La câteva săptămâni după ce show-ul său, „The Closer”, a declanşat furia susţinătorilor LGBTQ+ şi proteste din partea angajaţilor Netflix, Dave Chappelle adresează problema. Comedianul american se va întâlni cu comunitatea transgender pentru a discuta controversa, dar spune că „nu se va plia pe cerinţele nimănui”.

Dave Chappelle a revoltat o bună parte din publicul american în ultimul său special difuzat de Netflix prin glume explicite legate de trupurile persoanelor transgender.  

„Sexul este o realitate. Fiecare fiinţă umană din această cameră, fiecare fiinţă umană de pe pământ, a trebuit să treacă printre picioarele unei femei pentru a fi pe pământ. Acesta este un lucru factual”, îşi începe Chappelle discursul controversat.

Comedianţi trans au declarat pentru CNN că au considerat că glumele lui Chappelle au fost un exemplu de „atac” asupra celor cu mai puţină putere şi o dezamăgire faţă de comentariului social abil pentru care Chappelle este cunoscut.

„Netflix ar trebui să-şi ceară scuze”   Show-ul a debutat pe 5 octombrie, şi încă de a doua zi Netflix a primit cerinţe ca acesta să fie dat jos de pe platformă.

„Din moment ce 2021 este pe cale de a fi anul cu cele mai multe decese pentru persoanele transgender din Statele Unite -dintre care majoritatea sunt persoane transgender de culoare – Netflix ar trebui să ştie mai bine de atât. Perpetuarea transfobiei perpetuează violenţa”, a declarat David Johns, director executiv al National Black Justice Coalition.

„Netflix ar trebui să retragă imediat The Closer de pe platforma sa şi să-şi ceară scuze direct comunităţii transgender.”, a mai spus acesta.

Protestul angajaţilor Netflix şi al susţinătorilor trans   Săptămâna trecută 65 de persoane au protestat împotriva special-ului lui Dave Chappelle, în faţa sediului Netflix. Printre participanţi se aflau şi angajaţi ai companiei.

„Toată lumea ar trebui să aibă o voce, eu cred în libertatea de exprimare, dar cred şi că cuvintele sunt dăunătoare – cuvintele pot duce la violenţă. Nu este vorba doar despre a răni sentimentelor oamenilor sau despre corectitudinea politică, ci despre ameninţările cu violenţa cu care se confruntă oamenii din comunitatea trans în fiecare zi.”, a declarat un protestatar, Matthew Browgh, pentru CNN.

Specialul lui Chappelle vine în timpul unui an istoric pentru legislaţia anti-transgender, introdusă în cel puţin 33 de state, şi la mai puţin de un an după ce un număr record de persoane transgender, majoritatea femei transgender de culoare, au fost ucise.

Angajaţii Netflix care îşi spun „Team Trans*” cer să fie plasate mai multe persoane trans şi non-binare în poziţii de nivel executiv la Netflix şi doresc ca platforma să creeze un fond pentru a sprijini talentele trans şi non-binare, potrivit The Verge.

Răspunsul lui Dave Chappelle: „Se pare că sunt singurul care nu mai poate merge la birou”

Comedianul a anunţat duminică, într-un spectacol în Nashville, că se va întâlni cu „comunitatea transgender” care contestă glumele sale despre persoanele trans, însă a precizat că „nu se va plia pe cerinţele nimănui”.

„Am spus ceea ce am spus şi credeţi-mă, am auzit ce aţi spus voi”, a spus el, aparent adresându-se angajaţilor trans de la Netflix.

„Doamne, cum aş putea să nu? Aţi spus că vreţi un mediu de lucru sigur la Netflix. Ei bine, se pare că sunt singurul care nu mai poate merge la birou.”, a continuat acesta.

Totuşi, Chappelle spune că nu înţelege de ce mass-media îl plasează pe el împotriva comunităţii trans, încurajându-şi publicul să nu o blameze: „Toţi cei pe care îi cunosc din acea comunitate nu au fost decât iubitori şi susţinători. Aşa că nu înţeleg ce este tot nonsensul acesta.”

În spectacolul său din Nashville, Chappelle a continuat să discute despre seria de spectacole de comedie pe care le-a pus în scenă în Ohio în vara anului 2020, dintre care unele au fost filmate pentru un viitor documentar.

Din cauza criticilor din jurul „The Closer”, a spus Chappelle publicului, i-au fost anulate invitaţiile la mai multe festivaluri de film şi „azi, nici o companie de film, nici un studio de film, nici un festival de film… nu doreşte să audă de acest documentar”.

Acesta nu este prima controversă pe care o stârnesc glumele lui Dave Chappelle în comunitatea trans. Chappelle a atras critici şi în 2019, după ce a făcut glume despre Caitlyn Jenner în specialul său „Equanimity”. Iar ăn 2020, comentariile sale despre comunitatea trans în specialul său „Sticks and Stones” au stârnit, de asemenea, furie. Chappelle face referire şi la aceste controverse din trecut în cel mai nou spectacol al său„The Closer”.

About Post Author

Lasă un răspuns