Ziua Morţilor sau Luminaţia este sărbătorită astăzi, 1 noiembrie, în toată Transilvania.  Mii de transilvăneni au mers încă de ieri la cimitire pentru a curăța mormintele celor care nu mai sunt printre noi.

Ziua Morților în Transilvania
În Cimitirul Central din Cluj, de câteva zile, sute de oameni au trecut pe la mormintele rudelor și cunoscuților.

Comercianții au adus flori, candele sau decorațiuni special confecționate pentru Luminație.  Primăria din Cluj a aprobat peste 430 de amplasamente pentru comercianți.

Pentru seara Luminației, la Cluj va avea loc un spectacol de operă inedit, care se va desfăşura chiar în cimitir. Spectacolul este organizat de Scena Urbană şi Ordinul Arhitecţilor din Transilvania și începe la ora 18.00.

Organizat, pentru al patrulea an consecutiv, concertul poartă, de data aceasta, numele de ”Lacrimosa” și este susținut de orchestra și corul ”Opera Group Project”, sub bagheta dirijorului Vlad Eniu și în regia Inei Hudea.

“Lacrimosa e un spectacol-rugaciune, e lacrimă și lumină pentru sufletul celor adormiți. Lacrimosa e pioasă și caldă amintire, candelă de veghe pe drumul Mântuirii. Lacrimosa e corul vocilor de AICI pentru cei dragi de DINCOLO“, spune Ina Hudea, profesor al Academiei de Muzică “Gheorghe Dima” si regizorul acestui spectacol.

”Ziua Morţilor, sau Luminaţia, este o zi de celebrare care implică întreaga comunitate. Fiecare dintre noi avem o poveste. O poveste ale cărei detalii sunt piesele puzzle-ului nostru: cine suntem și de unde venim, ce și pe cine am iubit, prieteniile pe care le-am hrănit, în ce fel am ajutat lumea să fie (măcar) puțin mai înțeleaptă, sau mai bună.

Mii de alte povești, ale unor oameni, contemporani sau nu, povești din care poate facem și noi parte, ne aduc uneori împreună, în cimitir. Da, este un spațiu care trezește emoții dintre cele mai diverse, dar asta pentru că e un spațiu parțial necunoscut, încărcat de simboluri.

Lacrimosa este un alt fel de a descoperi un loc al emoției, al istoriei și poveștilor, într-o zi dedicată până la urmă acestor povești și comunității din care ele provin” , explică arh. Daniela Maier, coordonator al proiectului și inițiatorul Scenei Urbane, preşedintele OART.

About Post Author

Lasă un răspuns