Două pânze de Juan Miro, care trebuiau să fie expuse în zilele următoare la Palatul Zaguri din Veneţia, au fost afectate de inundaţia care a atins oraşul lagună, a anunţat marţi Palatul, citat de AFP.

Luni, “apa înaltă” a atins un vârf de 156 de centimetri, depăşind pentru a şasea oară în peste 80 de ani pragul de 150 de centimetri, obligându-i pe turişti şi veneţieni să circule cu apa până la coapse.

La Palatul Zaguri, unde o expoziţie “De la Kandinsky la Botero” ar trebui să fie deschisă joi, această primă alertă a trecut fără îngrijorări, dar când organizatorii au revenit noaptea pentru a supraveghea din nou nivelul apei, au descoperit o scurgere a apei din toalete.

Cele două pânze ale lui Miro, de o valoare totală estimată la un milion de euro, erau încă ambalate, depuse pe jos, lângă peretele unde ar fi trebuit să fie agăţate la etajul al doilea, şi au fost găsite în apă aproape până la jumătate.

Personalul Palatului a fost mobilizat noaptea pentru a pune în siguranţă celelalte tablouri.

Pânzele lui Miro au fost trimise de urgenţă în atelierul din Asti pentru o restaurare înainte ca apa sărată să nu atace culorile maestrului spaniol.