„Un weekend cu Brâncuşi” este programul oferit de Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR), în zilele de 18, 19 şi 20 februarie, cu prilejul Zilei Naţionale „Constantin Brâncuşi”. Cu această ocazie, va fi lansat turul virtual al Sălii „Constantin Brâncuşi” din Galeria Naţională.l

Aniversarea sa va fi celebrată vineri 18 februarie de la ora 19.00, la Sala Auditorium, printr-un concert de muzică tradiţională românească susţinut de Simion Bogdan-Mihai şi Lăutarii de mătase. Acesta va fi precedat de aforismele marelui sculptor în lectura actorului Richard Bovnoczki, urmate, în aceeaşi interpretare, de aprecierile lui Ion Minulescu, Marcel Iancu şi Paul Morand publicate în revistele de avangardă Contimporanul şi Integral din anii 1925-1927.

Sâmbătă, 19 februarie, şi duminică, 20 februarie, vor fi organizate ghidaje gratuite în Sala „Constantin Brâncuşi” din Galeria Naţională.

MNAR lansează cu această ocazie şi turul virtual al acestui spaţiu care prezintă lucrările lui Constantin Brâncuşi în muzeu. Acesta este realizat în parteneriat cu echipa Into Virtual Reality şi va fi pus la dispoziţia publicului de sâmbătă, 19 februarie, pe site-ul MNAR.

„Aniversăm cu bucurie naşterea părintelui sculpturii moderne cu muzică veche românească, care i-ar fi plăcut şi lui. Accentuăm, astfel, legătura lui cu spiritualitatea românească şi prezentăm aprecierile timpurii ale operei sale care dovedesc deschiderea către modernitatea cea mai acută a oamenilor de cultură  din România interbelică. Totodată, evenimentul deschide seria de manifestări culturale dedicate Zilei Internaţionale a Francofoniei care se vor desfăşura la MNAR sub genericul <Dincolo de cuvinte – Au-delà des mots>. Acestea vor cuprinde ghidaje dedicate în expoziţiile permanente şi expoziţiile „Pallady 150”, prelegeri şi alte activităţi cu public”, spune Călin Stegerean, directorul general al MNAR.

Participarea la programul din 18 februarie 2022 se face cu bilet de intrare, preţ 12 lei. Biletele vor putea fi cumpărate online de luni, 14 februarie 2022. Participarea la tururile ghidate se va face în baza biletului de intrare la Galeria Naţională şi în limita a 15 persoane pentru un ghidaj. Preţul biletului de intrare este de 20 de lei, cu ghidaj gratuit.

Accesul la evenimente şi ghidaje se face cu respectarea tuturor normelor pentru combaterea virusului SARS COV-2, în vigoare.

Programul „Un weekend cu Brâncuşi” poate fi consultat pe www.mnar.arts.ro şi pe pagina de Facebook a Muzeului Naţional de Artă al României.

Program

Vineri, 18 februarie 2022, ora 19.00, Sala Auditorium
• „Când creezi trebuie să te confunzi cu Universul”, aforisme brâncuşiene şi cronici de epocă în lectura actorului Richard Bovnoczki
• Concert Simion Bogdan-Mihai şi Lăutarii de mătase.
Sâmbătă, 19 februarie 2022
• Orele 11:00, 13:00, 15:00, 17:00 – Ghidaje în Sala Constantin Brâncuşi
• acces prin Galeria Naţională
Duminică, 20 februarie 2022
• Orele 11:00, 13:00, 15:00, 17:00 – Ghidaje în Sala Constantin Brâncuşi
• acces prin Galeria Naţională

Richard Bovnoczki este actor la Teatrul Naţional Bucureşti şi a colaborat cu Unteatru, Teatrul Bulandra, Teatrul Odeon, Teatrul Ion Creangă şi Teatrului Evreiesc de Stat. Intensa activitate teatrală este completată de roluri în filme şi scurtmetraje, printre care: „Aurora” (regia: Cristi Puiu); „Luna verde” (regia: Alexa Visarion); „Întâlnire cu al treilea Reich” (regia: Victor Dragomir); „Întâlniri încrucişate” (regia: Anca Damian).

Simion Bogdan-Mihai este un artist complex, culegător de muzică tradiţională şi lăutar, unul dintre ultimii cântăreţi la cobză din România.
A fost membru fondator al formaţiei Antrepriza Muzicală, alături de naistul Victor Matei, unul din discipolii lui Gheorghe Zamfir, fiind activi între anii 2008 şi 2010. A făcut parte din formaţia Banda Agurida a Loredanei Groza şi a colaborat cu Mihai Mărgineanu, Taraf de Haidouks şi Les Elephants Bizarres. Alături de formaţia Lăutarii de mătase a susţinut numeroase concerte de muzică lăutărească, readucând astfel în prim plan acest gen de muzică. A lucrat la coloana sonoră a documentarelor „Flavours of Romania” şi „Wild Carpathia”, realizate de jurnalistul britanic Charlie Ottley.

About Post Author

Lasă un răspuns