Papa Francisc şi regizorul american Martin Scorsese au participat marţi la Roma la un dialog intergeneraţional, cu ocazia lansării unui volum de interviuri cu persoane de vârsta a treia din 30 de ţări, la care şi-au adus contribuţia şi cele două personalităţi, potrivit AFP.

Cu acest prilej, cineastul în vârstă de 75 de ani l-a întrebat pe suveranul pontif cum poate rezista credinţa unui tânăr care creşte într-o lume violentă şi crudă aşa cum s-a întâmplat în cazul său.

„Cruzimea este peste tot, rece, calculată pentru a-l distruge pe celălalt”, a răspuns papa Francisc, exprimându-şi regretul că acest lucru „face parte din cultura noastra”. Tortura „pare un lucru normal, nimeni nu vorbeşte despre asta”, dar „tortura înseamnă distrugerea demnităţii umane”, a continuat suveranul pontif.

Există totuşi o soluţie: „non-violenţa, prietenia, afecţiunea… sunt lucruri care pot transforma cele mai violente conflicte”, a concluzionat papa Francisc.

Martin Scorsese mărturiseşte, în articolul cu care a contribuit la acest volum colectiv intitulat ”Sharing the wisdom of time”, că „a învăţat mai multe din nereuşite, respingere şi din adevărata ostilitate decât din succes”.

Cineastul a evocat greutăţile din perioada sa de debut, cum mentorul său Elia Kazan nu a vrut să-i citească manuscrisul şi cum un producător i-a spus că nu vede în el „niciun gram de talent”.

Papa Francisc (81 de ani) a făcut comentarii pe marginea fiecărei contribuţii din volum. „Cel care vă spune ‘nu valoraţi nimic’ nu vă poate opri”, scrie suveranul pontif referindu-se la confesiunile lui Martin Scorsese.

„Nu accept afirmaţia ‘fiecare se naşte cu un destin deja scris'”, a continuat acesta, „viaţa noastră nu este un film cu scene predeterminate, un regizor ştie acest lucru mai bine ca oricine”.

În prefaţa volumului, papa Francisc deplânge faptul că „vocea vârstnicilor este redusă la tăcere în societatea noastră” şi încurajează dialogul intergeneraţional.

Volumul, publicat de două edituri, italiană şi americană, conţine interviuri şi portrete fotografice ale mai multor persoane de vârsta a treia din 30 de ţări şi doreşte să fie o sursă de inspiraţie pentru tinerele generaţii.

În afară de contribuţia lui Scorsese, volumul mai conţine mărturiile unor „bătrâni” – printre care un ţesător de coşuri nevăzător din Kenya sau un cuplu din Kenya căsătorit de peste 50 de ani – care îşi exprimă gândurile sau povestesc întâmplări de viaţă, iar papa Francisc reacţionează prin scurte comentarii.

Regizorul american, educat în religia catolică de o familie italiano-americană, a primit luni premiul pentru întreaga carieră în cadrul Festivalului de film de la Roma.

Cineastul s-a întâlnit cu papa Francisc şi în 2016, cu prilejul lansării peliculei ”Silence”, un film contemplativ, auster şi foarte personal despre credinţă şi spiritualitate, având drept protagonişti doi misionari iezuiţi în Japonia secolului al XVII-lea.

Cineastul american a mărturisit că se simte „foarte apropiat de această poveste”, care „abordează în mod serios” tema „spiritualităţii”.

About Post Author

Lasă un răspuns