăvoie şi nu acceptă doar pentru a nu „ieşi din rând“. Faptul că toate cadourile au aproximativ aceeaşi valoare ar trebui să nu dea naştere la frustrări.
Cu toate acestea, nu de puţine ori la deschiderea cadoului se întâmplă ca aşteptările să nu fie răsplătite.