Alpinistul Horia Colibăşanu, primul român care a cucerit vârfurile K2, Manaslu, Dhaulaghiri ÅŸi Anapurna, a participat primăvara acesta la o nouă expediÅ£ie în Himalaya ÅŸi a cucerit vârful Makalu, atingând punctul maxim de 8463m.

 Ajutat de vremea favorabilă, Horia, împreună cu partenerii săi de ascensiune (Peter Hamor, Jorge Egocheaga È™i Martin Ramos) au stabilit ultima tabără cu 300 de metri mai aproape de vârf.

Dupa un drum mai lung decât anticipaseră, Horia a ajuns pe vârful Makalu în jurul prânzului, cu numai 30 de minute înaintea orei limită până la care este permisă ascensiunea în condiÈ›ii de siguranță.

"Mi-am dorit mult ca această expediÈ›ie să fie o reuÈ™ită È™i mă bucur că am găsit parteneri de încredere care să ma sprijine pe parcurs. Am ajuns pe virful Makalu in jurul prinzului, cu numai 30 de minute inaintea orei limita pina la care este permisa ascensiunea in conditii de siguranta. Expeditia a durat in jur de doua luni, de la 7 aprilie pina la 2 iunie. Am ajuns pe virf la 21 mai si am reusit sa ma intorc fara degeraturi", a spus Colibăşanu, amintind ÅŸi de un episod mai puÅ£in plăcut, decesul colegei sale elveÅ£ianca Joelle Brupbacher (33 de ani).

"Joelle, colega noastra de expeditie, nu a reusit sa se intoarca de pe virf, astfel ca ne-am intors dupa ea si am incercat sa facem o munca de recuperare. Din pacate nu ni s-a trimis o butelie de oxigen de la baza", a adăugat alpinistul, care vrea să revină în Nepal pentru a urca pe vârful Lotze.

Please follow and like us:
error

Lasă un răspuns