Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), în parteneriat cu Asociaţia Pacienţilor Cronici din România, organizează a V-a ediţie a campaniei „Nu am făcut destul”, care are ca scop testarea gratuită pentru depistarea cancerului la sân în rândul femeilor din mediul rural.

Campania de testări gratuite se desfăşoară, anul acesta, în cinci judeţe din Ardeal, astfel că în lunile octombrie şi noiembrie vor fi testate mai mult de 1.000 de femei din Alba, Sălaj, Cluj, Bistriţa-Năsăud şi Sibiu.

În acest weekend, caravana se va afla în judeţul Sălaj: sâmbătă la Nuşfalău (la baza sportivă) şi duminică la Crişeni (la şcoală).

Testările se vor face în fiecare zi între orele 10 şi 18. Voluntarii de la Asociaţia Studenţilor Medicinişti din Cluj vor face controale gratuite la sâni (palpare, ecografie dacă e cazul şi trimitere pentru mamografie gratuită), la inimă (tensiune, puls, EKG, se măsoară vârsta arterelor), la plamâni (spirometrie, se măsoară vârsta plămânilor), la aluniţe (dermatoscopie, verificare pentru cancerul de piele) şi pentru depistarea diabetului (măsurarea glicemiei, care trebuie luată pe stomacul gol).

Anul trecut, în cadrul campaniei care s-a desfăşurat în cinci judeţe din Moldova, medicii au descoperit că 1 femeie din 7 se confruntă cu o problemă la nivelul sânilor, însă refuză să meargă la medic de frică sau ruşine. De asemenea, 4 din 5 femei nu făcuseră niciodată un control medical la sâni. “Cancerul descoperit în fază incipientă, este tratabil.

Costurile tratamentelor scad, iar şansele de supravieţuire cresc. Peste 15% dintre femeile care au fost testate anul trecut au prezentat anormalităţi la sâni şi au necesitat un control de specialitate. Mai grav, aproape 50% dintre acestea aveau formaţiuni de natură canceroasă şi au fost trimise la medicul specialist”, spune Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.

De aceea, în lunile octombrie şi noiembrie, FABC în parteneriat cu Asociaţia Pacienţilor Cronici din România şi cu ajutorul voluntarilor de la Organizaţia Studenţilor Medicinişti din Cluj îşi propune să convingă cât mai multe femei din zonele rurale şi nu numai, să meargă constant la un control de specialitate, astfel încât să poată preveni instalarea bolii şi, atunci unde este cazul, să înceapă tratamentul la timp, înainte să fie prea târziu.

Cancerul de sân este o boală gravă, reprezentând una dintre principalele cauze de mortalitate în rândul femeilor din România şi din întreaga lume.

Cu toate că este o afecţiune care se poate vindeca dacă este depistată în fază incipientă, cancerul mamar ucide anual peste 9000 de românce.

Tocmai din acest motiv, specialiştii trag un semnal de alarmă şi le îndeamnă pe femei să îşi facă lunar o autoexaminare a sânilor şi, cel puţin o dată pe an, să meargă la control la medicul specialist.

1. În fiecare lună trebuie să-ţi palpezi singură sânii, de preferat la o săptămână după apariţia menstruaţiei. Trebuie să fii atentă la orice fel de modificare apărută în forma sau în dimensiunea sânilor: un nodul, schimbări ale aspectului pielii (încreţitură, gropiţă, roşeaţă, aspect de “coajă de portocală”), secreţii sau modificări la nivelul mamelonului. Specialiştii susţin că 70% dintre cazurile de cancer de sân sunt descoperite de femei în timpul alăptării.

2. Dacă observi vreuna dintre modificările de mai sus, trebuie să mergi imediat la medicul de familie.

3. Ecografia sau mamografia (după vârsta de 40 de ani) sunt extrem de importante. Chiar dacă nu ai descoperit nicio problemă este foarte important să mergi la medicul ginecolog sau la medicul de familie o data la trei ani dacă ai până în 40 de ani şi în fiecare an dacă ai peste 40 de ani.

Mai multe detalii despre campanie şi programul complet al caravanei pot fi găsite pe www.invingemcancerul.ro/