Epidemia provocată de noul coronavirus riscă să oprească creşterea cererii pentru transporturi aeriene şi alte forme de călătorie, fapt de neconceput în ultimul deceniu, relatează CNBC.
Cererea pentru călătorii aeriene a crescut cu un ritm de două ori mai ridicat comparativ cu avansul economiei mondiale, dar în prezent este pusă în pericol.
Acţiunile companiilor aeriene şi ale celor care oferă alte forme de transport au scăzut în această săptămână mai mult decât restul pieţei bursiere, pe fondul anulării unor conferinţe importante şi al temerilor că clienţii ar putea să renunţe la deplasări din cauza epidemiei de Covid-19.
Epidemia survine după un an dificil pentru operatorii aerieni, care s-au confruntat cu problema consemnării la sol a avioanelor Boeing 737 MAX. Operatorii au nevoie ca cererea să rămână puternică, mai ales în sezoanele călătoriilor de primăvară şi vară, iar analiştii avertizează că acest lucru este improbabil.
Indicele NYSE Arca Airline, care include 16 operatori aerieni din America de Nord, America Latină, precum şi operatorul cu discount Ryanair, a scăzut cu peste 15% în săptămâna încheiată miercuri şi se îndreaptă spre cea mai mare scădere săptămânală procentuală după martie 2009, în timpul ultimei recesiuni.
Deutsche Bank a revizuit joi în scădere ratingul acţiunilor American, Alaska, Spirit, JetBlue şi United, de la cumpără la păstrează, afirmând că devine tot mai probabil că răspândirea Covid-19 va perturba obiceiurile de călătorie din afara Chinei.
Peste 82.560 de oameni s-au îmbolnăvit din cauza coronavirusului şi 2.813 au murit la nivel mondial, majoritatea cazurilor fiind în China.
În SUA, Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor a recomandat miercuri americanilor să evite călătoriile în Coreea de Sud si Italia. Arabia Saudită a anunţat joi că va suspenda temporar intrarea în ţară a străinilor pentru pelerinaj sau turism.
Cererea pentru călătorii aeriene va scădea în acest an pentru prima oară în peste un deceniu şi va costa operatorii venituri de peste 29 de miliarde de dolari, a avertizat săptămâna trecută Asociaţia Transporturilor Aeriene.
Unele hoteluri pot să dea banii înapoi, dacă a fost o rezervare cu anulare gratuită.
Nu sunt nici asigurări pentru astfel de situaţii.
Chiar dacă o astfel de situaţie va fi văzută că forţă majoră, asigurările au excludere pentru forţă majoră”, a explicat un consultant în turism.
Companiile aeriene au anulat deja peste 200.000 de zboruri, majoritatea către, dinspre şi în interiorul Chinei.
Delta şi-a redus serviciile către Coreea de Sud, ţara cu cele mai multe cazuri de coronavirus în afara Chinei, de la 28 de curse la 15 curse săptămânale, Toate cele trei mari companii aeriene americane şi-au suspendat zborurile către China continentală şi Hong Kong şi au eliminat comisioanele pentru anulări şi reprogramări ale zborurilor, în cazul Chinei şi Coreii de Sud, pe fondul prăbuşirii cererii.