Uraganul Michael a devenit o furtună de categoria 3 şi urmează să ajungă în Florida Pandhandle, denumirea neoficială a nord-vestului Floridei, miercuri. Zeci de mii de persoane încearcă părăsească regiunea înainte furtunii, scrie The Guardian.

Vântul ar putea ajunge la 190 de km/h când furtuna va ajunge în Florida miercuri, conform Centrului Naţional al Uraganelor (NHC) din Miami. Guvernatorul Rick Scott a declarat că uraganul va fi „ cea mai distrugătoare  furtună care a lovit Florida Panhandle în ultimele decenii”.
Viteza vântului este aşteptată să crească chiar înainte ca furtuna să ajungă în Florida.

Peste 20 de milioane de persoane din cinci state – Florida, Alabama, Georgia, Carolina de Sud şi Carolina de Nord – se aflau sub avertizări de uragan sau furtună tropicală marţi seara iar zeci de mii de persoane încercau să părăsească zonele de coastă şi de altitudine joasă, ei fiind avertizaţi că nu mai au mult timp la dispoziţie.

Furtuna a ucis 13 persoane în America Centrală şi Caraibe.

Donald Trump a declarat stare de urgenţă pentru ca Florida să poată folosi resursele Agenţiei federale de gestionare a urgenţelor (Fema).

NHC a informat marţi că uraganul Michael creează rafale de vânt de 241 km/h.

Autorităţile au precizat că uraganul va ajunge la o viteză de 201 km/h, la doar 8 km distanţă de o furtună de categoria patru care ar devasta zone întinse şi ar întrerupe energia electrică timp de mai multe săptămâni.

„Vă rog să evacuaţi acum”, a afirmat Tommy Ford, şeriful regiunii Bay, avertizând de valuri de furtună de aproape 3,5 metri înălţime. „Nu pot să subliniez destul cât de important este să plecaţi cât mai devreme posibil. Rutele de evacuare ar putea deveni în orice moment un coşmar, din punct de vedere al traficului”, a adăugat el.

Ford a precizat că locuitorii „nu vor fi luaţi cu forţa din case”, dar a avertizat că aceia care rămân vor fi pe cont propriu.

În vestul Cubei, uraganul a provocat inundaţii şi alunecări de teren în zonele de munte. Serviciile de urgenţă din El Salvador, Honduras şi Nicaragua au comunicat că au existat 13 decese după ce acoperişurile s-au prăbuşit iar locuitorii au fost luaţi de ape.. Şase persoane au murit în Honduras, patru în Nicaragua şi trei în El Salvador.

Lasă un răspuns