"Frenezie
Zeci de mii de oameni s-au adunat miercuri, in piata centrala din Pamplona, (Navara, Spania) pentru a asista la lansarea faimoasei rachete "chupinazo" care marcheaza inaugurarea celui mai cunoscut festival al alergarilor si luptelor cu tauri (las corridas de toros).

Primarul Enrique Maya a aprins fitilul rachetei de la un balcon cu vedere spre multimea cuprinsa de frenezie, dand startul celor noua zile de festivitati neintrerupte, care vor urma.

"Barbati si femei din Pamplona, traiasca sfantul Fermin!" a strigat primarul Maya, in timp ce petrecaretii pulverizau in aer adevarate rauri de vin, sangria, apa si cava, multi folosind pistoale de jucarie sau burdufuri din piele pline cu alcool, informeaza
msnbc.com

Un numar covarsitor de turisti se afla in aceste zile la Pamplona. Lanturile hoteliere si arena sunt retinute chiar cu ani in avans. Multi nu dorm aproape deloc, preferand sa petreaca non-stop pe strazi. Vacarmul este urias, locuitorii orasului care au "cutezanta" de a incearca sa doarma isi pun dopuri in urechi.

In fiecare dimineata, la ora 8, sute de oameni alearga in fata a sase tauri pe strazi inguste din orasul vechi.

Evenimentul incepe cand primul foc de artificii anunta eliberarea taurilor din tarc. Alergatorii cer protectia sfantului Fermin inainte de inceperea cursei, cantand de trei ori in fata unei mici statui a sfantului asezata intr-o firida, special pentru aceasta ocazie. Al doilea foc de artificii anunta iesirea ultimului taur. Cursa se incheie in arena, unde dupa amiaza urmeaza luptele cu tauri, cand majoritatea acestora vor fi ucisi. Cand toti taurii au intrat in arena se lanseaza al treilea foc de artificii si o racheta.

Evenimentul este deosebit de periculos. Inca din anul 1925 s-au inregistrat numeroase decese cu ocazia acestor festivitati.

Multimea striga "Ole, Ole, Ole". Ambianta este incredibila si adrenalina creste la maximum cu iuteala fulgerului. Oamenii se calca in picioare amestecandu-se in isteria cursei cu taurii furiosi si speriati de vacarmul insuportabil.

Crucea Rosie este pregatita sa ofere asistenta sau spitalizare ranitilor pe durata curselor care au loc in fiecare dimineata, pana in 14 iulie. Acestea sunt transmise in direct pe postul national de televiziune. Dupa amiezele, timp de noua zile, aceiasi tauri infrunta matadorii in arena.

Cea mai importanta zi a festivalului este pe 7 iulie, atunci cand mii de oameni insotesc procesiunea statuii sfantului Fermin, co-patronul Navarei, de-a lungul strazilor, in partea veche a orasului. Cortegiul din care fac parte diferite autoritati politice si religioase este acompaniat de dansatori si animatori de strada (Gigantes si Cabezudos).

Imortalizat in 1926 de catre Hemingway in romanul sau "Soarele mai si rasare" festivlaul sfantului Fermin este celebru in lumea intreaga pentru alergarile zilnice cu tauri si pentru petrecerile nocturne neintrerupte. Hemingway a ramas strans legat de Pamplona dupa prima sa vizita din 1923 care i-a inspirat ulterior romanul ce avea sa le confere faima nemuritoare autorului si orasului deopotriva.

Unii turisti vin aici extaziati sa paseasca pe urmele scriitorului. Multe locuri din oras au devenit celebre doar pentru ca Hemingway obisnuia sa le viziteze (La perla hotel sau Iruna cafe) savurand specialitatile culinare ale Navarei. Desi scriitorul, laureat al premiului Nobel, a murit acum 50 de ani, continua, cu fiecare rasarit de soare, sa surada Pamplonei.


Lasă un răspuns