Premierul Dăncilă împreună cu mai mulți miniștri au ajuns la Șumuleu Ciuc, pentru a participa la ceremoniile religioase unde va fi prezent Suveranul Pontif.
Oficialitățile ungare nu vor fi prezente la Șumuleu Ciuc.
Papa Francisc va ajunge la timp la slujba de la Șumuleu Ciuc. Suveranul Pontif a anticipat vremea de sâmbătă și s-a trezit mai devreme, astfel încât va ajunge la Șumuleu Ciuc la ora 11:30.
Papa Francisc a aterizat cu avionul pe Aeroportul din Târgu Mureș.
Suveranul Ponfit a fost nevoit să își schimbe planurile pentru vizita de la Șumuleu Ciuc. Sanctiatea a plecat cu un avion, la 7:30, spre Târgu Mureș și nu spre Bacău, cum nu era anunțat inițial.
De acolo se va deplasa cu mașina la Miercurea Ciuc. Potrivit informațiilor Antena 3, Suveranul Pontif trebuia să plece cu avionul la ora 9:00.
Mii de credincioşi din toată ţara, dar şi de peste hotare îl aşteaptă sâmbătă pe Papa Francisc la Şumuleu Ciuc şi la Iaşi, unde Suveranul Pontif se va afla în cea de-a doua zi a vizitei sale în România.
Vizita Papei a debutat vineri, la Bucureşti, şi se încheie duminică, la Blaj.
Suveranul Pontif a aterizat vineri pe Aeroportul Internaţional „Henri Coandă”, el fiind întâmpinat de preşedintele Klaus Iohannis. A urmat primirea oficială de la Palatul Cotroceni, unde a avut o întâlnire cu autorităţi ale statului, reprezentanţi ai societăţii civile şi ai corpului diplomatic. Tot vineri, Papa Francisc a avut o întâlnire privată cu Patriarhul BOR, Daniel, şi cu Sinodul Permanent, la Palatul Patriarhiei. Ulterior, Suveranul Pontif a mers la Catedrala Naţională, unde a rostit în latină rugăciunea „Tatăl nostru”, de unde a plecat cu papamobilul spre Catedrala „Sf. Iosif pentru a participa la Sfânta Liturghie.
Sâmbătă, la Şumuleu Ciuc, Suveranul Pontif va fi întâmpinat cu Imnul Papal, dar şi cu un vechi cântec bisericesc. Predica pe care Papa Francisc o va rosti în timpul liturghiei oficiate la Şumuleu Ciuc va fi tradusă simultan în limbile română şi maghiară.
Statuia facatoare de minuni a Fecioarei Maria de la Sumuleu Ciuc
Papa Francisc în România. La liturghia oficiată în celebrul sanctuar marian, Sanctitatea Sa va purta veşminte liturgice realizate de un cunoscut designer de haine bisericeşti, din Satu Mare, Cristina Sabău-Trifu.
Papa Francisc în România. În organizarea marelui eveniment de la Şumuleu Ciuc au fost implicaţi peste 300 de preoţi concelebranţi, precum şi zeci de preoţi care vor fi prezenţi în mulţimea de pelerini pentru a-i împărtăşi pe credincioşi. De asemenea, la slujbă vor participa 60 de episcopi, patru diaconi, iar unele informaţii arată că ar urma să ia parte şi patru cardinali.
Papa Francisc în România. Pentru prima dată după cel de-al Doilea Război Mondial, statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria de la Şumuleu Ciuc, sculptată în lemn de tei, cu o înălţime de 2,27 metri, cea mai mare de acest fel din lume, cu o vechime de peste 500 ani, va fi urcată pe munte şi va împodobi altarul de unde Suveranul Pontif va oficia sâmbătă slujba.
Papa Francisc în România. De la Şumuleu Ciuc, Papa Francisc va pleca la Iaşi, unde va ajunge după ora 17,00, şi va vizita Catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină”.
Papa Francisc în România. Aici se va întâlni cu aproximativ 800 de bolnavi şi de persoane în vârstă. După această întrevedere, se va deplasa cu papamobilul spre Piaţa Palatului Culturii pentru a participa la „Întâlnirea mariană cu tinerii şi familiile”. Papa Francisc va susţine un discurs pe scena amplasată în Piaţa Palatului Culturii special pentru acest eveniment.
Papa Francisc în România. În ultima zi a vizitei sale în România, Sfântul Părinte se va afla duminică, la Blaj, unde va participa la Divina Liturghie cu beatificarea a şapte episcopi martiri greco-catolici.
Papa Francisc în România. Suveranul Pontif a autorizat încă din luna martie recunoaşterea martiriului a şapte episcopi români greco-catolici: Valeriu Traian Frenţiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu şi Iuliu Hossu – ucişi din ură faţă de credinţă între anii 1950 şi 1970.
Papa Francisc în România. Desfăşurată sub genericul „Să mergem împreună!”, la 20 de ani de la vizita istorică a Papei Ioan Paul al II-lea, vizita de stat, pastorală şi ecumenică a Papei Francisc în România are o puternică amprentă mariană.