Ediţia de anul acesta a TIFF, între 31 iulie şi 9 august. Proiecţii în aer liber, titluri noi şi retrospective
(Foto: Marius Mariş)

 

Cea de-a 19-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) va avea loc între 31 iulie şi 9 august 2020, au anunţat joi organizatorii.

Amânat din cauza măsurilor impuse de autorităţi în în încercarea de a opri răspândirea noului coronavirus, TIFF propune acum multe proiecţii în aer liber. Atât deschiderea oficială, cât şi gala de închidere vor avea loc în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca.

„Avem şansa de a fi alături de un public care, în toate aceste luni de izolare, ne-a transmis că ne aşteaptă şi ne susţine. Suntem pregătiţi să aplicăm toate măsurile de protecţie impuse de autorităţi pentru spaţiile în aer liber şi sperăm ca, în cel mai scurt timp, să avem şi confirmarea normelor pentru proiecţiile din sălile de cinema. Întreaga organizare va prioritiza siguranţa spectatorilor”, a transmis Tudor Giurgiu, preşedintele festivalului.

Proiecţiile în aer liber vor fi organizate în spaţii clar delimitate, iar scaunele vor fi amplasate la distanţa corespunzătoare. Accesul se va face prin culoare care să permită triajul.

Proiecţiile vor avea loc în Piaţa Unirii, Iulius Mall (aer liber), Arkhai Sculpture Park de la Vlaha, Castelul Banffy de la Bonţida şi în curtea Institutului Francez. Alte spaţii de proiecţie vor fi anunţate în curând.

Proiecţiile de interior vor fi planificate după ce autorităţile vor adopta măsurile care se impun în cazul sălilor de cinema, direcţia urmată de majoritatea ţărilor europene fiind de a permite ocuparea spaţiilor în proporţie de până la 50% din capacitate.

„Am pornit la drum cu multe idei de programe noi, dar cum amploarea festivalului va fi afectată în acest an, pe unele dintre ele le vom păstra pentru ediţia viitoare, când lucrurile vor fi intrat, sperăm, în normal. Promitem însă, ca de obicei, un concentrat eclectic de titluri noi şi retrospective de arhivă, tradiţionala secţiune tematică, filmele de Lună Plină, focusuri naţionale şi documentare excepţionale, programe şi evenimente speciale, plus o serioasă şi mai mult decât binevenită doză de bună-dispoziţie. Chiar dacă #staysafe rămâne cuvântul de ordine, filmele care îşi iau riscuri au în continuare locul lor privilegiat în festival”, a spus Mihai Chirilov, directorul artistic al TIFF.

Forme adaptate contextului vor primi şi câteva dintre proiectele TIFF: Transilvania Pitch Stop, programul dedicat industriei de film, va avea loc atât online, cât şi offline, iar Let’s Go Digital!, atelierul de film pentru liceeni, se va desfăşura exclusiv online. Detaliile despre fiecare program în parte vor fi anunţate în curând. Înscrierile pentru Bursa „Alex. Leo Şerban” rămân valabile, iar cele pentru Competiţia Locală continuă până pe 30 iunie.

Abonamentele TIFF au fost repuse în vânzare, pe tiff.eventbook.ro şi, în curând, pe aplicaţia oficială TIFF 2020. Cele achiziţionate la începutul anului rămân valabile.

About Post Author

Lasă un răspuns