Vă invităm în perioada 22 – 30 octombrie la Târgul de Sfântul Dumitru , eveniment cultural ce face parte din programul Târguri în satul de altădată prilejuit de marele praznic al Sfântului Dumitru Izvorâtorul de Mir, patronul spiritual al Muzeului Naţional al Satului “Dimitrie Gusti”.

    În ambientul specific al toamnei, vă oferim un program variat ce cuprinde: târgul meşterilor populari, ateliere de creativitate, ansambluri folclorice din țară și din străinătate, muzică populară şi clasică, expoziţii, proiecţie de film, teatru, lansări de carte, produse specifice sezonului şi din gastronomia tradițională.

    Duminică, 23 octombrie 2016, orele 12.30, va avea loc resfinţirea Bisericii Turea, jud. Cluj, secolul al XVIII-lea, cu hramul ”Sfântul Dumitru Izvorâtorul de Mir” aflată în "Satul Nou" din Muzeul Satului.

    Slujba de resfinţire va fi oficiată de Timotei Prahoveanul-Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, delegat de Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane şi cu binecuvântarea Preafericirii Sale.

    În perioada 28 – 30 octombrie Muzeul Satului va fi gazdă şi colaborator la Târgul Național pentru Artizanat și Meșteșuguri “MeșteșugarFEST-România Creativă” organizat de Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri (MECRMA).

    Vă aşteptăm să veniţi la Muzeul Satului pentru a putea celebra împreună Marea Sărbătoare a Sfântului Dumitru.

    Meșteșugari români promovează – MeșteșugarFEST – România Creativă Bucureşti, 24 octombrie 2016:

    Cinci dintre cei mai cunoscuți meșteșugari și susţinători ai valorilor românești participă la campania de promovare a tradițiilor autohtone și a Târgului Naţional pentru Artizanat şi Meşteşuguri- MeșteșugarFEST – România Creativă, care se va desfăşura în perioada 28-30 octombrie 2016, la Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti” din București.

    În cadrul acestei campanii, lansată pe 15 octombrie 2016 de Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri (MECRMA), au fost realizate videoclipuri în care sunt prezentate creaţiile a trei meșteri populari precum şi două proiecte antreprenoriale, bazate pe tradițiile și obiceiurile românești.

    Cei trei meșteri populari sunt: Adela Petre – țesătoare în păr de capră (în 2015 a fost declarată de către Ministerul Culturii și UNESCO “Tezaur Uman Viu”), Alexandru Ilinca – unul dintre cei mai cunoscuți opincari români și Paul Buța – un talentat creator de măști populare.

    Alături de aceştia, participă la campanie şi două antreprenoare, Antoaneta Mareș (fondatoarea platformei online de promovare a iei “Blouse Roumaine Shop”) şi Dana Georgescu (care în 2010 lansa atelierul de tipar și legătorie “Moara de hartie”, iar anul acesta “Satul Meșteșugurilor”).

    “Tradițiile populare trebuie să meargă mai departe și vedem în ultimii ani cum tinerii le apreciază din ce în ce mai mult.

    Întâlnim acest lucru pe stradă, dar și în social media: pe Facebook, YouTube, Instagram.

    Ne-am dorit ca prin această serie de videoclipuri să aducem o parte dintre acești meșteri populari aproape de tineri și de digital, pentru că tehnologia ne oferă acum cea mai simplă metodă de comunicare: internetul”, a afirmat Claudiu Vrînceanu, secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri.

    Sursa:muzeul-satului.ro

    Sursa foto: muzeul-satului.ro

About Post Author

Lasă un răspuns