Robert De Niro, Al Pacino și Joe Pesci joacă în filmul THE IRISHMAN de Martin Scorsese, o saga epică despre crima organizată din America de după cel de-al Doilea Război Mondial, prin ochii veteranului de război Frank Sheeran, escroc și asasin plătit care a lucrat pentru unele dintre cele mai cunoscute personaje ale secolului XX.

O poveste care se întinde pe parcursul a câteva decenii, filmul urmărește unul dintre cele mai mari mistere nerezolvate din istoria americană; dispariția legendarului șef de sindicat Jimmy Hoffa și prezintă o călătorie extraordinară prin coridoarele ascunse ale crimei organizate: modul de funcționare, rivalitățile și legăturile cu politica.

Pe 30 iulie 1975, Jimmy Hoffa, fostul şef al celui mai mare sindicat din Statele Unite, Uniunea Internaţională a Transportatorilor, era văzut pentru ultima dată în viaţă în parcarea unui restaurant. Hoffa făcuse o mulţime de afaceri cu Mafia, aşa că nimeni nu a avut vreo îndoială cu privire la ce s-a întâmplat în ziua respectivă. Singura întrebare e cine l-a ucis şi unde e cadavrul său.

Patru decenii mai târziu, Martin Scorsese reia povestea în „The Irishman”, cel mai recent film al său. Filmul a capturat deja atenţia criticilor şi cinefililor şi va aduce cu siguranţă urmăritorii săi mai aproape de rădăcinile uneia dintre cele mai intrigante poveşti americane.

Dar, până la urmă, cine a fost Jimmy Hoffa şi de ce a fost ucis? Un lider sindical de succes Uciderea lui Jimmy Hoffa este un caz încă deschis pentru FBI. Nu se ştie locul în care a fost ucis şi unde a fost îngropat sau dacă nu cumva rămăşiţele sale au fost incinerate. Nu se ştie cine a apăsat pe trăgaci şi nici cine a ordonat crima.

Acesta este cel mai celebru caz nerezolvat de crimă din istoria Statelor Unite. Jimmy Hoffa a fost cel mai puternic şef sindical din SUA. Era însă şi băgat până peste cap în afaceri cu Mafia: de la mită şi „împrumuturi” acordate unor mafioţi până la înfiinţarea de filiale sindicale cu scopul de a extorca firmele locale sau scheme complexe de deturnare de fonduri.

Fondul de pensii al sindicatului, în valoare de circa un miliard de dolari, ajunsese puşculiţa lui personală. În 1967, procurorii l-au trimis, în sfârşit, la închisoare.

După ce a fost eliberat, în 1971, Hoffa a încercat să îşi recapete influenţa în sindicat. Dar ultimul lucru pe care şi-l doreau şefii Mafiei era să îşi renegocieze aranjamentele când treaba mergea unsă şi banii curgeau cu nemiluita. Nu se ştie sigur cine a dat ordinul ca Hoffa să dispară. Cât despre cel care a apăsat pe trăgaci, lucrurile sunt şi mai complicate.

Un mafiot local pe nume Frank Sheeran, pe mărturisirea căruia se bazează scenariul filmului, a fost unul dintre suspecţii identificaţi de FBI, dar nu şi singurul.

Dar despre el, într-un episod viitor… până atunci, nu uitaţi că premiera filmului este pe Netflix, în data de 27 noiembrie.

About Post Author

Lasă un răspuns