Unele megahituri pe care le-ai auzit de atâtea ori aparțin unor altor artiști decât cei care le-au făcut cunoscute.

Ştiaţi că melodia Hound Dog a lui Elvis Presley, Hurt a lui Johnny Cash şi chiar şi hitul I Will Always Love You a lui Whitney Houston au fost lansate în original de altcineva? V-am pregătit o listă cu opt piese care au ajuns să fie mai cunoscute şi mai îndrăgite prin versiunea cover decât prin cea originală:

Hound Dog

Cover-ul: Elvis Presley

Una dintre piesele reprezentative ale Regelui rock’n’roll-ului, Hound Dog a fost şi unul dintre cele mai populare hituri ale artistului american. Versiunea sa a piesei a fost poziţionată pe numărul 19 în topul Rolling Stones “500 cele mai bune cântece din toate timpurile”.

Originalul: Big Mama Thornton

Hound Dog este un cântec scris de Jerry Leiber şi Mike Stoller, iar prima înregistrare a melodiei a fost făcută în 1952 de Willie Mae “Big Mama” Thornton, o cântăreaţă afro-americană de rhythm and blues. “Big Mama” Thornton a înregistrat şi cântecul Ball and Chain, care a devenit ulterior un hit al lui Janis Joplin.

I Will Always Love You

Cover-ul: Whitney Houston

Whitney Houston a înregistrat versiunea ei a melodiei în 1992 pentru coloana sonoră a primei ei apariţii într-un film, The Bodyguard. Cântăreaţa urma să interpreteze melodia What Becomes of the Brokenhearted a lui Jimmy Ruffin, dar s-a răzgândit când a aflat că aceeaşi piesă avea să apară într-un alt film. Versiunea lui Whitney Houston pentru I Wll Always Love You a avut un succes uriaş, fiind una dintre cele mai cunoscute şi fredonate piese de dragoste.

Originalul: Dolly Parton

Dolly Parton a scris acest cântec în 1973 şi l-a lansat ca single un an mai târziu. Cu un succes semnificativ în topurile country, piesa nu s-a bucurat de o recunoaştere foarte mare în rest.

https://www.youtube.com/watch?v=gS-F4rfU4ns

Hurt

Cover-ul: Johnny Cash

Unul dintre ultimele hituri ale lui Johnny Cash înainte de moartea lui, în 2003, Hurt a fost lansat în 2002 pe albumul American IV: The Man Comes Around, când Johnny Cash avea 71 de ani. Versiunea lui Cash s-a descurcat onorabil în topurile din Statele Unite şi Marea Britanie, a ajuns până pe locul 8 în topurile din Norvegia, pe locul 2 în lista “cântecelor decadei” şi pe poziţia 15 în topul Rolling Stones. A câştigat de asemenea diferite premii pentru clipul video, inclusiv Cel mai bun videoclip al anului la Premiile Grammy din 2003.

Originalul: Nine Inch Nails

Cover al piesei trupei de rock industrial Nine Inch Nails, versiunea lui Johnny Cash are versurile puţin schimbate din cauza unor cuvinte injurioase. Varianta originală, scrisă de Trent Reznor, a fost lansată pe albumul din 1994 al trupei, Downward Spiral, şi a fost nominalizată la Premiile Grammy pentru cel mai bun cântec rock în 1996.

https://www.youtube.com/watch?v=66GHz-H4k6M

Black Magic Woman

Cover-ul: Santana

Dacă rogi pe cineva care ştie ceva despre Santana să îţi enumere cântecele trupei, Black Magic Woman va figura cu siguranţă în top 5. Lansată în 1970, piesa a ajuns pe locul 4 atât în topurile din Statele Unite, cât şi în cele din Canada, având să devină unul dintre cele mai mari hituri Santana. Versiunea lor include acorduri în plus de chitară la început şi la sfârşit.

https://www.youtube.com/watch?v=slvqH3kI6Vk

Originalul: Fleetwood Mac

Compus în 1968 de către Peter Green, fondatorul Fleetwood Mac, cântecul original este mai scurt şi nu are şi instrumentalul suplimentar. Varianta trupei nu a fost chiar lipsită de popularitate, doar eclipsată de succesul de care s-a bucurat Santana.

La Bamba

Cover-ul: Los Lobos

La Bamba este un film autobiografic din 1987 care spune povestea muzicianului mexicano-american Ritchie Valens. Multe melodii din coloana sonoară au fost înregistrate de trupa Los Lobos, dintre care cea mai populară a fost eponima La Bamba. Piesa a urcat în topul preferinţelor în SUA şi Marea Britanie în acelaşi an, aflându-se astfel printre cântecele cu cel mai mare succes comercial cântate în limba spaniolă.

Originalul: Ritchie Valens

Prima versiune La Bamba care s-a bucurat de o apreciere răspândită a fost lansată în 1958 de Ritchie Valens. A fost singurul cântec în limba spaniolă inclus în topul 500 Cele mai bune cântece din toate timpurile al revistei Rolling Stones.

Louie Louie

Cover-ul: The Kingsmen

Louie Louie se află printre piesele cu cele mai multe versiuni cover din istorie, fiind vorba de câteva sute – numai cele înregistrare. Cea mai populară variantă, cea înregistrată de The Kingsmen în 1963, a generat şi controverse: cineva a scris o scrisoare în 1964 către Robert Kennedy în care se plângea că piesa conţinea versuri “obscene”.

Originalul: Richard Berry

Versiunea originală a piesei Louie Louie a fost scrisă în 1955 de Richard Berry, fiind mai lentă şi mai clară şi interpretată în stilul unei balade jamaicane, care probabil nu a convins publicul american de masă. Originalul se înţelege mult mai uşor, iar povestea primeşte o semnificaţie mai profundă. Richard Berry nu a primit foarte mult pentru compoziţie şi a semnat drepturile de autor înainte ca piesa să devină hit.

Hallelujah

Cover-ul: Jeff Buckley

Hallelujah a primit de asemenea multe cover-uri de-a lungul timpului. Una dintre cele mai populare versiuni a fost lansată de John Cale în 1991 ca un omagiu adus originalului. Asta l-a inspirat pe Jeff Buckley să îşi înregistreze propria emisiune, lansată în 1994 pe singurul său album de studio complet. Deşi albumul nu a fost iniţial un hit, a început să strălucească în 2002 şi a intrat pe poziţia 259 în lista Rolling Stone a Celor mai bune 500 de cântece din toate timpurile.

Originalul: Leonard Cohen

Hallelujah a fost lansată în original în 1984 de canadianul Leonard Cohen. Se pare că artistul a petrecut ani buni lucrând la finisarea cântecului, scriind aproape 80 de versuri înainte să îl reducă la stadiul actual. Versiunea sa nu a fost iniţial un hit, dar a început să câştige din ce în ce mai mulţi ascultători după ce cover-ul lui Jeff Buckley a devenit popular, probabil după ce a apărut şi pe coloana sonoră a filmului Shrek.

Layla

Cover-ul: Eric Clapton

Eric Clapton a lansat o versiune scurtă a piesei Layla în 1972 care a urcat pe locul 10 în Statele Unite şi pe locul 7 în Marea Britanie, 20 de ani mai târziu, artistul a lansat o versiune acustică ce a ajuns doar pe locul 12 în SUA, dar a câştigat premiul Grammy în 1992 pentru Cel mai bun cântec rock, în faţa cântecului Smells Like Teen Spirit.

Originalul: Derek and the Dominoes

Layla a urcat pe locul 27 în lista Rolling Stone a celor mai bune 500 de cântece din toate timpurile, dar prima dată când a fost lansat nu a fost atât de popular. Înregistrată în 1970 cu trupa lui Eric Claptoon, Derek and the Dominoes, prima versiune a piesei nu a intrat în topurile muzicale. Numele lui Clapton nu figura pe coperta albumului, iar piesa depăşea durata de 7 minute, drept urmare nu era difuzată prea des la radio.

About Post Author

Lasă un răspuns