Târgul de Carte de la Frankfurt, cel mai mare eveniment de acest tip din lume, revine în această săptămână cu prima sa ediţie organizată în format fizic după declanşarea pandemiei de coronavirus, în prezenţa editorilor din lumea întreagă, care se declară revigoraţi de rezistenţa industriei de carte în timpul crizei sanitare, dar îngrijoraţi de penuria de hârtie, informează AFP.

După ediţia sa de anul trecut care a fost organizată aproape integral online, Târgul de Carte de la Frankfurt se va desfăşura în 2021 începând de miercuri şi până duminică.

Restricţiile sanitare au fost totuşi păstrate, întrucât numărul vizitatorilor a fost plafonat la 25.000 pe zi – de două ori mai mic decât de obicei – şi accesul este condiţionat de prezentarea unui paşaport sanitar.

„Nu este totuşi un târg de carte organizat în condiţii normale”, a avertizat directorul evenimentului, Jurgen Boos, care va prezida marţi seară tradiţionala ceremonie de deschidere a evenimentului.

Evenimentul reprezintă însă o şansă pentru industria cărţii „de a se reconecta”, după 18 luni lipsite de un astfel de târg de amploare, a continuat el.

În perioada pandemiei, sectorul cărţii „s-a comportat mai degrabă bine”, a mai spus Jurgen Boos. Restricţiile sanitare, care au crescut timpul petrecut de oameni în locuinţele lor, au stimulat lectura, în special în rândul tinerilor.

În Statele Unite, vânzările de carte tipărită au crescut cu peste 8% în 2020 şi au înregistrat cel mai ridicat nivel al lor din ultimii 10 ani, potrivit cabinetului NPD, specializat în cercetări de piaţă.

Creşterea acestui sector a fost stimulată de cărţile pentru adolescenţi, precum şi de cărţile practice pentru adulţi, cei din urmă orientându-se spre reţete de bucătărie şi instrucţiuni de bricolaj pentru a-şi ocupa timpul liber.

În Germania, cea mai mare piaţă de carte din Uniunea Europeană, librăriile au dezvoltat segmentul vânzărilor online, care au beneficiat de o creştere cu 20% şi au ajuns la 2,2 miliarde de euro. Vânzările de audiobook şi cărţi digitale au cunoscut la rândul lor o creştere de ordinul a două cifre.

Cărţile „s-au dovedit a fi un sprijin deosebit de rezistent şi de popular în timpul pandemiei”, a declarat Jurgen Boos.

 

Sursa foto: Frankfurter Buchmesse / Facebook

Îngrijorări pentru Crăciun

Cu toate acestea, profesioniştii din industria cărţii, a cărei cifră de afaceri anuală este de circa 86 de miliarde de euro, se tem că aceste veşti bune vor fi trecătoare.

După modelul sectoarelor automobilului şi produselor electrocasnice ei se tem că vor fi afectaţi la rândul lor de penuriile mondiale de materii prime care perturbă lanţurile de aprovizionare şi influenţează negativ redresarea economiei mondiale.

Odată cu apropierea perioadei cruciale a sărbătorilor de sfârşit de an, editorii trag deja un semnal de alarmă în privinţa penuriei de hârtie şi de carton, blocajelor din porturi şi lipsei şoferilor de camioane care asigură livrările indispensabile pentru acest sector de activitate.

„Mă tem de că de Crăciun oamenii nu vor putea fi siguri că vor obţine rapid cartea pe care şi-o doresc”, a declarat Jonathan Beck, directorul celebrei edituri germane C.H. Beck, pentru cotidianul financiar Handelsblatt.

El a avertizat, de asemenea, că preţurile cărţilor riscă să crească.

 


Sursa foto: Frankfurter Buchmesse / Facebook

Canada, invitată de onoare

Evenimentul de la Frankfurt este cel mai recent exemplu de până acum care marchează relansarea târgurilor profesionale după 18 luni de pauză forţată. În septembrie, oraşul Munchen a primit aproximativ 400.000 de vizitatori la Salonul auto IAA.

Dar, deşi controlarea pandemiei pare să se desfăşoare destul de bine în Germania, târgul de carte rămâne marcat de criza sanitară: circa 1.500 de expozanţi din peste 70 de ţări vor fi prezenţi, mult mai puţini decât cei 7.500 de expozanţi din peste 100 de ţări care au participat la ediţia din 2019. De asemenea, doar 200 de autori se vor deplasa la Frankfurt.

Incertitudinea privind restricţiile de călătorie şi îngrijorările legate de noul coronavirus i-au făcut să devină temători pe reprezentanţii multor edituri importante şi pe scriitorii de renume, mai ales pe cei care vin din Statele Unite, Asia şi America de Sud.

Mai multe evenimente dedicate profesioniştilor din această industrie, precum vânzările de drepturi de autor sau de traducere a unor cărţi, vor avea loc în format online şi în acest an.

Canada este ţara care va deţine în 2021 statutul de invitat de onoare, iar literatura sa va fi promovată de scriitori precum Michel Jean, Michael Crummey şi autorul cu origini haitiene Dany Laferriere. Margaret Atwood, personalitate marcantă a literaturii canadiene, a cărei popularitate a crescut şi mai mult după succesul mondial al serialului TV care a ecranizat bestsellerul ei „The Handmaid’s Tale”, va participa la acest eveniment prin conferinţe online.

About Post Author

Lasă un răspuns