Consiliul Național al Elevilor (CNE) îi îndeamnă pe elevii de clasa a VII-a care susţin, luni, simularea la Evaluarea Naţională să dea foaia goală. Decizia inedită vrea să atragă atenția asupra metodelor de evaluare din sistemul de învățământ românesc. 

Ministrul Educației Nationale (MEN), Ecaterina Andronescu, a vorbit luni dimineaţă despre protestul anunţat de Consiliul Naţional al Elevilor la simularea de la Evaluarea Naţională.

„Am văzut, regret nespus că se pretează la asemenea lucruri. Elevii trebuie să dea simulări nu pentru ministrul Educaţiei, nu pentru profesorii lor, trebuie să dea simulări pentru ei.

Simulările fac parte din ceea ce aş numi evaluarea permanentă. Ei trebuie să ştie unde se află în orice moment al evoluţiei lor şcolare.

Ca urmare, nu cred că facem asta ca să-i chinuim pe ei, pe părinţi sau pe profesori, ci pur şi simplu pentru a veni în sprijinul elevilor. Orice simulare este un semnal de alarmă. Aici sunt astăzi, pot să fiu acolo unde trebuie”, a declarat Ecaterina Andronescu pentru Ştirile ProTV. 

Ministrul Educației a precizat că evaluările de la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a sunt prevăzute de lege şi sunt gândite ca profesorii să vadă unde stau elevii lor faţă de unde ar trebui să stea şi eventual să gândească formările mediale. „Cei care fac acest comunicat nu sunt elevi în clasa a II-a, a IV-a sau a VI-a, sunt elevi în ultimii ani de liceu.

Ei au trecut prin asta şi ar trebui să se gândească şi la cei care vin în urma lor. Simularea nu presupune o notă trecută neapărat în catalog, ci trebuie să fie un semnal de alarmă”, a mai spus ministrul. 


Ecaterina Andronescu a spus și ce ce se va întâmpla cu elevii care vor da foaia goală la simulare.

„Eu cred că elevii au şi părinţi, şi profesori, şi sper să nu ajungem acolo, să nu se fi întâmplat lucrurile acestea.

În acelaşi timp aş vrea să spun răspicat: nu încurajez asemenea idei. Îi iubesc pe elevi, vreau să stau de vorbă cu ei, dar nu încurajez asemenea situaţii”, a afirmat aceasta.

„Invităm elevii din România să ni se alăture în protestul prin care ne opunem modului în care sunt organizate simulările examenelor naționale. Mai mult decât orice altceva, o facem pentru generațiile viitoare, pentru că ele nu trebuie să fie asemenea nouă, o generație de sacrificiu, o generație de cobai ai Ministerului Educației Naționale.

Modificările nefundamentate din acest an ne fac să refuzăm a fi părtași la acest experiment, unde examenele par a deveni un scop, nu un mijloc. Dăm foaia goală pentru că simulările nu ne vor evalua competențele, ci doar cunoștințele.

Nu ne vor evalua capacitatea de a gândi critic, ci doar capacitatea de a reproduce informațiile care ne-au fost dictate la clasă”, arată CNE într-un comunicat de presă, citat de Hotnews.ro.

Elevii spun că simulările au ajuns să fie experimentul ministerului, nu al experiențelelor de învățare. Aceștia precizează că nu vor evaluări mai ușoare, ci doar unele reale.

„Acest lucru ne motivează să ne ridicăm în fața tuturor acestor nedreptăți, printr-un protest: fie dând foaia goală, fie scriind tot ceea ce este greșit la sistem, transformându-ne foaia de examen într-un manifest față de învățământul românesc.

Dăm foaia goală pentru că schimbările nefundamentate nu sunt soluția în educație: pentru că atunci când regulile se schimbă în timpul jocului, ești îndreptățit să ieși din joc. Itemii de tip obiectiv nu au fost etalonați, iar noi, deși suntem beneficiarii direcți ai educației, nu am fost consultați.

Mai mult decât atât, suntem constrânși să acceptăm schimbările făcute din pix care încep să caracterizeze sistemul de învățământ românesc”, mai arată elevii.

CNE consideră că astfel trage un semnal de alarmă înainte să fie prea târziu şi să ajungă în situaţia în care vor susține simulări de examene naționale anual.

Elevii spun că încă o evaluare în clasa a VII-a este nejustificată, pentru că nu s-au lămurit încă de ce au dat-o pe cea din clasa a VI-a.

„Încă o simulare nu ne va face nici mai stăpâni pe competențele noastre, nici mai puțin stresați la gândul că ne așteaptă ani grei, ani în care vom alerga de la un meditator la altul, ani în care, după atâtea examene și evaluări standardizate, nimeni nu ne va întreba spre ce domeniu vrem să ne îndreptăm”, îşi justifică elevii protestul.

Aproximativ 350.000 de elevi vor susține, începând de astăzi, simularea Evaluării Naționale.

În premieră în acest an școlar, examenele vor fi susținute nu numai de elevii înscriși în clasa a VIII-a, ci și cei din clasa a VII-a. 

About Post Author

Lasă un răspuns