Afectând peste un miliard de adulţi la nivel mondial, migrena este a treia boală cea mai răspândită din lume. Cercetătorii au constatat că trei porţii sau mai multe de băuturi cofeinizate reprezintă un potenţial declanşator al migrenei.

Afectând peste un miliard de adulţi la nivel mondial, migrena este a treia boală cea mai răspândită din lume.

Pe lângă durerile de cap severe, simptomele migrenei pot include greaţă, modificări ale dispoziţiei, sensibilitate la lumină şi sunet, precum şi halucinaţii vizuale şi auditive. Persoanele care suferă de migrenă raportează că condiţiile meteorologice, tulburările de somn, modificările hormonale, stresul, medicamentele şi anumite alimente sau băuturi pot provoca atacuri de migrenă. Cu toate acestea, puţine studii au evaluat efectele imediate ale acestor declanşatori, relatează Science Daily.

VIDEO 

https://www.youtube.com/watch?v=ihYdN_k_zsM

Într-un studiu publicat în American Journal of Medicine, cercetătorii de la Centrul Medical „Beth Israel Deaconess” (BIDMC), Spitalul Brigham şi Şcoala Sănătate Publică Chan de la Harvard (HSPH) au evaluat rolul băuturilor cofeinizate ca potenţial declanşator al migrenei.

If you have migraines, put down your coffee and read this

Condus de Elizabeth Mostofsky, cercetător în BIDMC şi un membru al Departamentului de Epidemiologie la HSPH, cercetătorii au descoperit că, în rândul pacienţilor care prezintă migrenă episodică, una sau două porţii de băuturi cu cafeină nu au fost asociate cu dureri de cap în acea zi, dar trei sau mai multe porţii de băuturi cofeinizate pot fi asociate cu şanse mai mari de apariţie a cefaleei de migrenă în acea zi sau în ziua următoare.

„În timp ce unii declanşatori potenţiali – cum ar fi lipsa somnului – nu pot decât să crească riscul de migrenă, rolul cofeinei este deosebit de complex, deoarece poate declanşa un atac de migrenă, dar ajută şi la controlul simptomelor”, a spus Mostofsky.

„Impactul cofeinei depinde atât de doză, cât şi de frecvenţă, dar pentru că au existat puţine studii potenţiale privind riscul imediat al durerilor de cap cauzate de migrenă în urma consumului de băuturi cofeinizate, există dovezi limitate pentru a formula recomandări dietetice pentru persoanele cu migrene.”

În studiul realizat, Mostofsky şi colegii – incluzând-o şi pe cercetătoarea principală Suzanne M. Bertisch – 98 adulţii cu migrenă episodică frecventă au completat jurnale electronice în fiecare dimineaţă şi în fiecare seară timp de cel puţin şase săptămâni.

În fiecare zi, participanţii au raportat porţiile totale de cafea, ceai, suc şi băuturi energizante cu cofeină pe care le-au consumat.

De asemenea, au completat de două ori pe zi rapoarte despre cefalee care detaliază debutul, durata, intensitatea şi medicamentele utilizate pentru migrene de la intrarea anterioară în jurnal.

Participanţii au furnizat, de asemenea, informaţii detaliate despre alte declanşatoare comune ale migrenei, inclusiv consumul de medicamente, consumul de băuturi alcoolice, nivelurile de activitate, simptomele depresive, stresul psihologic, modelele de somn şi ciclurile menstruale.

Pentru a evalua legătura dintre aportul de băuturi cofeinizate şi cefaleea de migrenă în aceeaşi zi sau în ziua următoare, Mostofsky, Bertisch şi colegii au comparat incidenţa migrenei participanţilor în zilele cu aport de băuturi cofeinizate cu incidenţa migrenelor în zilele fără consum de băuturi cofeinizate.

A fost examinat fiecare participant în parte, astfel eliminându-se efectul unor factori precum sexul, vârsta şi alţi factori demografici, comportamentali şi de mediu.

Cercetătorii au analizat în continuare incidenţa cefaleei în funcţie de ziua săptămânii, eliminând obiceiurile de sfârşit de săptămână, care pot afecta şi apariţia migrenei. Astfel, au putut analiza variaţii ale dozei de cofeină în diferite tipuri de băuturi şi preparate.

„O porţie de cofeină este de obicei definită ca opt uncii sau o cană de cafea cofeinizată, şase uncii de ceai, o cutie de suc de 12 uncii şi o cutie de 2 uncii de băutură energizantă”, a spus Mostofsky.

În general, cercetătorii nu au văzut nicio asociere între una sau două porţii de băuturi cofeinizate şi şansele de dureri de cap în aceeaşi zi, dar au observat şanse mai mari de dureri de cap în aceeaşi zi în zilele cu trei sau mai multe porţii de băuturi cofeinizate.

Cu toate acestea, printre persoanele care consumau rar băuturi cofeinizate, chiar una-două porţii au crescut şansele de a avea dureri de cap în acea zi.

„În ciuda prevalenţei ridicate a migrenei şi a simptomelor deseori debilitante, prevenirea eficientă a migrenei rămâne evazivă pentru mulţi pacienţi”, a spus Bertisch.

„Acest studiu a fost o oportunitate inedită de a examina efectele pe termen scurt ale consumului zilnic de băuturi cofeinizate asupra riscului de dureri de cap. Interesant este că, în ciuda faptului că unii dintre pacienţii cu migrenă episodică cred că trebuie să evite cofeina, am constatat că băutul unei porţii sau două pe zi nu a fost asociată cu un risc mai mare de dureri de cap.

Este nevoie de mai multe lucrări pentru a confirma aceste descoperiri, dar este un prim pas important” , concluzionează cercetătoarea.

 

About Post Author

Lasă un răspuns