Preşedintele Bronislaw Komorowski a declarat că Polonia ar trebui să construiască un segment propriu în cadrul sistemului antirachetă pe care Statele Unite plănuiesc să îl instaleze în Europa.
 Într-un interviu publicat în ediţia de luni a revistei Wprost, confirmat de către Biroul său, preşedintele polonez anunţă că va propune un plan potrivit căruia Polonia să construiască propriul său sistem de apărare antirachetă, cu o componentă aeriană şi una terestră, relatează ABC News în pagina electronică.

Preşedintele american Barack Obama doreşte plasarea de radare atât pe mare, cât şi pe uscat, dar şi interceptori în mai multe zone în Europa, în cadrul unui scut antirachetă îndreptat împotriva unor posibile atacuri cu rachetă din partea Iranului.

Fazele iniţiale ale planului prevăd utilizarea unor radare de tip AEGIS amplasate la bordul unor nave şi un radar mai puternic instalat pe teritoriul Turciei. Fazele finale prevăd instalarea unor radare de tip AEGIS pe teritoriile României şi Poloniei, potrivit aceleiaşi surse.

Polonia, România şi Turcia au semnat acorduri în acest sens, iar planul este susţinut de către NATO.

 

 

Sursa : www.mediafax.roLasă un răspuns