Carnavalul de la Rio de Janeiro, Brazilia, debutează vineri, 1 martie, iar senzaţia acestei ediţii sunt paietele biodegradabile, care au devenit de la an la an tot mai populare, anunţă Le Figaro.

Ploaia de paiete este una dintre mărcile inconfundabile ale Carnavalului de la Rio de Janeiro.

Paietele din plastic şi aluminiu, considerate un element serios de poluare, au început să fie înlocuite în ultimii ani cu produse realizate din materiale biodegradabile, iar o firmă s-a specializat în producţia noii variante de materiale strălucitoare.

Compania Pura Bioglitter a scos pe piaţă paiete realizate din alge şi piatră de mică.   

Carnavalul de la Rio are loc în fiecare an înaintea postului Paştelui şi este considerat cel mai mare din lume, nu mai puţin de două milioane de persoane ieşind în fiecare zi pe străzi ca să sărbătorească.  

Anul acesta sunt anunţate peste 300 de petreceri în diferite colţuri ale oraşului.

Pe Sambadrom, traseul mărginit de tribune, stabilit special pentru carnaval, principalele parade ale şcolilor de samba vor avea loc în acest an pe 3 şi 4 martie, iar defilarea câştigătorilor este programată pe 9 martie, anunţă sursa citată. 

Tradiţia festivalurilor de la Rio e impresionantă: sunt aproape trei secole de la prima petrecere de acest fel, consemnată în 1723. Iar defilarea şi competiţia şcolilor de samba au şi ele un istoric respectabil, primele întreceri fiind organizate în 1928.  

Regele Momo primeşte cheile oraşului

Carnavalul debutează cu o ceremonie oficială în cursul căreia Regele Momo primeşte cheile oraşului din partea primarului, simbolizând faptul că metropola intră, din acest moment, sub stăpânirea nebunilor îndrăgostiţi de muzică şi dans.

Momo, Regele Carnavalului, ales încă din octombrie, este în mod tradiţional un bărbat înalt şi gras, iar numele său provine de la Momus, zeul grec al satirei şi batjocurii.

În acest an, Regele Momo este cântăreţul de 31 de ani Arerê, iar regina Carnavalului va fi dansatoarea Uilllana Adaes, una dintre vedetele Şcolii Portela.  

Marea întrecere de pe Sambadrom

Punctul culminant al Carnavalului de la Rio este întrecerea şcolilor de samba. Parada („desfila“) unei şcoli de samba („escola“) este un alai de circa 3.000 de membri ai şcolii respective, cărora li s-au alăturat fani, personalităţi sau invitaţi speciali care au contribuit cu bani pentru costume.

Multe dintre componentele acestui alai sunt atent observate de membrii juriului, peste 40 la număr, care punctează diferite elemente, precum costumele („fantasias“), tema („enredo“),  coregrafia, sau scenografia (coordonată de un designer profesionist, numit „carnavalesco“).   

Toată parada trebuie prezentată într-un interval care nu trebuie să depăşească o oră şi 20 de minute.

Grupul de paradă al unei şcoli are mai multe secţiuni sau „aripi“ („alas“), a căror trecere prin dreptul unor repere este cronometrată la sânge.    „Comisia de deschidere“ („comissão de frente“) este un grup de 10-15 persoane care deschide parada unei şcoli de samba.

Cu o costumaţie bogată, ei prezintă şcoala de samba şi execută o coregrafie care spune, pe scurt, povestea aleasă de şcoala respectivă ca temă a paradei.   „Aripa de deschidere“ („abre-alas“) este prima secţiune propriu zisă a paradei şi vine cu primul car alegoric, care expune o reprezentare stilizată a şcolii. 

„Maestrul sălii de dans“ („mestre-sala“) şi „purtătoarea de drapel“ („porta bandeira“)  prezintă steagul şcolii de samba, iar evoluţia lor este atent jurizată.

De pildă, situaţia în care cei doi îşi întorc spatele concomitent în timpul dansului este depunctată serios. „Mestre-sala“ şi „porta bandeira“  prezintă steagul şcolii de samba .

Carele alegorice, cel mult opt pentru fiecare şcoală, însoţesc celelalte secţiuni („alas“),  ilustrând tema aleasă.

Carele nu pot fi motorizate, fiind împinse de membri ai şcolii aflaţi sub muntele de ornamente.

Pe carele alegorice stau şi vedetele („figuras de destaque“ – staruri TV, supermodele etc.) care au fost invitate de şcoala respectivă.  

Aripa femeilor din Bahia („ala das baianas“), una dintre cele mai importante secţiuni, obligatorie pentru toate şcolile, aduce un omagiu „mătuşilor“ din primele grupuri de samba, de la începutul secolului 20.

De aceea, dansatoarele „baianas“, nu neapărat tinere, poartă rochii demodate, cu crinolină, chiar dacă restul costumaţiei se adaptează la temă.

Aripa veteranilor („velha guarda“) este secţiunea în care defilează fostele glorii ale şcolii, uneori chiar fondatorii, alături de alţi dansatori în vârstă, toţi purtând culorile şcolii respective.  

Secţiunea ritmică („bateria“) e compusă din 250-350 de percuţionişti. Este practic sufletul paradei, fiindcă imprimă ritmul întregului alai.

Secţiunea are în frunte celebrităţi sexy îmbrăcate provocator, cu diverse titulaturi: regina bateriei („rainha da bateria“) sau naşa bateriei („madrinha da bateria“).

Bateria aduce puncte importante, inclusiv la jurizarea evoluţiei („evolução“) secţiunilor de dansatori („passistas“) şi a sincronizării („harmonia“) cântăreţilor şi a dansatorilor cu secţiunea ritmică.  

Toate aceste elemente sunt analizate de membrii juriului, iar evaluările lor se contabilizează într-un punctaj final, care decide ce şcoală de samba va fi campioană („campeã“) în acest an.

Primele şase clasate vor repeta evoluţiile din concurs la parada campionilor, organizată în sâmbăta următoare, ca o excepţie de la regulile stricte ale Postului Paştelui, ceea ce subliniază cât de importante sunt carnavalul şi samba pentru brazilieni.     

Marea petrecere dinaintea Postului Cuvântul „carnaval“ e originar din dialectul milanez („carne vale“ înseamnă literal „adio carne“) şi provine din perioada în care biserica a impus ca aceste festivităţi să aibă loc doar înaintea Postului Paştelui. De aceea, apogeul carnavalului e înainte de Miercurea Cenuşii, care, la catolici, deschide Postul.  

„Ala das baianas“ defilează învârtindu-se în rochiile cu crinolină.

La fel ca echipele de fotbal, şcolile de samba sunt organizate în divizii sau ligi, iar punctajele obţinute în defilarea de la Carnaval le pot aduce titlul de campion, retrogradarea sau promovarea dintr-o ligă inferioară.

Doar în Rio sunt peste 200 de şcoli de samba, iar 12 dintre ele fac parte din prima ligă, numită Grupo Especial (Grupul Special).

Fiecare şcoală din Grupo Especial primeşte anual cam 2 milioane de dolari din subvenţii municipale, sponsorizări şi drepturi de televizare.

Deşi nimeni nu recunoaşte, bani frumoşi vin şi din activităţile de pariuri ilegale. Însă şi cheltuielile sunt pe măsură, mai ales în Grupo Especial, unde multe şcoli au avut probleme serioase anul acesta.

Şcoala Portela, de pildă, şi-a pierdut sponsorul principal şi a fost nevoită să organizeze baluri cu plată. O altă şcoală de samba şi-a convins armata de lucrători care cos costumele să accepte doar o masă caldă în loc de salariu, relatează AFP.  

În liga a doua, numită Grupo de Acesso (Grupul de Acces), lucrurile stau şi mai complicat, pentru că şcolile de aici au doar o treime din fondurile celor din prima divizie.

Chiar dacă fac apel la recuzită mai veche, şi ele trebuie să organizeze o paradă spectaculoasă, pentru că defilează tot pe Sambadrom, la fel ca şi cele din Grupo Especial.

Şcolile din ligile inferioare (până la a cincea) nu primesc drepturi de televizare şi se descurcă doar din donaţii, folosesc adesea recuzită abandonată de marile şcoli, iar parada lor e organizată într-un cartier muncitoresc din nordul oraşului.  

„Rainha da bateria“ e adesea o vedetă sexy, în ţinută provocatoare.

About Post Author

Lasă un răspuns