În așteptarea aerului condiționat din tramvaie, Primăria București organizează aniversări cu locuri în picioare pentru călătorii de rând.

”În interiorul unui vagon închis al tramvaiului vechi stau înghesuite, pe banchete și-n picioare, treizeci și patru de persoane suferind foarte tare. (…) Vagonul pornește de la Sf. Gheorghe și intră în Calea Moșilor… Parcă umblând, tot e mai bine, tot se mai face nițel curent. Curentul astâmpără puțin căldura”.

Așa se călătorea cu tramvaiul electric în Bucureștiul lui 1900, an când a fost publicată schița lui Caragiale, din care face parte fragmentul de mai sus.

Așa se călătorește cu tramvaiul și acum, în Capitală, deși, în august 2017, primarul general Gabriela Firea promitea că e ”ultima vară fără aer condiționat în mijloacele de transport în comun”.

Ar putea sărbători 125 de ani de mers cu tramvaie fără climatizare.

După cum relateaza Libertatea, Societatea de Transport București a ținut să marcheze doar propria înfințare, în 1909.

Aniversarea de 110 ani e marcată printr-o campanie care include videoclipuri, un imn și un concert cu intrare liberă în Parcul Izvor.

Într-un comunicat, STB susține că e vorba despre ”un nou început”, scopul campaniei fiind încurajarea bucureștenilor ”să folosească tot mai mult și cu încredere transportul în comun”.

La concert, STB i-a invitat pe bucureșteni să vină ”cu mic, cu mare, să petrecem împreună”, cu o ”condiție esențială: lasă mașina în parcare și ia autobuzul”.

Sâmbătă, la ora 18.00, când urma să înceapă spectacolul, în jurul scenei din Parcul Izvor se strânseseră vreo 50 de curioși.

Locuri pe scaun, sub umbrele, aveau rezervate doar consilierii locali și șefii STB. Pe mese, patru platouri cu frigărui de pui, pateuri, cuburi de pepene și brânză pe băț, sucuri și apă. Un ospăț de 200-300 de euro, la prețul pieței agroalimentare.

Băuturile s-au terminat repede, așa că directorul STB, Andrei Creci, a trimis un subaltern să-i cumpere o sticlă de apă de la un chioșc. Subalternul a încercat, fără succes, să intre în față la coadă.
Pe scenă au urcat, cu o oră și jumătate întârziere, Jo, Bromania, Whats Up și Smiley. Cel mai scump de pe afiș e Smiley, cu 12.000 de euro pe apariție.

Whats Up cere în jur de 2.500 de euro și bani de taxi. Costul total al cântărilor nu putea trece de 30.000 de euro.

Cu tot cu sonorizare și lumini, nota de plată a concertului STB n-avea motive temeinice să depășească 50.000 de euro.

Whats Up și-a încheiat recitalul cu imnul STB, compoziție proprie, și cu câteva vorbe de duh apropo de ”hateri”, de nava-mamă și de cei care te prețuiesc numai când ai bani.

Pe iarbă și pe lângă scenă, au asistat în jur de 300-400 de bucureșteni, aflați din întâmplare în trecere prin zonă, la plimbare prin parc.

Ar fi venit mai mulți, dar, vorba imnului STB, ori ”s-au pierdut în decor”, ori erau ”blocați la semafor”. Jandarmii, pompierii, asistenții medicali și gardienii de la o firmă privată de pază au asigurat o consistență satisfăcătoare a audienței, pe durata spectacolului.

Campania STB 110 ani a costat, conform Primăriei București, în jur de 200.000 de euro. Municipalitatea n-a oferit încă factura detaliată: cât au costat videoclipurile, site-ul internet cu animații 3 D, cât au costat muzica și frigăruile din parc.

Contractul pentru această campanie a fost câștigat de agenția de publicitate SC Treasure Island SRL. O firmă care nu se află la prima afacere cu Primăria București.

În 2018, Treasure Island, în asociație cu agenția de influencer marketing HIT Manager, a primit proiectul ”București la puterea 100”.

Pentru un concurs de fotografie și câteva interviuri video cu influenceri, Primăria București a plătit atunci aproximativ 800.000 de euro.

About Post Author

Lasă un răspuns