„Durere şi glorie/ Dolor y gloria”, cel de-al 21-lea lungmetraj al lui Pedro Almodóvar într-o carieră de peste patru decenii, va fi lansat în cinematografele româneşti pe 18 octombrie, distribuit de Independenţa Film.

Propunerea Spaniei pentru nominalizare la categoria „cel mai bun lungmetraj internaţional” a premiilor Oscar 2020, „Dolor y gloria” îl are în rol principal pe Antonio Banderas.

El îl portretizează pe Salvador Mallo, cineast fictiv aflat la apusul carierei, care face o călătorie mentală în trecut. Interpretarea lui Banderas a fost apreciată, deopotrivă, de spectatori şi critici.

Filmul a fost prezentat în premieră mondială la ediţia de anul acesta a Festivalului de la Cannes, unde Antonio Banderas a fost premiat pentru interpretare.

„Dolor y gloria” reprezintă al optulea film pentru care actorul a colaborat cu Almodóvar.

Din distribuţia lungmetrajului mai fac parte Penélope Cruz, Julieta Serrano, Nora Navas şi Asier Etxeandia.

La finalul lunii august, cineast spaniol a fost recompensat cu Leul de Aur pentru întreaga activitate.

Pedro Almodóvar s-a născut pe 25 septembrie 1949, la Calzada de Calatrava, în Spania. La sfârşitul anilor 1960, s-a mutat la Madrid. A lucrat timp de 12 ani ca asistent administrativ la Compania Naţională de Telefoane şi a început activitatea cinematografică cu mai multe scurtmetraje.

Pelicula sa „Femei în pragul unei crize de nervi/ Mujeres al borde de un ataque de nervios” a primit o nominalizare la categoria „cel mai bun film într-o limbă străină” a galei premiilor Oscar din 1989. În 2000, filmul „Totul despre mama mea/ Todo sobre mi madre” a câştigat premiul Oscar la aceeaşi categorie.

Pedro Almodóvar a câştigat, în 2003, un premiu Oscar la categoria „cel mai bun scenariu” pentru „Vorbeşte cu ea/ Hable con ella”, film pentru care a fost nominalizat şi la categoria „cel mai bun regizor”.

Palamaresul lui Pedro Almodóvar cuprinde, între altele, un Glob de Aur, patru trofee BAFTA, patru premii César şi tot atâtea trofee primite la Festivalul de Film de la Cannes, trei premii Goya şi un premiu Teddy, la Festivalul de Film de la Berlin.

Cinci dintre filmele lui Pedro Almodóvar – „Todo Sobre mi Madre”, „Volver”, „Los Abrazos Rotos”, „La piel que habito” şi „Julieta” – au fost selectate în competiţia Festivalului de la Cannes. Lungmetrajul „La Mala Education” a deschis festivalul în 2004, iar cineastul a apărut pe afişul celei de-a 60-a ediţii a evenimentului de pe Croazetă. În 2017, el a fost preşedintele juriului competiţiei.

About Post Author

Lasă un răspuns