Administratorii averii lui Michael Jackson au lansat duminică seară concertul „Live in Bucharest (The Dangerous Tour)” pe YouTube în acelaşi timp cu documentarul „Leaving Neverland” al HBO.

Concertul are o durată de două ore, la fel ca cele două părţi ale documentarului realizat de Dan Reed, în care artistul este acuzat de molestarea unor minori.

Lansarea a fost anunţată le contul de Twitter al artistului. „Live in Bucharest” va fi disponibil pe YouTube pentru o perioadă limitată.

Luni seară, un alt concert Michael Jackson va fi lansat, „Live at Wembley Stadium”, în acelaşi timp cu partea a doua a controversatului documentar.

Prin acestea, administratorii averii lui Michael Jackson încearcă să distragă atenţia şi să discrediteze documentarul care a avut premiera în Statele Unite duminică, la ora 20.00 (pe Coasta de Vest). În România, el va fi disponibil din 8 martie, pe HBO GO.

În documentarul „Leaving Neverland” se vorbeşte despre cum Jackson, aflat în vârful carierei, a început – aparent – o relaţie cu doi băieţi, în vârstă de 7 şi 10 ani, şi familiile lor.

Cei doi, Wade Robson şi James Safechuck, acum în vârstă de peste 30 de ani, susţin că au fost abuzaţi sexual de Jackson şi dezvăluie cum au depăşit asta după ani.

Robson, în vârstă de 36 de ani, povesteşte cum a fost molestat de Jackson de la 7 la 14 ani. De cealaltă parte, Safechuck, care a apărut alături de Jackson într-o reclamă Pepsi, a declarat că a fost abuzat de cântăreţ de la vârsta de 10 ani.

Administratorii averii lui Michael Jackson au intentat în luna februarie un proces reţelei HBO, pe care o acuză că a încălcat o clauză de non-discreditare prin decizia de a difuza documentarul „Leaving Neverland”. Ei cer daune de 100 de milioane de dolari.

Documentarul „Leaving Neverland” a avut premiera în ianuarie, la festivalul Sundance, şi s-a bucurat de critici favorabile.

CONCERTUL Michael Jackson Live in Bucharest „The Dangerous Tour” @ România. Reportaj din 1992

Acest show a fost catalogat de catre critici drept cel mai bun spectacol live al Regelui muzicii Pop. 

Prietenia sa cu germanul de origine română Marcel Avram îl face pe ”Jacko” să includă capitala României în turneul ”Dangerous”, pentru promovarea albumului său. * In ultimii ani, Marcel Avram a organizat concerte pentru vedete internaționale ca Rihanna, SIA, AC/ DCRobbie Williams ,Bon Jovi, Iron Maiden, Scorpions, Muse, StingBob DylanFestivalul Rock the City ,Nick Cave and The Bad Seeds, Festivalul El Carrusel, Maluma, Luis Fonsi. Nici legendele nu-i sunt străine, iar în cei 40 de ani de activitate a mai colaborat cu Michael Jackson, Pink Floyd, U2, Rolling Stones, Madonna, Rod Stewart, Prince, Bon Jovi, Celine Dion, Elton John, Tina Turner, The Who, Deep Purple, Ozzy Osbourne, Frank Sinatra, Sammy Davis Jr., Barbra Streisand, Tom Jones si Liza Minelli.
În 1968 îşi începe cariera de impresar şi producător. Una dintre cele mai mari personalităţi din industria muzicală a fondat în 1968 Mama Concerts, care va deveni ulterior cea mai mare agenţie organizatoare de spectacole din lume. A lucrat 20 de ani cu starul american, descriindu-l pe „Regele pop-ului” ca fiind „un copil mare”.

Biletele costă 7.000 de lei, sumă uriașă la acea vreme. La propriu, fanii nu mai mănâncă pentru a strânge bani de tichete, se împrumută, ajung în număr uriaș – 70.000 – la stadion.

Trei zile durează montarea scenei, sunt 20 de camioane pline cu echipament: orașul lui Bucur este paralizat, nu se mai discută despre altceva. 

Michael vinde drepturile TV canalului HBO pentru 21.000.000 $, cea mai mare sumă din istorie plătită, vreodată, pentru un concert ”live”. In deschidere sunt cei de la Snap!, alți uriași, pentru acea vreme.

Spectacolul durează 122 de minute, obține cea mai mare audiență din istoria HBO. E tras de către BBC dar și de BNN / Ned 3.

În 1992, o ţară abia ieșită dintr-un comunism feroce era transformată de Michael Jackson, pentru câteva ore, în kilometrul zero al lumii. Pentru români, Michael Jackson a însemnat recuplarea la restul lumii. Pentru ceilalți, dovada că România există cu adevărat.

„Michael Jackson nu există. Nu e un om, nu e un superstar, nu e un extraterestru venit dintr-o galaxie. Michael Jackson este o poveste. Fiecare epocă şi-a creat eroii, i-a modelat după chipul şi asemănarea ei. În acest sfârşit de mileniu, Făt-Frumos poartă un nume: Michael Jackson“.

Rândurile de mai sus, apărute în presa centrală a doua zi după primul concert al lui Michael Jackson în România, din 1 octombrie 1992, sintetizau o epocă. Una a ieșirii abrupte din comunism, a nevoii de povești frumoase. În piețele ambulante, printre blugi şi obiecte electrocasnice, apăruseră primele casete. În România anului 1992 existau Michael Jackson şi restul muzicii.

Noțiunea de „proprietate intelectuală“ nu avea niciun sens. Albumul „Dangerous“ era vândut cu o foaie scoasă la imprimantă, pe post de copertă, şi numele pieselor înșirate într-un tabel stângaci.

În octombrie 1992, Michael Jackson nu ținea un simplu spectacol, ci redefinea un spațiu. Nu mai puțin de 61 de ţări erau conectate simultan, într-o transmisie televizată grandioasă, la țipetele, isteria, lacrimile şi aplauzele de pe Stadionul Naţional. România exista din nou.

„A dovedit cât de fals am trăit, prefăcându-ne bucuroși de minciuna unor surogate otrăvitoare”, scria presa în ziua de după concert.  Lacrimile admiratoarelor, suprinse de camerele TV la plecarea de pe Aeroportul Otopeni, au făcut înconjurul lumii. Era tristeţe şi disperare în acele lacrimi, însă, mai mult decât atât, era reacţia unei naţiuni ce fusese redescoperită de restul lumii printr-un concert de muzică.

Mihai Tatulici (realizatorul acestui reportaj narat într-o „limbă de lemn” ce trădează disoluția recentă a cenzurii comuniste) l-a cunoscut pe Michael Jackson cu prilejul primului concert de la Bucureşti, în 1992. Tatulici s-a ocupat, împreună cu colegii din TVR, de reportajele despre starul american, dar şi de primirea echipei acestuia.

„Am lucrat cu toată echipa de la «Veniţi cu noi pe programul 2». Reportajele intrau zilnic pe TVR. În cadrul emisiunii s-au făcut două transmisiuni speciale dedicate lui Michael Jackson”, declara Tatulici.

Politicienii, în frunte cu președintele de atunci al ţării, nu au ratat ocazia să se afişeze alături de megastarul american. Astfel, Ion Iliescu şi soţia lui, Nina, au fost nevoiţi să-l aştepte o oră pe artist la Cotroceni. Iliescu a dat mâna cu Michael, a pozat şi s-a declarat un fan al artistului, felicitându- l „pentru lupta sa în slujba umanității”.

1 octombrie 1992 este ziua in care Romania l-a intampinat pe Regele muzicii pop, cu ocazia concertului Live in Bucharest: The Dangerous Tour”.

în 1992, Jackson vizitează un orfelinat din București și donează 10.000 de dolari pentru construirea unui parc copiilor din orfelinat. Michael Jackson revine în România, în 1996, în cadrul turneului HIStory World Tour.

Evenimentul a avut loc pe Stadionul National Lia Manoliu unde au fost prezenti peste 70 000 de fani.

Turneul mondial Dangerous Tour a inclus 69 de concerte, cu o audienta de peste 3,5 milioane de fani.

Concertul a fost difuzat de HBO si inregistrarea sa a doborat toate recordurile de audienta la acea data.

Secvente din turneul lui Michael Jackson. Dintre piesele interpretare fac parte: „Jam”, „Wanna Be Startin Something”, „Human Nature”, „Smooth Criminal”, „I Just Can’t Stop Loving You”, „She’s Out Of My Life”, „Thriller”, „Billie Jean”, „Beat It”, si „Black Or White.”

Concertul de la Bucuresti a fost singurul sau concert distribuit pe video si DVD in 2005.


About Post Author

Lasă un răspuns