Zeci de cormorani morţi au fost găsiţi pe malul Dunării. Pasărea se hrăneşte cu peşte, putându-se scufunda la câţiva metri adâncime

„Zeci de cormorani sunt înecati zilnic de setcile pescarilor din Hârşova (alţii plutesc «curentaţi» pe Dunăre ca urmare a pescuitului ilegal)…

Cel mai probabil dezastrul acesta se întamplă pe tot cuprinsul Dunării – deci, un motiv în plus pentru autorităţile locale ca să închidă ochii”, scrie pe Facebook un utilizator care semnează cu numele UnReal01.

Totodată, persoana postează şi mai multe fotografii de pe malul dunării, din zona Hârşova, în care se pot vedea cadavrele a zeci de păsări moarte.

„O lege nescrisă a pescuitului spune că unde sunt cormorani e şi peşte (logic).

La cum pun unii problema (în unele grupuri), atunci ar trebui să exterminăm şi ştiuca, şalaul, somnul şi alţi răpitori ce se hrănesc cu puiet (la fel şi pelicanii, berzele, pescăruşii etc)…

Cred că au un rol esenţial în lanţul trofic (mănâncă ce e bolnav, ce e prea numeros sau poate periclita existenţa altor specii de peşti).

Sunt bărci în permanenţă care pun kilometri de plase pe Dunăre şi nimeni nu face nimic. Faceţi-vă datoria şi terminatii odată pe aceşti braconieri!”, mai scrie utilizatorul.

Cormoranul, conform Societăţii Ornitologice Române (SOR), se hrăneşte în special cu peşte şi nevertebrate acvatice, scufundându-se până la câţiva metri adâncime şi pentru o perioadă de până la un minut. 

„Apare în sud-estul Europei unde cuibăreşte în colonii (singur sau cu alte specii cum sunt cormoranul mare şi stârcii) în lungul Dunării şi pe lacurile şi râurile interioare.

Iernează în sudul ariei de cuibărit în sudul Europei, cu efective mari în Grecia, Azerbaijan şi Bulgaria.

Sunt excelenţi scufundători, deplasându-se uşor sub apă asemeni unei „torpile„.

Trăiesc în „cârduri„ şi pescuiesc adesea împreună cu pelicanii. Pentru că au un penaj ce se udă uşor, pot fi observaţi frecvent pe arbori, stânci, grinduri, în poziţii caracteristice (cu aripile desfăcute şi „proptiţi„ în coadă) uscându-şi penajul la soare.

În caz de pericol, cormoranii regurgitează hrana înghiţită”, scriu specialiştii SOR.

În România, cele mai mari colonii apar în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării şi pe culoarul inferior al Dunării.

Principalele pericole care ameninţă specia sunt: pierderea sau degradarea zonelor umede, asociată cu fragmentarea sau pierderea habitatelor de cuibărit (arbori, arbuşti, stuf) şi hrănire, împreună cu poluarea apelor interioare, braconajul şi înecarea păsărilor în plasele de pescuit constituie principalele ameninţări.

sursa: adevarul

About Post Author

Lasă un răspuns