În ultimii ani, România face parte din țările europene cu cea mai rapidă creștere economică, iar experții spun că nici anul 2019 nu se va lăsa mai prejos. Iar dacă tot vorbim despre industrii economice înfloritoare în România ulimilor ani, nu trebuie să evităm subiectul tabu „videochatul”.
Anual, România produce circa un miliard de euro numai din industria videochatului.
Videochatul a devenit o afacere înfloritoare în România, ţara noastră fiind în prezent lider mondial, după ce în ultimul an această industrie şi-a triplat câştigurile.
Video chat-ul, fără perdele: Reportaj la cel mai mare studio din Român… Valoarea afacerilor din videochat a ajuns la 100 de milioane de euro, arată datele oficiale publicate luni de către jucătorii din domeniu, potrivit Agerpres.
„Ultimii trei ani au reprezentat un boom pe piaţa afacerii de videochat din România. Într-un singur an, cifrele de afaceri, dar şi profitul marilor jucători de pe piaţă s-au triplat faţă de anul precedent.
De altfel, ţara noastră este lider mondial în domeniu şi, în acelaşi timp, un important contributor la bugetul de stat, în condiţiile în care estimările ne arată că vorbim de o afacere de 100 de milioane de euro, anual.
La nivel mondial se estimează că veniturile aduse de această afacere se ridică la două miliarde de euro anual”, potrivit estimărilor citate într-un comunicat remis Agerpres.
Circa 3.000 de studiouri de videochat funcţionează, la ora actuală, în ţara noastră, peste 100.000 de modele fiind angajate. Jucătorii de pe piaţă susţin că, în prezent, „au crescut pretenţiile platformelor, ale utilizatorilor, dar şi ale modelelor”.
Banii vin direct pe card, în vreun cont internațional, iar beneficiarii plătesc impozite doar dacă chiar insistă.
Impozitați sau nu, banii sunt mulți. Estimările arată că în România ar fi 100.000 de modele care aduc în țară două miliarde de euro pe an. A doua cifră e de aproape două ori mai mare decât legendarele remitențe ale muncitorilor români din străinătate. Înseamnă mai mult de 1% din PIB și aduce indirect la buget niște sute bune de milioane doar din TVA.
Cu tot cu pariurile sportive și pokerul online, a doua îndeletnicire „imorală” a multor muncitori-de-acasă, sumele depășesc probabil 2% din PIB, cât bugetul legendar al apărării.
Pentru un buget în panică permanentă, sumele ar trebui să fie cel puțin tentante. Doar că – iată – refuză să recunoască contractele individuale de muncă, adică tocmai cele care îi aduc cei mai mulți bani. Pe de altă parte, nici instrumente de constrângere nu are.
Acestea din urmă caută sedii care să le ofere condiţii la cele mai înalte standarde, consiliere profesională, styling profesional şi confidenţialitate absolută. Iar toate acestea au dus la schimbări importante în poziţionarea jucătorilor de top”, se arată într-un comunicat de presă al unei agenţii de profil.
Peste 150 de milioane de oameni apelează, potrivit statisticilor, la serviciile de videochat.
Cei mai mulţi dintre ei sunt stabiliţi în America de Nord.
Dacă statul cu o mână cere bani iar cu cealaltă bate obrazul a rușine, nimic nu o oprește pe o artistă de videochat să se mute în Cipru și să plătească acolo taxe mai mici pentru servicii publice mai bune, să nu mai caute prin legi cum vine aia „imoral”, să economisească banii de solar… Și cam la fel stau lucrurile cu toată lumea.
Așa că următorul pas pentru orice stat în stare să vadă măcar cu câțiva ani în viitor este să devină competitiv, mai mult decât orice, la taxarea muncii.
Când taxarea muncii va fi dusă la nivelul ei suportabil, de 25%, s-ar putea ca statul să se trezească așa ca din senin cu sute de milioane de euro în plus la încasări, de șa sute de mii de noi contribuabili, voluntari, care vor demonstra că le pasă totuși de pensia și beneficiile lor, dacă statul nu insistă să-i lase chiar în fundul gol.
Numeroase românce cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, inclusiv din rândul tinerelor cu studii superioare și-au găsit un loc de muncă extrem de bine plătit într-unul dintre studiourile de videochat românești.
Una dintre cele mai mari companii de televiziune din lume și cea mai importantă companie de televiziune britanică, BBC, a scris despre industria videochatului în România, punând accentul pe faptul că mii de tinere românce sunt angrenate în această piață, care funcționează non-stop. Și nu e de mirare că tinerele aleg jobul de „model videochat”, așa cum este el numit, întrucât câștigurile depășesc de zeci de ori salariul mediu pe economie în România.
Motivul pentru care tot mai multe fete își găsesc jobul ideal în studiourile de videochat este reprezentat de partea financiară. Deși videochatul este, încă, un subiect tabu în România, fetele reușesc să treacă de aceste prejudecăți.
Anca este una dintre exemplele demne de urmat. A terminat Facultatea de Limbi Străine și, pentru că jobul ei nu îi aducea satisfacția financiară la care visa, ba chiar trăia „doar ca să își plătească chiria”, cum ea singură declară, a ales să facă… Altceva. Iar „altceva” a venit sub forma unei propuneri din partea unei prietene, care lucra deja în cel mai cunoscut studio de videochat din București.
„Am intrat în acest domeniu cu multe temeri, pentru că nu îmi doream să știe nimeni ce fac. Am vrut doar să îmi demonstrez mie că pot câștiga mai mult, că mă pot întreține singură și îmi pot permite și să strâng niște bani lunar. Nu visam, pe atunci, la sume fabuloase, deși fetele din studio ajunseseră, deja, la un nivel.
Câștigau 10.000$ lunar, iar mie asta mi se parea de-a dreptul imposibil. Ei bine, acum sunt model de videochat de aproape 2 ani și nu îmi este deloc rușine să recunosc. Am spus familiei, într-un final, pentru că își făceau griji în momentul în care au văzut ca situația mea financiară era din ce în ce mai bună.
Nu au avut nimic de obiectat, dar au avut sute de întrebări: și ce faci acolo, și cât câștigi, și ia arată-ne contractul de muncă, și unde este acest studio, și cum arată, etc. Și, cumva, e normal să fie așa. Pentru că românii au o grămadă de prejudecăți în ceea ce privește această industrie, dar sunt neinformați!”, ne spune Anca, model la Charm Studio de 2 ani.
Anca este un model… model, așa cum spun cei din staff-ul Charm Studio. Are un program bine stabilit, nu întârzie nici un minut și stă întotdeauna peste program. „Cred că, de fapt, asta este cheia succesului într-un studio de videochat.
Să fii conștientă de faptul că este un job ca toate celelalte, un job care necesită implicare, un job care necesită răbdare și timp. Și Anca fix asta a făcut, iar acum câștigurile ei variază, între 15.000 și 25.000$ în fiecare lună”, ne spune Managerul Charm Group.
Charm Studio este cunoscut și pentru mașinile BMW X6, colantate auriu, văzute prin tot Bucureștiul. Face parte din Charm Group, alături de alte studiouri de videochat renumite precum Allure, TanDress și ManeQueen și își are sediul fix lângă Baroul București.
Românii şi-au câştigat pe drept renumele de lideri mondiali în îndustria videochat-ului, cu cele mai multe modele din lume. Inovaţia, femeile frumoase şi investiţiile sunt motivele principale pentru care la noi se câştigă şi cei mai mulţi bani în domeniu.
După 12 ani de experienţă în domeniu, managerii unuia dintre cele mai de succes studiouri din ţară, AVC Studio, au deschis în primăvara acestui an prima agenţie de videochat din lume, Gloria Agency, după o investiție de 350.000 euro în sediul de peste 800 metri pătrați. Investiția este estimată a fi amortizată chiar din acest an.
„Este o investiţie care garantează site-ului partener, Jasmin, un anumit nivel de calitate iar modelelor, condiţii de top. Sediul are 18 camere de lucru, dotate cu echipamente de peste 40.000 de euro, pentru că am înţeles necesitatea unei investiţii substanţiale şi legalitatea totală a afacerii. Vrem ca modelele cu care colaborăm să îşi poată cumpăra o casă, să poată face un credit, să fie asigurate medical şi să aibă taxele plătite la stat”, spune Liviu Berbece, director financiar Gloria Agency.
Jobul prinde tot mai mult printre tinerele dornice de câştiguri mult peste medie. Îşi fac programul după cum doresc şi mai ales în funcţie de veniturile pe care vor să le obţină, muncesc într-o locaţie exclusivistă, primesc training şi ajutor specializat ori de câte ori au nevoie. Iar investiţiile agenţiei sunt justificate prin câştiguri fabuloase.
„Dacă în prezent plătim peste 100.000 de lei lunar către bugetul de stat și avem o cifră de afaceri până acum de 5.000.000 de lei, în 2018 estimăm că vom avea o cifră de afaceri de peste 15.000.000 de lei și vom ajunge să plătim peste 250.000 de lei în fiecare lună statului. E explicabil, având în vedere că în doar trei luni am reuşit să ducem două dintre modelele cu care colaborăm în top trei Jasmin”, mai arată Liviu Berbece.
O echipă întreagă lucrează însă pentru ca să se ajungă la astfel de sume. Pe lângă modele, există angajaţi care se ocupă de partea tehnică, programatori, fotografi, specialişti în make-up şi hair-style, marketing. Managerii estimează că vor avea peste o sută de colaboratori până la finalul anului. Iar modelele, deşi stabilesc singure cât timp dedică muncii, ca să poată ajunge la câştiguri de 5.000 de euro trebuie să aibă ca toată lumea, un program de opt ore pe zi, cinci zile pe săptămână.
„Job-ul de model glamour, adult sau non-adult, nu este la îndemâna oricui. Trebuie să ştii un minim de engleză şi să dedici suficient timp muncii. Nu poţi veni 2 ore pe săptămână în Agenţie şi să te aştepţi să te îmbogăţeşti. În plus, încă există idei preconcepute legate de această meserie. Noi avem însă modele non-adult care câştigă mii de euro lunar, mai mult decât modele adult, doar pentru că au înţeles foarte bine factorii psihologici care îi aduc pe clienţi la ele”, spune și Andreea Iordache, director operaţional Gloria Agency.
Drumul de la studio la prima agenţie de videochat din lume nu a fost unul simplu. A plecat de la o idee, au urmat studii de piaţă, elaborarea conceptului şi abia apoi s-a început lucrul la sediul din Piaţa Unirii.
„În 2015 am decis să venim cu un concept nou în piaţă. Timp de doi ani am pus bazele acestuia şi anume prima Agenţie de modele independente din lume. Ideea a venit în urma unui proiect cu Jasmin Agency, când am realizat că site-urile de profil au nevoie de agenţii, nu de studiouri. Iar diferenţele între cele două se văd în investiţiile făcute şi în sprijinul oferit modelelor, astfel încât acestea să poată atinge la veniturile mari vehiculate peste tot. Mulţi vorbesc despre câştiguri de mii de euro lunar, puţini explică şi cum se ajunge la aceste sume”, explică Liviu Berbece.
Noul sediu este situat în centrul capitalei, într-o clădire de birouri. În acest fel, conducerea agenţiei se asigură că poate oferi modelelor colaboratoare confidenţialitate şi siguranţă 100%. Iar până la finalul anului managerii intenționează să deschidă încă două agenţii. Unul dintre proiecte este deja finalizat şi va fi inaugurat la finalul lunii septembrie.
sursa: cancan