Olimpiada culinară are o lungă tradiție. Se desfășoară din anul 1900, din 4 în 4 ani, după aceleași principii olimpice precum cele din sport.

Suedia și Norvegia au câștigat cele mai multe medalii la această ediție a Olimpiadei culinare.

Olimpiada Culinară de la Stuttgart 2020 a adus mai multe medalii bucătarilor și cofetarilor care au reprezentat România la prestigioasa competiție. Pasiunea pentru gătit, munca în echipă, ingeniozitatea în alcătuirea meniurilor, coordonarea perfectă a echipelor au fost câteva din ingredientele necesare succesului final. Aflați care sunt specialiștii cu care ne mândrim.

Final awarding ceremony – IKA/Culinary Olympics 2020

A room filled with hundreds of white toques and an atmosphere filled with pure emotion – here are the impressions of yesterday's final awarding ceremony of the IKA/Culinary Olympics 2020. #IKA2020 #takingpartiseverything #intergastra2020 INTERGASTRA #tastystuttgart #enjoystuttgart

Geplaatst door IKA Culinary Olympics op Donderdag 20 februari 2020

„Echipe tinere, dornice de performanță profesională, îndrumați de mentori cu mare experiență gastronomică, au reușit să demonstreze că sunt capabili de victorii.

Bucătarii români au arătat, dacă mai era nevoie, că gastronomia românească are mult de oferit și numai prin unitatea și forța echipelor putem ajunge și rămâne în topul clasamentelor competițiilor internaționale”, se arată în comunicatul Asociației Naționale a Bucătarilor și Cofetarilor din Turism (ANBCT), care a trecut în ultimii ani printr-un proces de reconstrucție, ale cărui rezultate se văd deja la Olimpiada Culinară 2020.

VIDEO: http://stiri.tvr.ro/medalii-de-argint–i-bronz-pentru-bucatarii-romani-la-olimpiada-mondiala-de-gastronomie-de-la-stuttgart_856735_video_209149.html

Palmaresul reprezentanților României la Olimpiada Culinară 2020

• Echipa Națională de Seniori, categoria „NATIONAL TEAMS”

Medalie de bronz și locul 3 la proba Restaurantul Națiunilor si locul 4 la proba Chefs Table

Dragoș Bercea ( Căpitan ), Daniel Nistor, Laurențiu Hairadin, Bogdan Cozma, Marinică Bejenaru, Marian Zancianu, Eparu Irinel și Flavian Andrei Dobre.

• Echipa Națională de Juniori, categoria „JUNIOR NATIONAL TEAMS”

Medalie de argint și locul 2 la proba Restaurantul Națiunilor si medalie de bronz și locul 3 la proba IKA Buffet:

Mocan Emanuel ( Căpitan ), Dadiana Munteanu, Vădean Alin , Mihai Dragomir, Alexandru Ștefan și Antohi Paul.

• Echipa Culinara Regională Brașov, categoria „REGIONAL TEAMS”:

Medalie de argint

Ioan Florescu ( Căpitan ), Ghișoi Cornelia, Ciobanu Cristina, Daniel Buzea, Gabor Sabina, Paul Holhoş, Balazs Corina

• Echipa Regională „Casa Boierului din Deal” categoria „REGIONAL TEAMS”:

Medalie de bronz

Lungu Cerasela (Căpitan), Ene Cecilia, Vera Maxim, Arsene Ionuț-Cătălin, Afilipoaie Flavius, Popa Florin, Paul Ionuț Secară – medalie de bronz

• Individual:

Cornelia Ghișoi – 2 medalii de argint Culinary Art

Ioan Florescu – medalie de argint Culinary Art

Cristina Ciobanu – medalie de argint Pastry Art

Rezultate deosebite și pentru concurenții din afara ANBCT

img2

Cofetarul Farkas Ferenc din Sfântu Gheorghe a fost medaliat cu argint la Olimpiada Culinară de la Stuttgart, unde a concurat cu o creaţie artistică din aluat de pâine având ca temă „Dracula, între istorie şi ficţiune”, o lucrare la care a lucrat aproape 3 luni. Talentul său este recunoscut și pe plan local, după ce a câștigat timp de trei ani consecutiv locul I la concursul de creaţie artistică în cadrul GastroPan. La ediția din acest an a expoziției GastroPan îl veți regăsi în ipostază de membru al juriului.

Competition day no. 4 – IKA/Culinary Olympics 2020

The final awarding ceremony is already in full play. Nevertheless, here still some video impressions of the last competition day. #IKA2020 #takingpartiseverything #intergastra2020 INTERGASTRA #enjoystuttgart #tastystuttgart

Geplaatst door IKA Culinary Olympics op Woensdag 19 februari 2020

Chef Gheorghe Ciutacu a reușit să câștige pentru România o medalie de bronz în artă culinară. El este executive chef la Hotel Ramada Sibiu și secretar general Euro-Toques România. Și el ne este cunoscut după ce a câștigat la rând mai multe ediții ale Concursului Gastronomic din cadrul expoziției GastroPan.
Tot cu o medalie de bronz s-a întors de la Olimpiada de Gastronomie de la Stuttgart și Chef Vasile Spînu, de la Centrul de evenimente Lux Divina.

Prima zi de olimpiadă a fost incununată și de medalia de argint obținută de Ioan Florescu – Belvedere Brașov – la categoria Culinary Art – individual.

In a doua zi de competitie a adus în fața juraților echipa Culinara Regională Brașov, care a concurat la categoria „REGIONAL TEAMS”: Ioan Florescu ( Căpitan ), Ghișoi Cornelia, Ciobanu Cristina, Daniel Buzea, Gabor Sabina, Paul Holhoş, Balazs Corina ,unde a obținut medalii de argint și locul 2

Echipa Regională „Casa Boierului din Deal” a concurat la categoria „REGIONAL TEAMS”: Lungu Cerasela ( Căpitan ), Ene Cecilia, Vera Maxim, Arsene Ionuț-Cătălin, Afilipoaie Flavius, Popa Florin, Paul Ionut Secară , obținând medalii de bronz și locul 3

Finalul zilei a găsit echipa națională de seniori – Dragoș Bercea ( Căpitan ), Daniel Nistor, Laurențiu Hairadin, Bogdan Cozma, Marinică Bejenaru, Marian Zancianu, Eparu Irinel și Flavian Andrei Dobre în boxa nr.11 la proba Restaurantul Națiunilor. 110 meniuri complete au ieșit de sub bagheta lor în lupta pentru medalii. La final , juriul a acordat echipei naționale de seniori medalia de bronz si locul 3 în clasamentul probei Restaurantul Națiunilor.

Tot ziua a treia de competiție a adus echipa națională de juniori la cea de a doua probă – Restaurantul Națiunilor. O muncă de echipă, unitate în coordonare și reacție a adus echipei formată din Mocan Emanuel ( Căpitan ), Dadiana Munteanu, Vădean Alin , Mihai Dragomir, Alexandru Ștefan și Antohi Paul medalia de argint și locul 2 pe podiumul categoriei.

La probele de individual de la Culinary Art , Lady Chef Cornelia Ghișoi a câștigat 2 medalii de argint, împreună cu Cristina Ciobanu, medaliată cu argint la aceeași probă.

Competiția continua astăzi cu proba Chef”s Table pentru echipa de seniori, proba în care in 5 ore trebuie pregatite si servite 12 meniuri complete a cate 7 preparate.

Cofetarul Farkas Ferenc din Sfântu Gheorghe a fost medaliat cu argint la Olimpiada Culinară de la Stuttgart, una dintre cele mai importante competiţii gastronomice internaţionale, unde a concurat cu o creaţie artistică din aluat de pâine având ca temă „Dracula, între istorie şi ficţiune”.

Farkas Ferenc a declarat pentru AGERPRES că a lucrat aproape trei luni la această compoziţie, care a cuprins statuia lui Vlad Ţepeş, manuscrisul lui Bram Stoker, Dracula, Castelul Bran şi o masă din secolul al XIX-lea.

„Au fost multe lucrări frumoase, din toate colţurile lumii. La categoria mea aurul a fost câştigat de un concurent din Emiratele Arabe (…) Eu am luat medalia de argint şi mă bucur foarte mult. Am lucrat aproape trei luni la această compoziţie”, a declarat Farkas Ferenc.

Maestrul cofetar are o experienţă de aproape două decenii în acest domeniu, iar de-a lungul timpului a participat la numeroase concursuri naţionale şi internaţionale de la care s-a întors cu medalii, impresionând juriul cu lucrările pe care le-a realizat – de la personaje de poveste, până la castele, mobilier tradiţional, covoare sau costume populare făcute din aluat.

Spre exemplu, la Târgul internaţional de panificaţie, cofetărie şi alimentaţie publică GastroPan a reuşit să câştige timp de trei ani consecutiv locul I la concursul de creaţie artistică, prezentându-se în faţa juriului cu o harfă făcută din aluat, cu secvenţe din poveştile „Harap Alb”, „Pupăza din tei” şi „Punguţa cu doi bani”, precum şi cu o reproducere în miniatură a castelului Peleş din Sinaia, pentru care a folosit făină de hrişcă, făină de ovăz şi făină de grâu, glucoză, zahăr şi sare.

De asemenea, a obţinut două medalii, dintre care una de aur, la Campionatul Mondial de Gastronomie Expogast desfăşurat în urmă cu doi ani la Luxemburg.

Farkas Ferenc spune că nu i-ar fi trecut niciodată prin cap să devină cofetar, dacă viaţa nu i-ar fi „încurcat socotelile”, dar, din fericire, a devenit unul dintre cei mai buni cofetari din lume.

„Am învăţat această meserie la şcoală, la actualul liceu „Constantin Brâncuşi” din Sfântu Gheorghe, care atunci avea alt nume. Erau patru clase, de ospătar, cofetar, bucătar şi croitor şi atunci am vrut să devin ospătar, dar nu au fost locuri suficiente şi atunci m-au întrebat dacă nu vreau la clasa de cofetar. Am spus hai să încerc (…), pentru că oricum eram hotărât ca după primul an să merg la altă şcoală, să caut altceva de făcut. Din fericire, pot să zic acum, am avut nişte maiştri de treabă şi încă din primul an, deja, au reuşit să mă facă să iubesc această meserie. Am rămas peste program, am stat chiar până seara în şcoală cu ei. Şi aşa a fost începutul”, a mai spus Farkas Ferenc.

Deşi aluatul i-a adus multe medalii, Farkas Ferenc iubeşte ciocolata şi spune că în toate preparatele trebuie să mai pui un „ingredient secret”.

„Trebuie să pui şi puţină dragoste şi atunci sigur îţi va ieşi foarte bine (…) Ciocolata este favorite mea, cu toate că este mai greu să lucrăm cu ciocolată. Aici vorbim despre ciocolata veritabilă, bineînţeles, dar din ciocolată se pot realiza nişte lucrări extraordinare, e un material din care se poate lucra foarte bine. Cum spuneam, e şi dificil, trebuie şi câteva condiţii ca să putem lucra cu ciocolata, ca temperatură sau umiditate, dar rezultatul este foarte frumos”, a mai spus acesta.

Olimpiada Culinară IKA 2020 de la Stuttgart se desfăşoară în perioada 14-19 februarie.

surse: agerpres, gastromedia.ro

About Post Author

Lasă un răspuns