A fost lansată platforma #actorindependent, o inițiativă a actorilor Oana Pellea, Chris Simion, Marius Manole, Serban Pavlu, Mihai Calin, Istvan Teglas și Vlad Zamfirescu – artiști care nu pot trece peste realitatea în care trăiesc colegii lor din segmentul independent în aceste zile.

Acum, cand teatrele sunt închise, actorii independenți au rămas fără unica sursă de venit, iar asta înseamnă că pe o durată nedeterminată acestia trebuie să găsească modalități de a trăi.

Pentru ca acum trebuie sa stam acasa, un grup de actori s-a gandit la cei care stau în chirie și pentru care, acest îndemn extrem de cinic: cum sa stai acasa cand vorbim despre persoane care nu au bani sa plateasca chiria.

Plaforma nou creata, actor independent, va prezenta povesti ale actorilor din teatrul independent, cu viata lor dincolo de scena dar si de imaginea publica. Daca vreti sa-i ajutati puteti dona în contul RO96 RZBR 0000 0600 2168 1172 al Fundației Calea Grivița.

Toate donațiile se vor transforma în plata chiriei pentru un număr cat mai mare de actori din teatrul independent bucurestean.

Fiecare actor dintre cei care au initiat proiectul si-a ales cate un actor independent, spune Marius Manole.

“Stim povestea lui, stim cat are de platit chirie. Proiectul este numai pentru chirii pentru ca spunem “stai acasa! Dar in cazul lor “care casa?!” Ne-am dat seama ca independentii sunt mai dependenti decat cei care sunt angajati la stat pentru ca uite in ce situatie suntem. Abia acum vezi ca in ultimii ani nu s-a facut nimic pentru aceasta categorie de actori, ca sunt lasati in bataia vantului, nimeni niciodata nu i-a ajutat.

Marius Manole

Platforma este deschisa pentru oricare actor angajat la stat care vrea sa sustina un independent si vrea sa-l ajute cu chiria, dar si pentru publicul larg care poate face donatii.

“Majoritatea este la un pas sa fie data afara din casa. Multi dintre ei s-au dus la proprietar sa-i pasuiasca cu chiria si proprietarul nu a vrut. Poate publicul isi imagineaza ca daca a platit un bilet si nu isi ia banii inapoi, banii acestia ajung la actorii independenti. Dar nu este asa pentru ca daca nu joaca efectiv, daca spectacolul nu s-a jucat, ei nu sunt platiti, asa e in contractul lor de colaborator. Daca nu se joaca spectacolul, un actor independent nu are niciun fel de acoperire. In Franta, de exemplu, daca lucrezi ca artist 10 zile pentru stat, poti sa primesti 3 luni de somaj, pana vine un alt proiect. Noi nu avem niciun fel de protectie sociala pentru actorii independenti. Nimic. Nimic. Nimic.

Eu l-am luat in grija pe Tiberiu Enache, care joaca in Padurea Spanzuratilor. Are monologul de inceput. Noi am cautat oameni activi, vorbim de oameni care au lucrat in sistem, care isi platesc darile la stat si care sunt parasiti acum de stat cand ei au mai mare nevoie de el.”

Marius Manole

Platforma e o initiativa Storywood Studio, Screen Native si Trubaduro prin Fundatia Calea Grivita, partener bilet.ro.

sursa: urban.ro

About Post Author

Lasă un răspuns