Dacă vă place peștele, e musai să ajungeți zilele acestea la Jurilovca, județul Tulcea, la „festivalul borșului lipovenesc”.

Bucătarii pregătesc cinci tone de pește proaspăt la plită sau la ceaun. Și le vor împărți musafirilor 30.000 de porții de storceag.

Foto: Elena Mocanu.

Bucătar: „Aici pregătim borş de peşte, avem legumele care fierb, peştele în ladă. Aici avem storceag din sturion. Se pun legumele să fiarbă foarte bine, cartofii, după aceea peştele, lăsăm să dea în fiert şi după îl dregem cu ou, usturoi şi este gata. Avem singer, somn şi caras”.

Borşul de pește a fiert la foc domol în cele peste 50 de ceaune aliniate sub privirile pofticioşilor.

Reporter: „Cu ce se serveşte la masă?”.

Cristian: „Cu mujdei de usturoi, ardei iute, smântână după gust”.

Reporter: „Aţi mai văzut atâtea ceaune la un loc?”

Bărbat: „Nu, e prima dată când văd şi am rămas impresionat!”

Bucătar: „Avem ciorba de peşte din crap, plătică şi caras. Este peştele fiert în ceaun, cartofii, zarzavatul tot, apoi peştele”.

Ademeniți de miros, turiştii veniţi au stat la coadă să primească o porţie de borş.

Bărbat: „O bunătate a fost! Și borşul de peşte cu multe specii de peşte, minunat! (Următoarea porţie când va fi?) Peste o oră, pentru că borşul de peste nu ţine mult”.

Peştele proaspăt, prins din Dunăre de pescarii locului, a sfârâit şi pe plitele încinse.

“Peşte de baltă, prins proaspăt, pus la tigaie cu ulei. (Cu ce se serveşte?) Cu mămăliguţă, cu mujdei sau pâine”.

Bărbat: „Am comandat un storceag, o scrumbie, stavrid, specific zonei. Senzaţional!”.

Festivalul borşului lipovenesc se încheie duminică seară cu muzică, dans şi un foc de artificii.

About Post Author

Lasă un răspuns