Peste 270 de candidaţi din 41 de ţări, în Concursul Internaţional „George Enescu” 2020

Peste 270 de candidaţi din 41 de ţări au fost selectaţi să participe în Concursul Internaţional „George Enescu” 2020, care este programat să aibă loc între 29 august şi 20 septembrie, au anunţat miercuri organizatorii.

La secţiunile Violoncel, Vioară, Pian şi Compoziţie vor concura 272 de tineri muzicieni dintr-un total de 292 de înscrişi la concurs.

Procesul de preselecţie a fost necesar doar pentru secţiunea violoncel, deoarece numărul de candidaţi înscrişi (105) a depăşit numărul maxim de concurenţi care pot să fie evaluaţi de juriu în timpul competiţiei (85). Preselecţia a fost realizată după finalizarea înscrierilor, pe 29 mai, de un juriu format din Răzvan Suma – profesor la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti şi solist al Orchestrei Naţionale Radio, Vasile Jucan – rector al Academiei Naţionale „Gheorghe Dima” din Cluj, Filip Papa – membru al cvartetului Ad libitum din Iaşi.

Astfel, în secţiunea violoncel vor concurs 85 de muzicieni, în secţiunea vioară – 80, în secţiunea pian – 86 şi în secţiunea compoziţie – 21 de candidaţi, cu 26 de lucrări.

Cei mai mulţi concurenţi provin din Coreea de Sud – 50, dintre care 19 sunt la secţiunea Violoncel, 11 – la Vioară şi 18 – la Pian.

Din România s-au înscris 27 de muzicieni: 5 interpreţi la violoncel, 9 la vioară şi 13 la pian. China va fi repreznetată de 21 de participanţi, dintre care cinci sunt din Hong Kong.

Din Europa sunt 131 participanţi. După România, ţările din care au fost primite cele mai multe înscrieri sunt Franţa (13), Rusia (13), Italia (12) Germania (10), Mare Britanie (10). La concurs vor fi prezenţi candidaţi şi din Noua Zeelandă (3), Australia (2) şi din Mexic (2).

Cei mai tineri concurenţi sunt: JaeMin Han, în vârstă de 14 ani (Coreea de Sud) – violoncel, Nakyung Kang, 17 ani (Coreea de Sud) – vioară, Siyang Rao, 14 ani (China) – pian şi Eden Lonsdale, 24 ani (Marea Britanie) – compoziţie.

Lista completă a concurenţilor va fi publicată pe festivalenescu.ro.

Ediţia din această toamnă a Concursului Enescu este în curs de pregătire, urmând să fie implementate o serie de măsuri de siguranţă.

Organizatorii competiţiei au transmis că sunt încrezători în efectele măsurilor implementate pe plan naţional şi internaţional pentru gestionarea Covid-19. În caz de forţă majoră, taxa de participare va fi returnată integral tuturor celor înscrişi (inclusiv celor care nu au trecut de etapa de preselecţie).

Concursul „George Enescu” funcţionează ca o platformă internaţională de lansare pentru viitorii interpreţi de marcă ai lumii şi de promovare a lucrărilor compozitorului român în rândul noii generaţii de artişti din toată lumea, fiind astfel o completare firească a Festivalului „George Enescu”, cel mai important eveniment cultural internaţional organizat în România.

Ediţia din acest an are programate 19 concerte şi recitaluri deschise publicului.

About Post Author

Lasă un răspuns