Aristul Spencer Tunick, cunoscut pentru fotografiile cu nuduri în spaÅ£ii publice, pregăteÅŸte un nou proiect: o plajă plină cu oameni dezbrăcaÅ£i, pe malul Mării Moarte.

 Spencer Tunick a fost chemat în Israel pentru ca, prin fotografiile sale, să atragă atenÅ£ia asupra nevoii de apă din această regiune. Tunick a început seria de proiecte cu tema “nuduri" în urmă cu 20 de ani. Prin albumele sale, artistul semnalează probleme cu care se confruntă societatea de azi, precum încălzirea globală sau drepturile homosexualilor. Lucrările lui au fost preluate de asociaÅ£ii ca Greenpeace ÅŸi Gay Rights pentru a-ÅŸi susÅ£ine cauzele.

Nevoia de apă, artă contemporană

Artistul are acum o nouă provocare: să creeze un album cu oameni goi tolăniÅ£i pe malul Mării Moarte. Cadrul natural este ofertant din punct de vedere fotografic, însă acesta nu e singurul motiv care-l duce pe Tunick acolo. Ceea ce vrea artistul să ilustreze este problema cu care se confruntă regiunea: Marea Moartă e “pe cale de dispariÅ£ie". În ea nu trăieÅŸte nicio vietate, iar nivelul apei scade simÅ£itor. Tot mai multe localităţi din zonă duc lipsă de apă.

Provocare: să dezbraci israelienii şi să primeşti bani de la Guvern pentru asta
Un important obstacol ar fi fost, pentru Spencer, ca israelienii să nu se ofere voluntari în proiectul lui. Spre surprinderea sa, însă, oamenii au acceptat în număr mare să se dezbrace “pentru artă". De ajutor i-a fost un grup de studenÅ£i care au iniÅ£iat o campanie prin care au convins mii de israelieni să pozeze goi pentru Tunick.

Cine donează, invitat să pozeze nud

Din cauză că arta nudului nu este tocmai agreată în Israel, adevărata provocare pentru fotograf este să obÅ£ină sprijin financiar din partea guvernului. După un efort îndelungat, artistul a început o campanie de strângere de fonduri. El îi îndeamnă pe fani să-i cumpere lucrările ÅŸi orice material promoÅ£ional care sprijină proiectul “Marea Moartă". Cine donează pentru Spencer, e invitat în Israel să pozeze nud în cel mai nou album al fotografului.

Spencer Tunick fotografiază ÅŸi filmează nuduri în spaÅ£ii publice, din 1994. Operele sale includ sute, chiar mii de voluntari din toată lumea. Artistul spune că perspectiva sa fotografică nu vizează sexualitatea, ci vrea să schimbe în bine percepÅ£ia publicului asupra corpului uman. Lucrările lui Tunick sunt, de multe ori, principala atracÅ£ie a expoziÅ£iilor de artă contemporană.

 

 

PENTRU VIDEO DATI CLICK JOS:

http://www.kickstarter.com/projects/nakedsea/naked-sea-spencer-tunick-dead-sea-installation?ref=video


About Post Author

Lasă un răspuns