Ceremonia de căsătorie civilă a durat circa 50 de minute, potrivit programului oficial postat pe site-ul dedicat nunţii principelui Albert al II-lea cu logodnica sa, Charlene Wittstock

OfiÅ£erul stării civile Philippe Narmino, preÅŸedinte al consiliului de Stat, a prezidat ceremonia, în faÅ£a a circa 80 de persoane, apropiaÅ£i ai cuplului ÅŸi demnitari.

În cadrul ceremoniei, principele Albert al II-lea, în vârstă de 53 ani, ÅŸi logodnica sa, Charlene Wittstock, în vârstă de 33 de ani, au spus "da". Charlene a devenit astfel "principesă de Monaco", primind numele Charlene Grimaldi.

În timpul ceremoniei, principele Albert a Å£inut-o de mâna dreaptă pe noua lui soÅ£ie.

""

OfiÅ£erul stării civile Philippe Narmino a exprimat, în limbile franceză, engleză ÅŸi monegască, "bucuria" de a celebra această căsătorie princiară.

După ce a citit extrase din certificatele de naÅŸtere ale celor doi logodnici, Philippe Narmino a citit fragmente din codul civil, în care sunt stipulate "drepturile ÅŸi obligaÅ£iile soÅ£ilor", înainte de a cere consimţământul acestora ÅŸi de a-i declara în faÅ£a întregii adunări soÅ£ ÅŸi soÅ£ie.

Ridicându-se, tinerii căsătoriÅ£i s-au sărutat, sub privirile apropiaÅ£ilor, printre care s-au regăsit prinÅ£esele Caroline ÅŸi Stéphanie, ÅŸi a demnitarilor de rang înalt reuniÅ£i în mica Sală a tronului din Palatul princiar.

În piaÅ£a din faÅ£a palatului, mii de monegasci, reuniÅ£i la un bufet organizat cu acest prilej, au aplaudat, agitând mici drapele sud-africane ÅŸi ale principatului de Moanco. Monegascii au putut urmări ceremonia pe ecrane gigant amplasate în piaÅ£a palatului princiar. Accesul locuitorilor principatului în piaÅ£a palatului a fost permis cu o oră mai devreme de începutul ceremoniei de căsătorie civilă.

După ceremonia de căsătorie civilă, principesa Charlene de Monaco ÅŸi-a salutat supuÅŸii de la balconul palatului. Ulterior, cuplul princiar se va alătura celor 6.000 de "supuÅŸi" monegasci, reuniÅ£i în piaÅ£a centrală din faÅ£a palatului princiar.

Ceremoniile din piaÅ£a palatului vor fi urmate ÅŸi de o recepÅ£ie, la care monegascii vor avea ocazia să deguste diverse preparate sud-africane, petrecerea fiind urmată de un concert nocturn susÅ£inut de Jean-Michel Jarre în portul din Monaco.

""

Festivităţile prilejuite de căsătoria principelui Albert al II-lea cu sud-africana Charlene Wittstock au debutat joi seară cu un concert al trupei The Eagles.

Sâmbătă va avea loc ceremonia religioasă, celebrată nu în catedrala unde s-au cununat prinÅ£ul Rainier ÅŸi Grace Kelly – părinÅ£ii lui Albert al II-lea -, ci în aer liber, în Curtea de onoare a palatului princiar. Mireasa va sosi la braÅ£ul tatălui ei, evenimentul fiind urmărit de camerele video aparÅ£inând unui număr de peste 50 de televiziuni.

Slujba religioasă va fi transmisă pe ecrane uriaÅŸe amplasate în tot oraÅŸul, iar la eveniment va participa soprana americană Renee Fleming ÅŸi 4.300 de invitaÅ£i.

Printre personalităţile care ÅŸi-au confirmat prezenÅ£a se numără Karl Lagerfeld, Inès de la Fressange, preÅŸedintele FederaÅ£iei InternaÅ£ionale de Automobilism Jean Todt, preÅŸedintele CIO Jacques Rogge, regele Suediei, preÅŸedintele libanez Michel Suleiman, preÅŸedintele Irlandei Mary McAleese, dar ÅŸi principesa Margareta ÅŸi principele Radu ai României.

Totodată, preÅŸedintele sud-african Jacob Zuma a transmis urările sale de fericire principelui Albert ÅŸi viitoarei sale soÅ£ii, el neputând fi prezent la eveniment pentru că participă la un Summit al Uniunii Africane care are loc în Guineea Ecuatorială. La eveniment, el va fi reprezentat de ministrul sud-african al Turismului, Marthinus van Schalkwyk.

PreÅŸedintele francez Nicolas Sarkozy va fi ÅŸi el prezent, potrivit unor surse, însă nu a fost luată deocamdată nicio decizie în legătură cu prezenÅ£a la eveniment a soÅ£iei sale, care este însărcinată. PrinÅ£ul William al Marii Britanii ÅŸi soÅ£ia lui, Catherine, nu vor fi prezenÅ£i, deoarece în acea perioadă se vor afla într-o vizită oficială în Canada.

Mirii vor traversa apoi oraÅŸul, într-un automobil hibrid Lexus decapotabil, până la o capelă unde mireasa îÅŸi va depune buchetul. Seara, dineul oficial va avea loc pe terasele din faÅ£a cazinoului din Monaco ÅŸi va include preparate concepute de renumitul maestru bucătar Alain Ducasse, care va lucra alături de un alt maestru, Franck Cerutti. Legume special plantate pentru acest dineu în grădina principelui vor fi culese joi seară, pentru a fi apoi pregătite pentru cei circa 500 de invitaÅ£i privilegiaÅ£i. Potrivit unor surse, meniul – Å£inut secret – va fi unul mediteranean, incluzând ÅŸi o supă de peÅŸte. Dineul va fi urmat de un uriaÅŸ foc de artificii ÅŸi de un bal.

Eveniment cu un program minuÅ£ios alcătuit, nunta princiară va fi urmărită de jurnaliÅŸti din lumea întreagă (1.200 de cereri de acreditare fiind înregistrate). Totul pare să fie prevăzut dinainte, începând cu timbrul ales, care va purta efigia mirilor, ÅŸi până la alegerea parteneriatelor ÅŸi a mărcilor de lux invitate. În ceea ce priveÅŸte rochia de mireasă, presa a vehiculat numele casei Armani, însă palatul monegasc a preferat să păstreze secretul asupra acestui subiect.

Principatul Monaco nu a mai cunoscut o astfel de stare de efervescenţă de la căsătoria părinÅ£ilor prinÅ£ului Albert al II-lea. Căsătoria prinÅ£ului, care până acum nu părea că doreÅŸte să se însoare, este aÅŸteptată cu nerăbdare de locuitorii din Monaco, foarte ataÅŸaÅ£i de ideea de continuitate a monarhiei din micuÅ£ul principat.

Totodată, căsătoria principelui Albert al II-lea cu Charlene Wittstock s-au desfăşurat pe fondul unor speculaÅ£ii privind un posibil copil secret al suveranului, care a circulat cu câteva zile înainte de căsătoria civilă a celor doi. Astfel, speculaÅ£iile potrivit cărora mireasa ar fi încercat recent să plece cu un avion, de pe aeroportul din Nisa, continuau să circule joi. Atunci, Thierry Lacoste, avocatul lui Albert al II-lea, a dezminÅ£it formal existenÅ£a unui copil secret al principelui, care este deja tatăl natural a doi copii – o fată de 19 ani ÅŸi un băiat de 7 ani -, pe care i-a recunoscut oficial.


Lasă un răspuns