PoziÈ›ia globală a Nokia, cel mai mare exportator român, este zdruncinată puternic la nivel mondial, din cauza lipsei unui produs care să concureze serios cu Android È™i iPhone. Ce înseamnă asta pentru fabrica de la Cluj?

Rating în scădere, chiar la un pas de categoria „junk“, un anunÈ› că rezultatele acestui trimestru ar putea fi mai slabe decât se anticipase, discuÈ›ii pentru vânzarea participaÈ›iei la Nokia Siemens Network È™i mai multe zvonuri că s-ar negocia chiar È™i divizia de telefonie mobilă. Sunt È™tiri care circulă la nivel internaÈ›ional zilele acestea È™i care ne interesează în mod direct, mai ales că, datorită fabricii de la Jucu, producătorul finalndez a devenit cel mai mare exportator al României. În plus, în urmă cu numai două luni, compania anunÈ›a că centrul de Cercetare È™i Dezvoltare de la Cluj se va închide la finalul lunii decembrie, afectând locurile de muncă a 120 de persoane. Ce s-a întâmplat cu ei între timp?„Există preocupare È™i asistență permanentă pentru reangajarea personalului respectiv: fie în interiorul companiei Nokia, fie în afara acesteia, sprijinirea pentru antreprenoriat privat sau reconversia profesională“, a declarat, pentru Capital, Anna Simai, senior communication manager la Nokia Central Europe.

„Târguri de joburi interne È™i externe, discuÈ›ii privind consilierea profesională È™i redactarea referinÈ›elor sunt câteva dintre activitățile ce se derulează în mod constant. O parte dintre cei 120 de angajaÈ›i a acceptat deja oferte de slujbe în interiorul sau în afara companiei Nokia“, a mai spus ea. O altă parte a personalului ia în considerare folosirea perioadei de graÈ›ie pentru planificarea următorilor paÈ™i în carieră, iar activitatea Centrului de Cercetare se va diminua gradual până la o oprire totală. „Pentru a evita orice neînÈ›elegere, dorim să precizăm că nu va interveni niciun fel de schimbare în activitatea fabricii de lângă Cluj“, subliniază managerul.

ReprezentanÈ›ii companiei nu comentează însă pe marginea informaÈ›iilor financiare globale È™i cum ar putea influenÈ›a ele afacerile din România. Cert este că, dacă situaÈ›ia financiară a întregii companii nu se va îmbunătăți È™i dacă Nokia nu va reuÈ™i să iasă pe piață cu un telefon care să fie un concurent de seamă pentru iPhone È™i terminalele Android, este greu de crezut că fabrica de la Cluj va rămâne neatinsă de valul schimbărilor.

AcÈ›iuni în picaj

La începutul lunii, Fitch Ratings a coborât ratingul pentru datoriile pe termen lung ale producătorului finlandez de telefoane mobile Nokia, la „BBB minus“ de la „BBB plus“, perspectiva asociată fiind negativă. „Retrogradarea ÅŸi perspectiva negativă reflectă îngrijorările serioase ale Fitch faţă de erodarea rapidă a cotei de piaţă pentru telefoanele Nokia“, a declarat un analist al agenÈ›iei. Și de atunci acÈ›iunile companiei au scăzut aproape încontinuu, ajungând la 4,08 euro pe 15 iunie? Asta după ce, la nivelul de 4,27 euro, presa financiară internaÈ›ională scria că acÈ›iunile Nokia sunt la cel mai scăzut nivel din ultimii 13 ani. În plus, o instituÈ›ie financiară a anunÈ›at că, în trimestrul doi, Samsung va fi liderul pieÈ›ei de telefonie mobilă, detronând producătorul finlandez. Mai mult, Nokia ar ajunge pe locul trei în piață, urmând să fie depășită È™i de Apple. Cu toate acestea, datorită terminalelor low-end, precum cele produse în România, Nokia depășeÈ™te Samsung ca volum al vânzărilor. Iar atâta timp cât finlandezii nu vor renunÈ›a la acest segment de piață, fabrica de la Jucu nu va fi pusă sub semnul întrebării.

Pe de altă parte, o analiză Reuters sfătuieÈ™te investitorii să cumpere acÈ›iuni Nokia numai dacă sunt foarte încrezători în strategia de revenire a producătorului. AnaliÈ™tii sunt destul de sceptici È™i în ceea ce priveÈ™te posibilitatea unei achiziÈ›ii a companiei, ei evaluând Nokia la 16-18 miliarde de euro.

 

About Post Author

Lasă un răspuns