Comisia Europeană a aprobat cererea de înregistrare a vinului românesc „Însurăţei” în Registrul denumirilor de origine protejată (DOP). Vinul este produs în podgoria ecologică Însurăţei, din judeţul Brăila, şi poate fi comercializat şi ca vin organic.

Vinurile produse sub denumirea „Însurăţei” pot fi albe, roşii sau rosé. Strugurii trebuie cultivaţi numai din această regiune din sud-estul României, unde este produs şi vinul.

Podgoria Însurăţei, situată în regiunea Bărăganului, datează din vechime, iar în prezent, după mai multe investiţii cu fonduri europene, a devenit o importantă podgorie ecologică. Utilizarea unor tehnici agricole specifice care respectă mediul contribuie la menţinerea echilibrului faunei şi florei din regiune. Astfel, acest produs poate fi comercializat şi ca vin organic în conformitate cu normele europene în vigoare.

Produsele cu certificarea DOP sunt cele care au cea mai puternică legătură cu regiunea din care provin. Alte certificări mai sunt indicaţie geografică protejată (IGP) sau indicaţie georgrafică (IG).

Acest nou nume se va alătura celor 38 din vinuri româneşti certificate cu DOP. Astfel, numărul vinurilor româneşti protejate la nivelul UE (DOP, IGP, IG) va ajunge la 52.

În Uniunea Europeană peste 1.750 de vinuri sunt deja protejate, lista lor fiind disponibilă în baza de date e-bacchus. Cele mai multe vinuri DOP din UE îi aparţin Franţei, respectiv 380.

About Post Author

Lasă un răspuns