Cea mai veche trusă de tatuat cunoscută până în prezent, care conţine obiecte ce ar fi fost confecţionate din os uman, a fost descoperită de o echipă de oameni de ştiinţă din Australia într-un sit din Tonga, relatează marţi agenţia DPA.

Uneltele complexe cu mai mulţi dinţi, sub formă de pieptăn, au fost descoperite în 1963 în Tongatapu, principala insulă din Tonga, în Oceanul Pacific.

Datarea cu carbon a confirmat că obiectele au o vechime de aproximativ 2.700 de ani, ceea ce înseamnă că sunt cele mai vechi instrumente de tatuat cu mai mulţi dinţi descoperite până în prezent în Oceania, au afirmat marţi cercetătorii de la Universitatea Naţională din Australia (ANU).

Geoffrey Clark, profesor asociat la ANU, a precizat că aceste obiecte de tatuat realizate din os, cu lame ce conduceau pigmentul colorat în dermă, reprezintă ”un tip foarte special de tehnologie descoperit în zona Oceania”.

”Această descoperire antedatează tatuajul polinezian la începuturile culturii polineziene, în urmă cu circa 2.700 de ani”, a declarat Clark.

Dintre cele patru obiecte de tatuat sub formă de pieptăn examinate de cercetători, două au fost realizate din oase de păsări acvatice mari, iar celelalte două au fost confecţionate din oase de mamifer terestru de dimensiuni considerabile, cel mai probabil de om, au notat oamenii de ştiinţă.

”Deoarece la acea vreme pe insulă nu existau mamifere de dimensiunea aceea şi pentru că se cunoaşte faptul că osul uman era un material preferat pentru realizarea pieptenilor pentru tatuat, suntem de părere că acestea sunt cel mai probabil realizate din os uman”, a declarat cercetătoarea Michelle Langley de la Centrul de Cercetare al Evoluţiei Umane din cadrul Universităţii Griffith din Australia.

Cea mai veche dovadă a unui tatuaj realizat pe piele umană datează din urmă cu peste 5.000 de ani, de pe vremea mumiilor din Egipt şi a omului gheţurilor cunoscut sub numele Otzi, descoperit la graniţa dintre Austria şi Italia. În aceste zone nu au fost însă găsite instrumente de tatuat.

Potrivit lui Langley, descoperirea acestor obiectelor de tatuat străvechi este un eveniment excepţional de rar. ”A găsi o trusă întreagă este fenomenal. Foarte rar s-a întâmplat în istoria descoperirilor arheologice să fie găsită o trusă întreagă, cu orice fel de instrumente”, a precizat ea.

Oamenii de ştiinţă sunt de părere că trusa ar fi aparţinut artistului tatuator, deoarece unul dintre obiecte era stricat şi cel mai probabil urma să fie reparat.

Obiectele sunt foarte similare cu cele utilizate pentru tatuat în prezent în Pacific, a afirmat Langley. ”Unealta în sine – forma de pieptăn şi modul în care este utilizată – nu s-a schimbat mult, de aceea este atât de interesantă această descoperire. Aceste unelte străvechi continuă să fie utilizate în ziua de azi”, a spus ea.

Clark şi Langley sunt primii cercetători care au studiat în amănunţime şi au datat instrumentele de tatuat în formă de pieptăn, care se află în arhiva ANU de zeci de ani.

Cultura tatuajelor în regiunea Pacificului a înregistrat un regres după ce misionarii creştini din Europa au ajuns în zonă şi au interzis practica pe anumite insule. Din acest motiv, spre exemplu, locuitorii din Tonga care voiau să se tatueze erau nevoiţi să călătorească în Samoa.

Studiul semnat de Clark şi Langley a fost publicat în Journal of Island & Coastal Archaeology.

sursa: agerpres

About Post Author

Lasă un răspuns